Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες καταγγέλλουν πως υπέστησαν βάρβαρους ξυλοδαρμούς από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουγγαρίας, που τους επαναπροωθούσαν στη
Σερβία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωσηΠαρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η οποία κατήγγειλε σε έκθεσή της την «απάνθρωπη» μεταχείρισή τους.
«Οι μετανάστες στα ουγγρικά σύνορα επαναπροωθούνται βίαια, με συνοπτικές διαδικασίες, στη Σερβία, σε ορισμένες περιπτώσεις υφιστάμενοι βίαιη και απάνθρωπη μεταχείριση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμά τους στην προστασία», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έκθεσή του που αναρτήθηκε την Τετάρτη στον ιστότοπό του.
Η ΜΚΟ επικαλέστηκε συγκεκριμένες μαρτυρίες τουλάχιστον 12 μεταναστών, τις οποίες συγκέντρωσε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Οι άνθρωποι αυτοί κατήγγειλαν ότι όλοι τους υπέστησαν απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμη και με ρόπαλα, ότι τους ψέκασαν με σπρέι και τους επιτέθηκαν σκυλιά που άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας εξαπέλυσαν εναντίον τους.
«Δεν έχω δει τέτοιους ξυλοδαρμούς ποτέ, ούτε στις ταινίες», είπε χαρακτηριστικά ο ένας από τους μετανάστες.
Οι μετανάστες ανέφεραν ότι υπέστησαν αυτή τη μεταχείριση από αστυνομικούς και στρατιώτες. Η HRW σημειώνει ωστόσο ότι μια «πολιτοφυλακή» δρα επίσης σε τμήμα των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, όπου έχουν τοποθετηθεί αγκαθωτά συρματοπλέγματα.
Η Ουγγαρία «παραβιάζει όλους τους κανόνες» και «απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τα αιτήματα» μεταναστών που επιθυμούν να τους χορηγηθεί άσυλο στην ΕΕ, επισήμανε η Λίντια Γκαλ, ερευνήτρια της ΜΚΟ.
Άλλος μετανάστης, ο οποίος επίσης απωθήθηκε προς τα σύνορα, αφηγήθηκε ότι αναγκάστηκε να συρθεί, απειλούμενος, κάτω από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα. «Μου έριχναν κλωτσιές και γροθιές», αφηγήθηκε, ακόμη και στο πρόσωπο, ενώ ένας αστυνομικός τον χτυπούσε στους γλουτούς για να συνεχίσει.
Η ουγγρική κυβέρνηση του συντηρητικού Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αμφισβήτησε τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου, κατηγορώντας με τη σειρά της την ΜΚΟ ότι «παρερμηνεύει» τους κανόνες που διέπουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη.
Διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι «οι μετανάστες δεν υφίστανται κακομεταχείριση» και ότι «η Ουγγαρία μεταχειρίζεται με ανθρώπινο τρόπο αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη». Ταυτόχρονα, η χώρα αναμένει οι μετανάστες να «τηρούν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουγγαρίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουδαπέστης.
Από τους 17.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν για παράνομη διέλευση των συνόρων με τη Σερβία το 2016, μόλις οκτώ υπέβαλαν καταγγελίες για κακομεταχείριση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης Όρμπαν. Η ουγγρική δικαιοσύνη εξέτασε αυτές τις καταγγελίες και οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι ήταν «ανυπόστατες», προστίθεται.
Από την 5η Ιουλίου, η ουγγρική κυβέρνηση ενέκρινε την επαναπροώθηση στα σύνορα όλων των μεταναστών που συλλαμβάνονται σε ακτίνα έως και οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα. Οι έλεγχοι ενισχύθηκαν και άδειες εισόδου δίνονται στα σύνορα με τη Σερβία όλο και πιο αραιά.
Από την Ουγγαρία διήλθαν πάνω από 400.000 μετανάστες και πρόσφυγες το 2015. Όμως ο αριθμός τους ελαττώθηκε δραματικά αφότου η Βουδαπέστη έκλεισε τα σύνορα εγείροντας έναν φράκτη και η ροή των ανθρώπων που αναχωρούσαν από την Τουρκία μειώθηκε μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα.
Χιλιάδες αιτούντες άσυλο συνεχίζουν μολαταύτα να δοκιμάζουν τις πιθανότητές τους να φθάσουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης μέσω Ουγγαρίας και η ενίσχυση των ελέγχων έχει προκαλέσει τον αποκλεισμό πολλών εκατοντάδων στα σύνορα με τη Σερβία.