Απειλείται με καταστροφή το Great Barrier Reef – Τι ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες και τι δηλώνει ερευνητής από το πανεπιστήμιο για τις τελευταίες παρατηρήσεις του
«Πλήρης κατάρρευση του οικοσυστήματος» σε τμήματα του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία, έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο καταστροφής του υφάλου που είναι σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και από το 1981 έχει ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Η έλλειψη ψαριών ήταν το πιο συγκλονιστικό πράγμα», δήλωσε ο Justin Marshall, επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης του υφάλου «Coral Watch».
Ο επιστήμονας πέρασε μία εβδομάδα αυτό τον μήνα στο νησί Λίζαρντ και παρακολούθησε από κοντά την ταχεία καταστροφή του οικοσυστήματος και την συνεχιζόμενη λεύκανση των κοραλλιών, την οποία προκαλούν οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών.
Ο Marshall τόνισε ότι παρατήρησε την εξαφάνιση πολλών ειδών ψαριών, που στο παρελθόν υπήρχαν στην περιοχή και δήλωσε σοκαρισμένος από την έλλειψη, τουλάχιστον, του 50% των ψαριών, που ζούσαν στον ύφαλο, αλλά εξαφανίστηκαν μετά την λεύκανση των κοραλλιών. Ο επιστήμονας υποστήριξε ότι η έλλειψη των ψαριών σηματοδοτεί «την πλήρη κατάρρευση του οικοσυστήματος» και ανέφερε ότι, χωρίς επιζώντα κοράλλια τα ψάρια δεν βρίσκουν καταφύγιο και τροφή και έτσι, ή πεθαίνουν ή μετακινούνται σε άλλες περιοχές.
Τα κοράλλια, όπως και οι ανεμώνες και τα γιγάντια κυδώνια, προσβάλλονται από λεύκανση όταν οι θερμοκρασίες του νερού παραμένουν πολύ υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μαζική λεύκανση των κοραλλιών, που παρατηρήθηκε μέσα στο τρέχον έτος, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία αύξησε την θερμοκρασία στην θάλασσα και «σκότωσε» σχεδόν το ένα τέταρτο των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.