Απάντηση έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, σχετικά με παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας εκ μέρους της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν μέσω του Αρμόδιου Επιτρόπου της Γιοχάνες Χαν,
σημειώνει πως παρακολουθεί στενά τα ζητήματα ανεξιθρησκείας, “συμπεριλαμβανομένων των πλέον πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στη νήσο Χάλκη”. Παράλληλα σημειώνει πως η Τουρκία “οφείλει να εξασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τόσο στην νομοθεσία, όσο στην έμπρακτη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης της ανεξιθρησκείας και της ελεύθερης έκφρασης των πεποιθήσεων και της λατρείας στο θρησκευτικό πεδίο”.
Ο κ. Hahn υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει υποβάλλει σχετική έκθεση η οποία μάλιστα αναφέρεται στην Ελληνορθόδοξη Ιερατική Σχολή της Χάλκης. Επίσης δηλώνει πως η Τουρκία οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ώστε μη μουσουλμανικές κοινότητες να μην υπόκεινται σε “αδικαιολόγητους περιορισμούς”.
Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, o Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης επικαλούμενος την ανακοίνωση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στις 5 Απριλίου 2016, είχε διατυπώσει την ανησυχία του αναφορικά με με την αυθαίρετη και απροειδοποίητη πράξη κατάσχεσης κτιριών της Ιστορικής Μονής Χριστού Σωτήρος στη νήσο Χάλκη. Ο κ. Παπαδημούλης μεταξύ άλλων είχε ρωτήσει την Κομισιόν για το αν γνωρίζει και παρακολουθεί τις συστηματικές παραβιάσεις άρθρων της Συνθήκης της Λωζάνης εκ μέρους των Τούρκικων αρχών καθώς και είχε ζητήσει λεπτομερείς πληροφορίες για τις ενέργειες που η Κομισιόν σχεδιάζει προκειμένου να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι αυτές οι πρακτικές δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003002/2016/αναθ.1
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Κατάσχεση εκκλησιαστικής περιουσίας στη νήσο Χάλκη από τις τουρκικές αρχές
Η οικουμενική ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών με ανακοίνωσή της στις 5 Απριλίου του 2016 εκφράζει την βαθιά ανησυχία της για τη συστηματική, από την δεκαετία του 1930, παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης (άρθρα 40 και 42) από την τουρκική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές μέσω της μη αναγνώρισης του δικαιώματος διοίκησης από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών ιδρυμάτων της.
Τελευταίο περιστατικό η αυθαίρετη πράξη κατάσχεσης κτηρίων της ιστορικής Μονής Χριστού Σωτήρος στη νήσο Χάλκη από υπαλλήλους της τουρκικής Διεύθυνσης Δασών της Επαρχίας Πριγκηπονήσων, χωρίς καμία επίσημη ειδοποίηση.
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Γνωρίζει τις συστηματικές παραβιάσεις άρθρων της Συνθήκης της Λωζάνης από τις τουρκικές αρχές, και συγκεκριμένα εκείνων που αναφέρονται στο δικαίωμα διοίκησης από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών της ιδρυμάτων;
– Οι παραβιάσεις αυτές συνάδουν με τη διαφύλαξη των θρησκευτικών ελευθεριών, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τη θέληση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
– Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή προκειμένου να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας;
EL
E-003001/2016
E-003002/2016
E-003253/2016
Απάντηση του κ. Hahn
εξ ονόματος της Επιτροπής
(13.7.2016)
Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ανεξιθρησκεία και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των πλέον πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στη νήσο Χάλκη.
Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τόσο στην νομοθεσία, όσο στην έμπρακτη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης της ανεξιθρησκείας και της ελεύθερης έκφρασης των πεποιθήσεων και της λατρείας στο θρησκευτικό πεδίο. Η Επιτροπή υποβάλλει σχετική έκθεση σε ετήσια βάση. Η πλέον πρόσφατη υπεβλήθη στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων του 2015 για τη διεύρυνση , καθώς και στην έκθεση σχετικά με την Τουρκία. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην Ελληνορθόδοξη Ιερατική Σχολή της Χάλκης.
Η Επιτροπή έχει τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη να τροποποιήσει και να εφαρμόσει η Τουρκία το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα πρότυπα της ΕΕ, ούτως ώστε το σύνολο των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και η κοινότητα των Αλεβιτών, να μην υπόκεινται σε αδικαιολόγητους περιορισμούς. Πρόσφατα, η Επιτροπή έθεσε το εν λόγω θέμα στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, στις 31 Μαΐου 2016.
Η Επιτροπή θα ανανεώνει, με κάθε ευκαιρία, το μήνυμα αυτό στην Τουρκία και θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την εν προκειμένω πρόοδο της χώρας.