Καταπέλτη για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αποτελεί το πόρισμα της έκθεσης Σίλκοτ που διερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία ενεπλάκη στον
Ο πρόεδρος της επιτροπής, σερ Τζον Σίλκοτ, ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις τουλάχιστον 150 μαρτύρων και τη μελέτη 150.000 εγγράφων, προέκυψε ότι «η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο στο Ιράκ προτού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια».
Μάλιστα ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα» ενώ ήταν ενήμερος ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση θα μεγένθυνε την απειλή από την Αλ Κάιντα για τη Βρετανία, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ παρουσιάζοντας την έκθεση.
«Η απόφαση της Βρετανίας να εμπλακεί στον πόλεμο δεν είχε μια ικανοποιητική νομική υπόσταση, ενώ οι πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής, τις οποίες ο Μπλερ χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την συμμετοχή στον πόλεμο που οδήγησε στην πτώση του Σαντάμ Χουσείν και τον θάνατο 179 Βρετανών στρατιωτών ήταν λανθασμένες».
«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, και επεσήμανε ότι «τον Μάρτιο του 2003 δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσείν και το μετέπειτα χάος στο Ιράκ και την γύρω περιοχή θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί».
Η έκθεση που είναι σε έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Βίβλο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και λεπτομέρειες από τις συνομιλίες που είχε ο Τόνι Μπλερ με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους σχετικά με την εισβολή.
Μεταξύ αυτών και η στιχομυθία με τον Μπους οκτώ μήνες πριν από την εισβολή. Οπως τού είχε πει χαρακτηριστικά ο Τόνι Μπλερ προτού καν συμβουλευτεί τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, «θα είμαι μαζί σου ότι κι αν γίνει».