Η Ρωσία και η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσαν χθες την έναρξη “ανθρωπιστικής επιχείρησης” στον ανταρτοκρατούμενο τομέα του Χαλεπιού, με τη διάνοιξη “ασφαλών διαδρόμων” ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να φύγουν
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε σήμερα πως το ρωσικό σχέδιο για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε οι κάτοικοι της συριακής πόλης Χαλέπι να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη, πρέπει να βελτιωθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρέπει να σκεφθεί το ενδεχόμενο να παραδώσει την ευθύνη για οποιαδήποτε απομάκρυνση των αμάχων στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ρωσία και η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσαν χθες την έναρξη “ανθρωπιστικής επιχείρησης” στον ανταρτοκρατούμενο τομέα του Χαλεπιού, με τη διάνοιξη “ασφαλών διαδρόμων” ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να φύγουν από το πιο σημαντικό προπύργιο της αντιπολίτευσης.
“Απ΄ό,τι καταλαβαίνω οι Ρώσοι είναι ανοικτοί σε μεγάλες βελτιώσεις”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ντε Μιστούρα και πρόσθεσε ότι ειδικοί του ΟΗΕ στις ανθρωπιστικές υποθέσεις γνωρίζουν τι να κάνουν και έχουν την απαραίτητη εμπειρία.
“Αυτή είναι η δουλειά μας”, είπε.
Η Ρωσία θα “μελετήσει προσεκτικά και θα λάβει υπόψη της” τις εισηγήσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα για βελτιώσεις στην ανθρωπιστική επιχείρησή της στο Χαλέπι, δήλωσε ο Αλεξέι Μποροντάβκιν, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πως η επιχείρηση της Ρωσίας στο Χαλέπι έχει αποκλειστικά ανθρωπιστικό σκοπό.
“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διανείμουμε βοήθεια σε ειρηνικούς πολίτες που είναι όμηροι των τρομοκρατών, και ακόμη και σε εκείνους τους μαχητές που επιθυμούν να καταθέσουν τα όπλα”, δήλωσε ο Αντόνοφ.
Από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε πως το ρωσικό σχέδιο δεν είναι μια “αξιόπιστη απάντηση”.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να παραμείνουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
“Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδέα των ‘ανθρωπιστικών διαδρόμων’ που συνίσταται στο να ζητείται από τους κατοίκους του Χαλεπιού να εγκαταλείψουν την πόλη δεν προσφέρει μια αξιόπιστη απάντηση στην κατάσταση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό ΥΠΕΞ.
Στο μεταξύ, οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησαν 24 αμάχους μετά την κατάληψη ενός χωριού κοντά στη Μάνμπιτζ, μια πόλη στη βόρεια Συρία όπου διεξάγονται μάχες με μια αραβο-κουρδική συμμαχία, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Το ΙΚ εκτέλεσε τουλάχιστον 24 αμάχους τις τελευταίες 24 ώρες μετά τη χθεσινή κατάληψη του χωριού Μπουέιρ, δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μάνμπιτζ, έπειτα από μάχες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS)”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Η ξαφνική αυτή επίθεση επέτρεψε στο ΙΚ να καταλάβει τουλάχιστον άλλες τρεις κοινότητες βόρεια της Μάνμπιτζ μετά την υποχώρηση των FDS, στις οποίες συμμετέχουν κούρδοι και άραβες μαχητές υποστηριζόμενοι από τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η επίθεση για την ανακατάληψη της Μάνμπιτζ, μιας πόλης στην επαρχία του Χαλεπιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από το 2014, ξεκίνησε στις 31 Μαΐου.