Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τραμπ, αυτή θα είναι μία νέα αποστολή για τη συμμαχία, την οποία χαρακτηρίζει «πεπαλαιωμένη».
Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.
Το ΝΑΤΟ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του τους τελευταίους μήνες και κυρίως το οικονομικό κόστος που έχει για τις ΗΠΑ η παραμονή τους στη Συμμαχία.
Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναδιοργανωθεί προκειμένου να καταστεί ικανό να αντιμετωπίσει τις σημερινές απειλές ασφάλειας. «Μου αρέσει η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ, αλλά και τις γειτονικές χώρες [Μέση Ανατολή] προκειμένου να τους βγάλουμε από τη μέση. Πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε» τόνισε.
Το οικονομικό κόστος
Υπό τη σημερινή διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει κεντρικό σημείο της τακτικής που εφαρμόζουν κατά του Ισλαμικού Κράτους τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων κατά στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επικρίνει την τακτική αυτή, τονίζοντας ότι δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της πολεμικής απειλής.
Ο Τραμπ τονίζει ότι η αξιοποίηση της ψυχροπολεμικής συμμαχίας θα απαλλάξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τον επιχειρησιακό φόρτο που έχουν στις περιοχές διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων. «Δεν θέλω οι δικοί μας να εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό. Θέλω να εμπλακεί το ΝΑΤΟ. Ξοδεύουμε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων στο ΝΑΤΟ. Φροντίζουμε χώρες, οι οποίες θα πρέπει ν’ αναλάβουν το οικονομικό κόστος της ασφάλειάς τους» τόνισε.
Συνάντηση του Μπιλ Κλίντον με την Λορέτα Λιντς
Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη συνάντηση του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον με την υπουργό Δικαιοσύνης, Λορέτα Λιντς, την ίδια στιγμή, που η σύζυγός του και υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, τελεί υπό ομοσπονδιακή έρευνα.
Η ιδιωτική συνάντηση μεταξύ των δύο πραγματοποιήθηκε στο αεροσκάφος της Λιντς μετά την προσγείωσή του στο Φοίνιξ της Αριζόνα το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο Κλίντον έφυγε από το αεροδρόμιο, αφού είχε οργανώσει νωρίτερα προεκλογική συγκέντρωση για τη σύζυγό του.
Η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται αντιμέτωπη με την ομοσπονδιακή έρευνα για τη χρήση ιδιωτικού διαχειριστή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά την πρώτη διακυβέρνηση Ομπάμα.
Μια κοινωνική συζήτηση…
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του συντηρητικού Μάικ Γκάλαγκερ ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί απόδειξη της καταγγελίας του, ότι το πολιτικό σύστημα υποστηρίζει τις πολιτικές ελίτ. «Είναι πρωτάκουστο. Έχουμε αυτή τη μεγάλη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη κι έχουμε και μια συνάντηση όπως αυτή» δήλωσε.
Η Λιντς τοποθετήθηκε στη θέση της από την κυβέρνηση Ομπάμα πριν από έναν και πλέον χρόνο. Η ίδια υποστηρίζει ότι δε συζήτησε την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα ηλεκτρονικά μηνύματα ή άλλες τρέχουσες υποθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με τον πρώην πρόεδρο.
«Στη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο, είδα τον Μπιλ Κλίντον καθώς έφευγα και μίλησε τόσο σε εμένα, όσο και στο σύζυγό μου στο αεροπλάνο» δήλωσε η Λιντς στους δημοσιογράφους.
«Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής μας, ήταν για τα εγγόνια μας. Ήταν κυρίως μία κοινωνική συζήτηση, αλλά και σχετική με τα ταξίδια μας. Ο ίδιος ανέφερε το γκολφ που έπαιξε στο Φοίνιξ, αλλά και τα ταξίδια του στη Δυτική Βιρτζίνια. Ωστόσο, ουδεμία συζήτηση έγινε για κάποιο θέμα σχετικό με το υπουργείο Δικαιοσύνης ή άλλο θέμα που είναι ανοιχτό σε κάποια άλλη υπηρεσία» δήλωσε η Λιντς.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) διεξάγει έρευνα για τη χρήση του διαμετακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας έχουν εξεταστεί μερικοί από τους συνεργάτες της. Αντικείμενο της έρευνας είναι η διαπίστωση πιθανών νομικών παραβάσεων και κανονισμών ως συνέπεια της ιδιωτικής διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, στην οικία της, στη Νέα Υόρκη και όχι στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η διεξαγωγή της έρευνας έχει επισκιάσει την προεκλογική της εκστρατεία, αλλά και το βασικό της πλεονέκτημα ότι στο χειρισμό των ζητημάτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπερτερεί του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανησυχία στους Δημοκρατικούς
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times η συνάντηση μεταξύ της Λιντς και του Μπιλ Κλίντον προκάλεσε ανησυχία και σε κύκλους των Δημοκρατικών, κυρίως για το αρνητικό πολιτικό κλίμα που προκαλεί. «Συμφωνώ μαζί σας ότι δεν στέλνει το σωστό μήνυμα» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κόουνς, από το Ντελάγουερ, στην εκπομπή «New Day» του CNN. Η κυρία «Λιντς έχει γενικά επιδείξει εξαιρετική κρίση και δυναμική ηγεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Είμαι σίγουρος ότι είναι μια ανεξάρτητη γενική εισαγγελέας. Ωστόσο, πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή, στέλνει ένα λάθος μήνυμα. Νομίζω ότι ακόμη και σε μια κοινωνική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο θα έπρεπε η υπουργός Δικαιοσύνης να έχει κρατήσει τις αποστάσεις» τόνισε.
Προβάδισμα 11 μονάδων για την Χίλαρι
Στο γενικότερο επίπεδο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Η πρώτη κοινή εμφάνισή τους έχει προγραμματιστεί την Τρίτη, στην πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα.
Δημοσκόπηση που γνωστοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα από την Reuters/Ipsos έδειξε ότι η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ξεκαθάρισε ότι ο Ομπάμα πιστεύει πως η έρευνα που διεξάγεται πρέπει να είναι αντικειμενική, υπογραμμίζοντας τη δήλωση της Λιντς για τη συνάντησή της με τον Μπιλ Κλίντον.
«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά. Τόσο ο πρόεδρος, όσο και η γενική εισαγγελέας κατανοούν το πόσο σημαντικό είναι για το υπουργείο Δικαιοσύνης να πραγματοποιεί έρευνες οι οποίες είναι ανεξάρτητες από πολιτικές παρεμβάσεις ή πιέσεις» τόνισε ο Έρνεστ.
Στη συνάντηση αυτή, αναφέρθηκε και ο Τζον Κόρνιν, γερουσιαστής από το Τέξας, που έχει τη δεύτερη θέση στην πυραμίδα επιρροής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας στην υπόθεση της Χίλαρι Κλίντον.
Τραμπ: Δεν είμαι κατά του εμπορίου
Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τις απόψεις του σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση ή την κατάργηση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στις οποίες συμμετέχουν οι ΗΠΑ, τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ (Νιου Χάμσαϊρ): «Δεν είμαι κατά του εμπορίου. Αυτό που ζητάω, είναι καλύτερες συμφωνίες» δήλωσε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.
Ο Τραμπ δέχθηκε τη σφοδρή κριτική του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις θέσεις που εκφράζει σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση ή ακύρωση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών για το ελεύθερο εμπόριο στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή του Ειρηνικού (NAFTA, TPP), αλλά και για την εξαγγελία του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα.
Από την πλευρά του, το επιμελητήριο σχολίασε ότι οι θέσεις αυτές θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ένα νέο κύκλο οικονομικής ύφεσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, καθώς όλα θα γίνουν ακριβότερα.
Η διαφοροποίηση των απόψεων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του επιμελητηρίου είναι σημαντική, καθώς παραδοσιακά οι θέσεις που εκφράζει συμβαδίζουν με τις απόψεις της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Υπό τη λογική αυτή, φανερώνει την απόσταση που υπάρχει μεταξύ του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και της ηγεσίας του κόμματος, ενόψει του κεντρικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.
Κρίσιμος προεκλογικός χρόνος…
Κατά το γενικότερο συμπέρασμα που διαμορφώνεται σε πολιτικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον, τόσο ο Μπιλ Κλίντον, όσο και η Λορέτα Λιντς θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί αναφορικά με το αρνητικό κλίμα που θα διαμόρφωνε η συνάντησή τους, έστω και κοινωνική, σύμφωνα με τις δηλώσεις της γενικής εισαγγελέα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ με την κίνησή του να μπει στο αεροσκάφος της Λιντς έδωσε κίνητρο στο Ντόναλντ Τραμπ να ενδυναμώσει το «αντισυστημικό» προφίλ του, αλλά και τη γενικότερη τακτική των προσωπικών επιθέσεών του.
Από την άλλη μεριά, η χρονική αυτή περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, εν όψει της έναρξης των κοινών προεκλογικών εμφανίσεων μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο Ομπάμα κρατάει αποστάσεις από την έρευνα που διεξάγει το FBI για την Κλίντον.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις, εκμεταλλευόμενος ο,τιδήποτε συμβαίνει στο προεκλογικό σκηνικό των εξελίξεων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα προεκλογικά επιχειρήματά του και να εξασφαλίσει δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο και διαρκή προβολή στα αμερικανικά ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος με τις εξαγγελίες του για το ΝΑΤΟ προσπαθεί να προκαλέσει τη Χίλαρι Κλίντον, στο πεδίο των διεθνών και αμυντικών σχέσεων στο οποίο υποστηρίζει ότι υπερέχει η ίδια.
Από την άλλη μεριά, οι δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ, διεθνοποιούν τον προεκλογικό αγώνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ, προκαλώντας κλίμα αμηχανίας στους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, υπό το γενικότερο κλίμα της αβεβαιότητας που δρομολόγησε το Brexit.
Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.
Το ΝΑΤΟ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του τους τελευταίους μήνες και κυρίως το οικονομικό κόστος που έχει για τις ΗΠΑ η παραμονή τους στη Συμμαχία.
Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναδιοργανωθεί προκειμένου να καταστεί ικανό να αντιμετωπίσει τις σημερινές απειλές ασφάλειας. «Μου αρέσει η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ, αλλά και τις γειτονικές χώρες [Μέση Ανατολή] προκειμένου να τους βγάλουμε από τη μέση. Πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε» τόνισε.
Το οικονομικό κόστος
Υπό τη σημερινή διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει κεντρικό σημείο της τακτικής που εφαρμόζουν κατά του Ισλαμικού Κράτους τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων κατά στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επικρίνει την τακτική αυτή, τονίζοντας ότι δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της πολεμικής απειλής.
Ο Τραμπ τονίζει ότι η αξιοποίηση της ψυχροπολεμικής συμμαχίας θα απαλλάξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τον επιχειρησιακό φόρτο που έχουν στις περιοχές διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων. «Δεν θέλω οι δικοί μας να εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό. Θέλω να εμπλακεί το ΝΑΤΟ. Ξοδεύουμε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων στο ΝΑΤΟ. Φροντίζουμε χώρες, οι οποίες θα πρέπει ν’ αναλάβουν το οικονομικό κόστος της ασφάλειάς τους» τόνισε.
Συνάντηση του Μπιλ Κλίντον με την Λορέτα Λιντς
Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη συνάντηση του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον με την υπουργό Δικαιοσύνης, Λορέτα Λιντς, την ίδια στιγμή, που η σύζυγός του και υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, τελεί υπό ομοσπονδιακή έρευνα.
Η ιδιωτική συνάντηση μεταξύ των δύο πραγματοποιήθηκε στο αεροσκάφος της Λιντς μετά την προσγείωσή του στο Φοίνιξ της Αριζόνα το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο Κλίντον έφυγε από το αεροδρόμιο, αφού είχε οργανώσει νωρίτερα προεκλογική συγκέντρωση για τη σύζυγό του.
Η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται αντιμέτωπη με την ομοσπονδιακή έρευνα για τη χρήση ιδιωτικού διαχειριστή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά την πρώτη διακυβέρνηση Ομπάμα.
Μια κοινωνική συζήτηση…
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του συντηρητικού Μάικ Γκάλαγκερ ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί απόδειξη της καταγγελίας του, ότι το πολιτικό σύστημα υποστηρίζει τις πολιτικές ελίτ. «Είναι πρωτάκουστο. Έχουμε αυτή τη μεγάλη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη κι έχουμε και μια συνάντηση όπως αυτή» δήλωσε.
Η Λιντς τοποθετήθηκε στη θέση της από την κυβέρνηση Ομπάμα πριν από έναν και πλέον χρόνο. Η ίδια υποστηρίζει ότι δε συζήτησε την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα ηλεκτρονικά μηνύματα ή άλλες τρέχουσες υποθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με τον πρώην πρόεδρο.
«Στη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο, είδα τον Μπιλ Κλίντον καθώς έφευγα και μίλησε τόσο σε εμένα, όσο και στο σύζυγό μου στο αεροπλάνο» δήλωσε η Λιντς στους δημοσιογράφους.
«Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής μας, ήταν για τα εγγόνια μας. Ήταν κυρίως μία κοινωνική συζήτηση, αλλά και σχετική με τα ταξίδια μας. Ο ίδιος ανέφερε το γκολφ που έπαιξε στο Φοίνιξ, αλλά και τα ταξίδια του στη Δυτική Βιρτζίνια. Ωστόσο, ουδεμία συζήτηση έγινε για κάποιο θέμα σχετικό με το υπουργείο Δικαιοσύνης ή άλλο θέμα που είναι ανοιχτό σε κάποια άλλη υπηρεσία» δήλωσε η Λιντς.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) διεξάγει έρευνα για τη χρήση του διαμετακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας έχουν εξεταστεί μερικοί από τους συνεργάτες της. Αντικείμενο της έρευνας είναι η διαπίστωση πιθανών νομικών παραβάσεων και κανονισμών ως συνέπεια της ιδιωτικής διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, στην οικία της, στη Νέα Υόρκη και όχι στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η διεξαγωγή της έρευνας έχει επισκιάσει την προεκλογική της εκστρατεία, αλλά και το βασικό της πλεονέκτημα ότι στο χειρισμό των ζητημάτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπερτερεί του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανησυχία στους Δημοκρατικούς
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times η συνάντηση μεταξύ της Λιντς και του Μπιλ Κλίντον προκάλεσε ανησυχία και σε κύκλους των Δημοκρατικών, κυρίως για το αρνητικό πολιτικό κλίμα που προκαλεί. «Συμφωνώ μαζί σας ότι δεν στέλνει το σωστό μήνυμα» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κόουνς, από το Ντελάγουερ, στην εκπομπή «New Day» του CNN. Η κυρία «Λιντς έχει γενικά επιδείξει εξαιρετική κρίση και δυναμική ηγεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Είμαι σίγουρος ότι είναι μια ανεξάρτητη γενική εισαγγελέας. Ωστόσο, πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή, στέλνει ένα λάθος μήνυμα. Νομίζω ότι ακόμη και σε μια κοινωνική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο θα έπρεπε η υπουργός Δικαιοσύνης να έχει κρατήσει τις αποστάσεις» τόνισε.
Προβάδισμα 11 μονάδων για την Χίλαρι
Στο γενικότερο επίπεδο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Η πρώτη κοινή εμφάνισή τους έχει προγραμματιστεί την Τρίτη, στην πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα.
Δημοσκόπηση που γνωστοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα από την Reuters/Ipsos έδειξε ότι η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ξεκαθάρισε ότι ο Ομπάμα πιστεύει πως η έρευνα που διεξάγεται πρέπει να είναι αντικειμενική, υπογραμμίζοντας τη δήλωση της Λιντς για τη συνάντησή της με τον Μπιλ Κλίντον.
«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά. Τόσο ο πρόεδρος, όσο και η γενική εισαγγελέας κατανοούν το πόσο σημαντικό είναι για το υπουργείο Δικαιοσύνης να πραγματοποιεί έρευνες οι οποίες είναι ανεξάρτητες από πολιτικές παρεμβάσεις ή πιέσεις» τόνισε ο Έρνεστ.
Στη συνάντηση αυτή, αναφέρθηκε και ο Τζον Κόρνιν, γερουσιαστής από το Τέξας, που έχει τη δεύτερη θέση στην πυραμίδα επιρροής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας στην υπόθεση της Χίλαρι Κλίντον.
Τραμπ: Δεν είμαι κατά του εμπορίου
Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τις απόψεις του σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση ή την κατάργηση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στις οποίες συμμετέχουν οι ΗΠΑ, τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ (Νιου Χάμσαϊρ): «Δεν είμαι κατά του εμπορίου. Αυτό που ζητάω, είναι καλύτερες συμφωνίες» δήλωσε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.
Ο Τραμπ δέχθηκε τη σφοδρή κριτική του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις θέσεις που εκφράζει σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση ή ακύρωση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών για το ελεύθερο εμπόριο στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή του Ειρηνικού (NAFTA, TPP), αλλά και για την εξαγγελία του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα.
Από την πλευρά του, το επιμελητήριο σχολίασε ότι οι θέσεις αυτές θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ένα νέο κύκλο οικονομικής ύφεσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, καθώς όλα θα γίνουν ακριβότερα.
Η διαφοροποίηση των απόψεων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του επιμελητηρίου είναι σημαντική, καθώς παραδοσιακά οι θέσεις που εκφράζει συμβαδίζουν με τις απόψεις της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Υπό τη λογική αυτή, φανερώνει την απόσταση που υπάρχει μεταξύ του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και της ηγεσίας του κόμματος, ενόψει του κεντρικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.
Κρίσιμος προεκλογικός χρόνος…
Κατά το γενικότερο συμπέρασμα που διαμορφώνεται σε πολιτικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον, τόσο ο Μπιλ Κλίντον, όσο και η Λορέτα Λιντς θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί αναφορικά με το αρνητικό κλίμα που θα διαμόρφωνε η συνάντησή τους, έστω και κοινωνική, σύμφωνα με τις δηλώσεις της γενικής εισαγγελέα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ με την κίνησή του να μπει στο αεροσκάφος της Λιντς έδωσε κίνητρο στο Ντόναλντ Τραμπ να ενδυναμώσει το «αντισυστημικό» προφίλ του, αλλά και τη γενικότερη τακτική των προσωπικών επιθέσεών του.
Από την άλλη μεριά, η χρονική αυτή περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, εν όψει της έναρξης των κοινών προεκλογικών εμφανίσεων μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο Ομπάμα κρατάει αποστάσεις από την έρευνα που διεξάγει το FBI για την Κλίντον.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις, εκμεταλλευόμενος ο,τιδήποτε συμβαίνει στο προεκλογικό σκηνικό των εξελίξεων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα προεκλογικά επιχειρήματά του και να εξασφαλίσει δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο και διαρκή προβολή στα αμερικανικά ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος με τις εξαγγελίες του για το ΝΑΤΟ προσπαθεί να προκαλέσει τη Χίλαρι Κλίντον, στο πεδίο των διεθνών και αμυντικών σχέσεων στο οποίο υποστηρίζει ότι υπερέχει η ίδια.
Από την άλλη μεριά, οι δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ, διεθνοποιούν τον προεκλογικό αγώνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ, προκαλώντας κλίμα αμηχανίας στους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, υπό το γενικότερο κλίμα της αβεβαιότητας που δρομολόγησε το Brexit.