Η διαγωνιστική διαδικασία για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας συνεχίζεται κανονικά, μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απέρριψε και τις τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων
από συνδιαγωνιζόμενες εταιρείες, γεγονός που, όπως σχολιάζει ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, επιτρέπει να γίνει αξιολόγηση των τεχνικών προτάσεων των διαγωνιζόμενων εταιριών, να βγει βαθμολογία και να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρία του έργου.
Ο Παναγιώτης Χατζηπέρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ, η οποία, όπως τονίζει, «απεμπλέκει από δικαστικές διαμάχες προς το παρόν ένα σημαντικό έργο δημοσίου συμφέροντος για τους πολίτες της Αίγινας. Το έργο της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ είναι έργο ουσίας, το οποίο θα βάλει τέλος στο μεγάλο και κοστοβόρο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού, όπως απαιτούν οι χιλιάδες κάτοικοι του εδώ και δεκαετίες. Αυτό το έργο η Περιφέρεια Αττικής επιθυμεί διακαώς να υλοποιήσει προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο καλείται να υπηρετεί».
Να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, η κάλυψη των αναγκών των περίπου 13.550 κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών του νησιού της Αίγινας γίνεται μέσω ειδικών υδροφόρων πλοίων, τα οποία μεταφέρουν 2,4-2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, με κόστος μεταφοράς περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Μέρους του κόστους, όπως διευκρινίζει η αντιπεριφέρεια Νήσων, καλύπτει ο Δήμος Αίγινας, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και συχνά αδυνατεί να εξοφλήσει το κόστος μεταφοράς του νερού στους ιδιοκτήτες των υδροφόρων πλοίων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συχνά, το νησί να βρίσκεται αντιμέτωπο με τον φόβο της έλλειψης νερού.
Το χρόνιο και σοβαρό αυτό πρόβλημα (περίπου 40 χρόνια ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού) έρχεται να επιλύσει το έργο της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας, με την ΕΥΔΑΠ, το οποίο έχει προϋπολογισμό 30.135.000 ευρώ με αναθεώρηση και ΦΠΑ, προκηρύχθηκε στις 25.11.2015 και θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χατζηπέρο, λόγω της σπουδαιότητας και του μεγέθους του συγκεκριμένου έργου για το νησί της Αίγινας, εκδηλώθηκε έντονο το ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό, ασκήθηκαν τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να απορριφθούν συνδιαγωνιζόμενες εταιρείες από το διαγωνισμό, κάτι που θα καθυστερούσε σημαντικά τη διαγωνιστική διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός θα ξεκινάει από τη Σαλαμίνα θα φτάνει στην Αίγινα, θα έχει μήκος 14 χιλιόμετρα και θα είναι το μοναδικό τέτοιο έργο στην Ελλάδα.