Πριν από αρκετούς μήνες, η ΔΕΗ συνεπικουρούμενη και από τη ΓΕΝΟΠ, είχε θέσει ζήτημα για τη φυγή πελατών της προς τον ανταγωνισμό, για τις περιπτώσεις εκείνες
που υπάρχει εκκρεμής οφειλή. Πράγματι, η αντίδραση αυτή της ΔΕΗ έφερε τη γνωστή ρύθμιση, η οποία μάλιστα τότε είχε προκαλέσει αρκετά σχόλια καθώς από κάποιες πλευρές τέθηκε θέμα παρεμπόδισης του ανταγωνισμού. Ωστόσο, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ρύθμισης.
Ως εδώ καλά. Μάλιστα η εν λόγω ρύθμιση δεν στάθηκε εμπόδιο τους προηγούμενους μήνες ώστε χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ να φύγουν αναζητώντας καλύτερες προσφορές σε ιδιώτες προμηθευτές.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο καταγράφηκαν και αντίστροφα φαινόμενα. Συγκεκριμένα όπως ενημερώθηκε το Capital.gr, υπήρξε περίπτωση επαγγελματικού πελάτη, ο οποίος αποχώρησε από ιδιώτη προμηθευτή και στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο στη ΔΕΗ, έχοντας αφήσει πίσω του ένα φέσι της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ.
Βεβαίως η ΔΕΗ, από την πλευρά της σημειώνει ότι δεν έκανε κάποια παράτυπη κίνηση. Και αυτό διότι όπως επισημαίνεται σχετικά ο ιδιώτης προμηθευτής δεν έκοψε το ρεύμα στον πελάτη με την οφειλή, αλλά προχώρησε σε άρση εκπροσώπησης.
“Πρόκειται για παράνοια. Εάν δηλαδή ο πελάτης ήταν ένα σούπερ μάρκετ, με κατεψυγμένα προϊόντα, έπρεπε να του κόψουμε το ρεύμα, να καταστραφούν τα εμπορεύματα και να τον οδηγήσουμε στην απόλυτη καταστροφή, για να μην έχει τη δυνατότητα κάποιος άλλος προμηθευτής να του δώσει ρεύμα;” αναρωτιούνται πηγές του ιδιώτη προμηθευτή, που επισημαίνουν ότι είτε η ΔΕΗ ερμηνεύει λάθος το νόμο ή ο νόμος έχει κενό. Μάλιστα όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές, ο προμηθευτής είναι αποφασισμένος να κινηθεί νομικά για την υπόθεση.
“Αφού ο συγκεκριμένος πελάτης δεν είχε προμηθευτή και έρχεται και μας ζητάει ρεύμα. Εμείς τι να κάνουμε;” ήταν η απάντηση από πλευράς της ΔΕΗ, που υπογραμμίζει ότι όλες οι κινήσεις είναι νομότυπες.
Είναι σαφές δηλαδή ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης, μετά από τις παροτρύνσεις της ΔΕΗ για υπερρύθμιση στην αγορά δημιούργησε νέα προβλήματα και αντιφάσεις, που όμως εν τέλει δικαιώνουν όσους μιλούσαν για εμπόδια και άνισους όρους στη λειτουργία της αγοράς.
Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι πρόσφατα παρατηρήθηκαν και “καταχρήσεις” της εν λόγω ρύθμισης που αφορά στους πελάτες με εκκρεμείς οφειλές προς προμηθευτές. Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο Capital.gr, υπήρξε περίπτωση πελάτη ο οποίος ζήτησε να αλλάξει προμηθευτή και να φύγει από τη ΔΕΗ, με την εταιρεία να βάζει εμπόδια με το αιτιολογικό ότι ο λογαριασμός του πελάτη θα καταστεί ληξιπρόθεσμος στο τέλος του μήνα που έγινε η αίτηση για αλλαγή προμηθευτή!
Για κάποιους, η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί ένδειξη ότι βασικός στόχος των τελευταίων ρυθμίσεων ήταν να δημιουργήσει “τείχος” που θα καταστήσει πιο δύσκολη την φυγή πελατών και ταυτόχρονα θα ευνοήσει την επιστροφή πελατών προς τη ΔΕΚΟ.
Υπό άλλες συνθήκες βεβαίως μια τέτοια προσπάθεια, δε θα προξενούσε καμία εντύπωση, ίσως και να ήταν επιβεβλημένη από πλευράς ΔΕΗ. Από τη στιγμή όμως που η απώλεια μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά αποτελεί ρητή μνημονιακή υποχρέωση, τότε δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα, ιδιαίτερα όταν η ΔΕΗ επιμένει ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να ελεγχθεί από την ίδια μέσω των γνωστών – ανεφάρμοστων κατά πολλούς – κοινοπραξιών που έχει προτείνει η διοίκηση Παναγιωτάκη.