Αμέσως μετά, ο κ. Ομπάμα κάλεσε στο τηλέφωνο τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ,
την ηγέτιδα στην οποία έμαθε ότι μπορεί να βασισθεί σε στιγμές κρίσης, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Politico.
Εδώ και χρόνια, η Γερμανία –και όχι η Βρετανία– έχει καταστεί μέσον πρόσβασης του προέδρου Ομπάμα στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα, ενώ αυτός είναι ο λόγος που η επιρροή της Ουάσιγκτον θα επιβιώσει του Brexit.
«Για τα κρίσιμα ζητήματα, τα τελευταία χρόνια, το πρώτο τηλεφώνημα της Ουάσιγκτον δεν έχει αποδέκτη το Λονδίνο, αλλά το Βερολίνο. Η μετάβαση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ η οικονομική κρίση απέδειξε την αξία της Γερμανίας ως συνομιλητή», λέει ο Ντέιμον Ουίλσον, πρώην ανώτατο στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπους.
Αντί, λοιπόν, να περιορίσει την αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη, το Brexit ενδέχεται να ενισχύσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Γερμανία. Αυτό έχει ήδη καταστεί πρόδηλο, σε ό,τι αφορά τη διατλαντική συνεργασία για την επιβολή εμπορικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, τις συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις της κρίσης της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος.
Τα νέα δεδομένα στη μετά Brexit εποχή θα δοκιμασθούν για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.
Η Γερμανία έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τον αμυντικό της ρόλο στο ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας σημαντικό μέρος των ευθυνών που κάποτε επωμίζονταν τα αμερικανικά στρατεύματα επί γερμανικού εδάφους. Η ψήφος υπέρ του Brexit δεν αποτελεί παρά μία ακόμη έκφραση της σταδιακής αποστασιοποίησης της Βρετανίας από τα ευρωπαϊκά πράγματα.
Η πολιτική αυτή έχει τις ρίζες της σε εσωτερικές επιλογές των Βρετανών κυβερνώντων. «Οι Βρετανοί έχουν εδώ και χρόνια “μινιμαλιστική” ατζέντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υιοθετώντας στάση αναμονής απέναντι σε κάθε απόφαση των Βρυξελλών», λέει ο Ουίλσον.
Ο περιορισμός της επιρροής της Βρετανίας στην Ευρώπη, όμως, περιόρισε τη χρησιμότητα του Λονδίνου ως συμμάχου της Ουάσιγκτον. Οταν ο Ντέιβιντ Κάμερον προσκάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λονδίνο τον Απρίλιο, για να τονώσει την εκστρατεία του υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε στην ομιλία του την αξία που έχει η παρουσία της Βρετανίας στην Ενωση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
«Εχουμε την πεποίθηση ότι, όταν η Βρετανία έχει εμπλακεί σε ένα πρόβλημα, θα βοηθήσει με εποικοδομητικό τρόπο στην επίλυσή του», είχε πει ο Μπαράκ Ομπάμα. Η απομάκρυνση της Βρετανίας από τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, όμως, άνοιξε τον δρόμο στη Γερμανία, που αναδείχθηκε στον νέο συνομιλητή των ΗΠΑ.