Η μία μετά την άλλη οι προβλέψεις της πλειονότητας των οικονομολόγων που προειδοποιούσε για τις αρνητικές συνέπειες του Brexit αρχίζουν να επιβεβαιώνονται. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας έχουν περικόψει τα
επενδυτικά τους σχέδια εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, οιωνός που είναι κακός για την πορεία της βρετανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte, ποσοστό 82% των οικονομικών διευθυντών των μεγαλύτερων εταιρειών της Βρετανίας (εταιρείες που περιλαμβάνονται στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 350 και άλλες μεγάλες εταιρείες που είναι εκτός χρηματιστηρίου) προβλέπει ότι θα περικόψει τις επενδύσεις το 2017. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικών διευθυντών που αναφέρει ότι θα περικόψει τις επενδύσεις που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο περικοπές επενδύσεων προέβλεπε το 34% των οικονομικών διευθυντών βρετανικών εταιρειών, όταν ήδη το επερχόμενο δημοψήφισμα είχε προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα στις περισσότερες εταιρείες.
Η έρευνα της Deloitte αποτελεί ένα από τα πρώτα απτά δείγματα ότι η απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πλήξει σοβαρά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Φαίνεται, δε, ότι επιβεβαιώνεται η άποψη των οικονομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας πως θα πρέπει να αναμένεται εξασθένηση της βρετανικής οικονομίας το επόμενο διάστημα. Η έρευνα της Deloitte διεξήχθη μεταξύ 28ης Ιουνίου και 12ης Ιουλίου, δηλαδή μετά το δημοψήφισμα και ελάχιστες ημέρες προτού αναλάβει η Τερέζα Μέι ως νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Σχεδόν όλοι οι οικονομικοί διευθυντές που πήραν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν επίπεδο αβεβαιότητας που είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο. «Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σε επίπεδο που είχαμε δει τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από πέντε χρόνια», σχολίασε ο Ιαν Στιούαρτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deloitte. «Η αύξηση της αβεβαιότητας είχε τοξική επίδραση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η αισιοδοξία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, οπότε και αρχίσαμε να κάνουμε την έρευνα. Δηλαδή υποχώρησε χαμηλότερα και από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers στα τέλη του 2008».
Σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρία, οι οικονομικοί διευθυντές των μεγάλων βρετανικών εταιρειών υποστηρίζουν ότι το Brexit θα πλήξει μακροπρόθεσμα το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα. Την επόμενη τριετία οι επενδύσεις θα είναι «κάπως» ή «σημαντικά» χαμηλότερες, σύμφωνα με το 58% των ερωτηθέντων οικονομικών διευθυντών. Ακόμη χειρότερα, ποσοστό 73% των ερωτηθέντων, ποσοστό ρεκόρ, απάντησε ότι είναι λιγότερο αισιόδοξο σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας του και ποσοστό 83% δήλωσε ότι θα επιβραδυνθούν οι προσλήψεις. «Οι οικονομικοί διευθυντές δεν περιμένουν να υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης προτού αλλάξουν κατεύθυνση. Υπάρχει σημαντική αλλαγή προς πιο αμυντική στρατηγική μετά το δημοψήφισμα», λέει ο κ. Στιούαρτ.
Η έρευνα της Deloitte αποτελεί ένα ακόμη σημάδι για την πτώση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. Πολλοί οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι η αβεβαιότητα που θα προκαλούσε το Brexit και η έντονη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας θα αποτελούσαν σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια των βρετανικών εταιρειών να πετύχουν τους οικονομικούς στόχους που είχαν θέσει στην αρχή του έτους.