Στη μείωση των επενδυτικών τους προγραμμάτων έχουν προχωρήσει οι μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες καθώς διακατέχονται από αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον, μετά
την ψήφο υπέρ του Brexit, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Deloitte που δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη βρετανική οικονομία.
Το 82% περίπου των Οικονομικών Διευθυντών εταιρειών του FTSE 350 και μεγάλων μη εισηγμένων εταιρειών αναμένουν ότι θα περικόψουν τις επενδυτικές δαπάνες το επόμενο έτος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχετικό ποσοστό στα χρονικά, αυξημένο από το 34% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε η Deloitte.
Η έρευνά της αποτελεί μία από τις πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η ψήφος υπέρ του Brexit έχει πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και στηρίζει την άποψη της Τράπεζας της Αγγλίας ότι η βρετανική οικονομία αναμένεται να εξασθενήσει σύντομα. Αν και η κεντρική τράπεζα άφησε αναπάντεχα αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της δήλωσε ότι μία «ουσιαστική χαλάρωση» της πολιτικής θα είναι αναγκαία τον επόμενο μήνα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιβράδυνσης.
Η έρευνα της Deloitte διεξήχθη από τις 28 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, μετά δηλαδή το δημοψήφισμα και λίγο πριν ορισθεί η Τερέζα Μέι νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Σχεδόν όλοι οι οικονομικοί διευθυντές δήλωσαν ότι η αβεβαιότητα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους, είναι πάνω από το φυσιολογικό.
«Η αίσθηση της αβεβαιότητας έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που για τελευταία φορά είχαν συνδεθεί με την κρίση του ευρώ πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deloitte, Ίαν Στιούαρτ. «Η έξαρση της αβεβαιότητας έχει μία τοξική επίπτωση στο επιχειρηματικό κλίμα, με την αισιοδοξία να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνάς μας το 2007, χαμηλότερο ακόμη και από εκείνο μετά την κατάρρευση της Lehman στα τέλη του 2008», πρόσθεσε ο Στιούαρτ.
Πάνω από τα δύο τρίτα των οικονομικών διευθυντών δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η έξοδος από την ΕΕ θα πλήξει μακροπρόθεσμα το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Βρετανία. Το 58% των ίδιων σημείωσαν ότι αναμένουν πως την επόμενη τριετία οι επενδυτικές δαπάνες να είναι «κάπως» ή «σημαντικά» μικρότερες. Το 73% δήλωσαν ότι είναι λιγότερο αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές των εταιρειών τους, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ, και το 83% αναμένουν να μειώσουν τον ρυθμό των προσλήψεων.