Η Cosco για να αναλάβει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προέταξε την ομαλή ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, όπως και την περαιτέρω εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Επιπροσθέτως, ζήτησε να ρυθμιστούν οι μεγάλες εκκρεμότητες γύρω από την εταιρεία.
Εως και κατ’ αρχήν δέσμευση να αναλάβει η Cosco τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον επικεφαλής του κινεζικού ομίλου Τσου Λιρόνγκ, κατά τις επαφές που είχαν αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο. Η Cosco δεν απέκλεισε ένα
τέτοιο ενδεχόμενο προοπτικά, αλλά προέταξε την ομαλή ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, όπως και την περαιτέρω εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης.
Επιπροσθέτως, ζήτησε να ρυθμιστούν οι μεγάλες εκκρεμότητες γύρω από την εταιρεία, που περιλαμβάνουν προσφυγή της σημερινής ιδιοκτησίας κατά του Δημοσίου στη διεθνή διαιτησία, ανάκτηση κρατικών επιδοτήσεων που επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και πλήθος νομικών ζητημάτων. Ομως η κουβέντα που άνοιξε μαρτυρά ίσως το εύρος των κινεζικών σχεδιασμών για την Ελλάδα.
Οσοι γνωρίζουν την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα των κινεζικών ναυπηγείων αδυνατούν ίσως να αντιληφθούν προς τι θα ενδιαφερόταν η Cosco να προσθέσει άλλη μία μονάδα στο ενεργητικό της. Ομως η υψηλή τεχνογνωσία του ελληνικού εργατικού δυναμικού και οι υποδομές που ήδη υπάρχουν ενδέχεται να αποτελούν καλή βάση για την κατασκευή ναυπηγημάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα επιβατικά πλοία ή ακόμα και οι πλωτές εξέδρες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, εξηγούν πηγές με γνώση των κινεζικών σχεδιασμών.
Αμεσα όμως θα προχωρήσουν οι επενδύσεις της Cosco στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ΟΛΠ, οι οποίες μάλιστα θα υπερβούν κατά πολύ τα 50 εκατ. για τα οποία έχει συμβατικά δεσμευτεί στο πλαίσιο της εξαγοράς. Οπως άμεσα θα προχωρήσουν και οι επενδύσεις σε κρουαζιέρα και εμπορευματικό σταθμό.
Οπως κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα o κ. Λιρόνγκ, πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited, στόχος είναι η ανάπτυξη και των άλλων δραστηριοτήτων του ΟΛΠ, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και όχι μόνον του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων. Και για τον σκοπό αυτό θα δαπανηθούν συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, δηλαδή από τα 350 εκατ. που έχει δεσμευτεί συμβατικά να καταβάλει στο πλαίσιο της εξαγοράς του 67% του ΟΛΠ. Εάν σ’ αυτά τα 600 εκατ. προστεθούν τα 368,5 εκατ. που θα δώσει για τις μετοχές, η επένδυση ανέρχεται στο 1 δισ. Σε αυτό όμως πρέπει να προστεθεί άλλο ένα που αφορά τα κεφάλαια που ήδη έχει επενδύσει ή έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση το 2009 του προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ, με τελευταία τα έργα των 230 εκατ. που ολοκληρώνει στο δυτικό τμήμα του λιμανιού.
Ομως δεν ολοκληρώνονται εκεί οι δαπάνες που σχεδιάζει να κάνει η Cosco στην Ελλάδα για να την καταστήσει πύλη των ασιατικών εξαγωγών στην Ευρώπη, διεθνή κόμβο κρουαζιέρας και ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο της Μεσογείου. Εμφαση δίνεται πλέον και στο Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο, καθώς η απόκτηση του συνόλου των 2.000 στρεμμάτων και όχι μόνον των 600 που παραχωρεί η ΓΑΙΑΟΣΕ κρίνεται από το Πεκίνο απαραίτητη για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Cosco.
Το Θριάσιο, εφόσον η Cosco και οι εταίροι της εξασφαλίσουν την παραχώρηση στον σχετικό διαγωνισμό που για την ώρα αφορά μόνον τα 600 στρέμματα και έχει καταληκτική προθεσμία τις αρχές Αυγούστου, θα απορροφήσει σημαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες προκειμένου να γίνει και βάση εγκατάστασης γραμμών τελικής συναρμολόγησης προϊόντων.
Για την προώθηση της τελευταίας δραστηριότητας μάλιστα ενδιαφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας στις απευθείας συνομιλίες με τον επικεφαλής της Cosco. Ο πρωθυπουργός μάλιστα συναντήθηκε και με τους επικεφαλής δύο εκ των βασικών κινεζικών ομίλων που έχουν κάνει ήδη κέντρα διανομής στην Ελλάδα και προοπτικά θα μπορούσαν να φέρουν στη χώρα πρόσθετες δραστηριότητες. Πρόκειται για τις Huawei και ZTE.
Έντυπη