φαβορί του διαγωνισμού η κινεζική Cosco, δεν θα υποβάλει προσφορά, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία. Μάλιστα η απόφαση αυτή της κινεζικής εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνυθεί τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ που διενεργεί τον σχετικό διαγωνισμό.
Η Cosco έχει ζητήσει την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, με την ενσωμάτωση επιπλέον ακινήτων της περιοχής που κατέχει ο ΟΣΕ.
Πρόκειται για ακίνητα συνολικής έκτασης 1.450 στρεμμάτων, η πλειονότητα των οποίων καλύπτεται από σιδηροδρομικές γραμμές. Καθώς όμως το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί, η κινεζική εταιρεία αναμένεται, όπως και το 2010, να μην υποβάλει προσφορά.
Στην περίπτωση που η Cosco παραμείνει εκτός διαγωνισμού, ο μόνος ενδιαφερόμενος για τα 588 στρέμματα του Θριασίου Πεδίου είναι η ETBA ΒΙ.ΠΕ., σε συνεργασία με τον όμιλο της Goldair.
Πολλοί ωστόσο χαρακτηρίζουν προβληματική και τη συμμετοχή της ΕΤΒΑ στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αιτιολογούν δε την απόφαση αυτή, ότι ο σχετικός διαγωνισμός λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία όπου η μητρική εταιρεία, Τράπεζα Πειραιώς, αναζητεί νέα διοίκηση. Επιπλέον, σημειώνουν, ότι για την Τράπεζα Πειραιώς, η αξιοποίηση του Θριασίου Πεδίου συνιστά μια μη-στρατηγικού χαρακτήρα, για την ίδια, επένδυση. Ως συνέπεια, μια επένδυση που ξεκίνησε με ηχηρές «τυμπανοκρουσίες» από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών στο τέλος του 2015, είναι τώρα πολύ πιθανό να καταλήξει στον τρίτο, κατά σειρά άγονο διαγωνισμό της αξιοποίησης του Θριασίου Πεδίου. Ο νέος διαγωνισμός προκηρύχθηκε στο τέλος του 2015, ενώ ο πρώτος είχε προκηρυχθεί το 2008 και ο δεύτερος το 2010. Και οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι. Υπενθυμίζεται ότι και το 2010, η Cosco είχε επαναλάβει αίτημα προς την πλευρά της ΓΑΙΑΟΣΕ για την παραχώρηση περίπου 120 στρεμμάτων που καταλαμβάνουν κτίρια του ΟΣΕ, γνωστά ως K1 και Κ2. Τα κτίρια αυτά σήμερα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν στην ιταλική Τrenitalia (Ferrovie dello Strato Italiane).
Ο νέος διαγωνισμός για το Θριάσιο Πεδίο αφορά στην αξιοποίηση των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ με τη μέθοδο της παραχώρησης για 50 έτη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορευματικού σταθμού, ενώ δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός να περιλάβει και δραστηριότητες μεταποίησης.
Έντυπη