Την εβδομάδα μετά το Brexit οι πιο σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις τηςCredit Suisse αφορούσαν τη στερλίνα, κατεβάζοντας τον στόχο 3μήνου και 12αμήνου στο
Όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα, κατά την εβδομάδα που ακολούθησε, ο ρυθμός πτώσης που σημείωσε το βρετανικό νόμισμα, βάζει γερές βάσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας έχει κάνει ότι μπορεί για να προειδοποιήσει για τις δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να τις περιορίσει, με ενέσεις ρευστότητας και νέα μέτρα χαλάρωσης. Επίσης, η αγορά έχει λάβει ένα σαφές μήνυμα, ότι μια ασθενέστερηστερλίνα θα είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στον κατάλογο των διαθέσιμων εργαλείων. Ωστόσο, με το πολιτικό σκηνικό στο Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκεται σε πλήρη αταξία και τους Βρετανούς να νιώθουν πικρία, μία από τις λίγες πηγές συμφωνίας είναι η ιδέα ότι η αδύναμη στερλίνα είναι χρήσιμο εργαλείο αυτή τη στιγμή.
“Δεν θα επαναλάβουμε τους λόγους για τους οποίους εκτιμούμε ότι η στερλίνα οδεύει προς περαιτέρω υποτίμηση”, τονίζει η Credit Suisse. “Αυτή τη φορά θα τονίσουμε ότι η νομισματική πολιτική και το πολιτικό περιβάλλον υποστηρίζουν την εκτίμησή μας”.
Οι “ευσεβείς πόθοι” των αγορών με επίκεντρο την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή της μη ενεργοποίησης του άρθρου 50, περιήλθαν σε δεύτερη μοίρα λόγω των δηλώσεων από πολιτικούς του Συντηρητικού Κόμματος υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου και της εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, η στερλίνα δέχθηκε νέο “χτύπημα”” μετά το “πάγωμα” των συναλλαγών που ανακοίνωσαν πολλά funds του κλάδου των ακινήτων. Εκτός του αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει την ανησυχητική πιθανότητα τόσο ενός σοκ στις τιμές των ακινήτων όσο και στις υπερβολικά αυξημένες θέσεις των επενδυτών στον κλάδο, το πιο επικίνδυνο είναι η έκθεση που έχουν στον βρετανικό κλάδο του real estate τόσο οι βρετανικές όσο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει η CS. “Οι ευσεβείς πόθοι δεν θα σώσουν τη στερλίνα. Το 1,22 είναι μονόδρομος”, καταλήγει η ελβετική τράπεζα.