Νέο πλήγμα δέχεται τώρα ο τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank, καθώς καταγράφει οικονομική αιμορραγία στον επενδυτικό της βραχίονα, την Deutsche Asset Management, ο οποίος εγκαταλείπεται από τους επενδυτές. Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι κατατάσσει την Deutsche Bank στην πρώτη θέση μεταξύ των συστημικών τραπεζών, ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι επενδυτές δείχνουν να εγκαταλείπουν τη γερμανική τράπεζα και να προτιμούν τις ανταγωνίστριές της.
Στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους, οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια ύψους 4,8 δισ. ευρώ από την Deutsche Asset Management, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού Συνδέσμου Επενδυτικών Funds. Την είδηση αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες επενδυτών που αποσύρθηκαν ήταν Γερμανοί. Σχολιάζοντας σχετικά ο εκπρόσωπος της επενδυτικής χαρακτήρισε τις μαζικές ρευστοποιήσεις και αποσύρσεις κεφαλαίων «εντελώς φυσιολογική εξέλιξη», επικαλούμενος την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά και τις αναταράξεις που προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. σε συνδυασμό με τα μηδενικά επίπεδα των επιτοκίων.
Τον διαψεύδουν, ωστόσο, τα στοιχεία που αφορούν τις κινήσεις κεφαλαίων στις ανταγωνιστικές επενδυτικές τράπεζες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η επενδυτική Union Investment, επενδυτικός βραχίονας της DZ Bank, προσείλκυσε νέες επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ από καινούργια περιουσιακά στοιχεία που τοποθετήθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια. Παράλληλα η τράπεζα ταμιευτήριο Deka προσείλκυσε νέες καταθέσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η Allianz Insurance θυγατρική της Global Investors προσείλκυσε νέες επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Στο σύνολο του κλάδου, άλλωστε, οι επενδυτές τοποθέτησαν νέα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέληξαν σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές. Από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των επενδυτών ήταν τα λεγόμενα μεικτά κεφάλαια που συγκεντρώνουν διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Εξάλλου στις τρεις εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε., η μετοχή της Deutsche Bank έχει σημειώσει πτώση 18%. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός απέτυχε, άλλωστε, στα τεστ αντοχής της Federal Reserve και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία. Η τράπεζα έχει, πάντα σύμφωνα με το Ταμείο, τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους και είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική η τεράστια έκθεσή της σε παράγωγα, που φτάνει τα 50 τρισ. ευρώ.
Βάσει των εκτιμήσεών του ειδικά για την Deutsche Bank αλλά και την επίσης γερμανική ασφαλιστική Allianz, που κρίνεται σε παρόμοια κατάσταση κινδύνου, το ΔΝΤ τόνισε πως υπάρχει άμεση ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνoι με συστηματική και εντατική εποπτεία των τραπεζών και παρακολούθηση της έκτασης της έκθεσής τους σε διασυνοριακούς κινδύνους. Συνιστά επίσης προσεκτική καταγραφή και της ικανότητας που επιδεικνύουν οι συστημικές τράπεζες ανά τον κόσμο να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες εξυγίανσης και εκκαθάρισης.