To ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση έχει τη δυνατότητα να έχει πολύ ευρύτερες μακροπρόθεσμες συνέπειες, ειδικά μετά τo
πρόσφατo δημοψήφισμα για το Brexit.
Αν και μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει ένα εσωτερικό ζήτημα της Ιταλίας, ωστόσο η HSBC προειδοποιεί ότι δεν είναι. Αν κερδίσει το “ναι”, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθούν και ο Matteo Renzi, θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στις επόμενες γενικές εκλογές, τον Φεβρουάριο του 2018.
Αν επικρατήσει το “όχι”, οι μεταρρυθμίσεις θα απορριφθούν. Σε αυτό το σενάριο ο Renzi έχει ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και θα κηρυχθούν εκλογές πριν από το τέλος του έτους. Αυτό θα αυξήσει την πολιτική αστάθεια και θα προκαλέσει μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο και οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα του “όχι”.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC, το “όχι” θα μπορούσε να ενισχύσει τα κόμματα υπέρ του ευρωσκεπτικισμού και κατά της λιτότητας όπως η Λίγκα του Βορρά (NL) και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (5SM).
“Μερικές από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο 5SM σε σχέση με το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD), μετά την επιτυχία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές”, επισημαίνει η HSBC. “Τόσο το NL όσο και το 5SM έχουν αυξήσει τους τόνους σχετικά με την αναγκαιότητα να βγει η Ιταλία από το ευρώ, ακόμη και αν η θέση τους επί του θέματος δεν ήταν πάντα αυτή”, όπως προσθέτει.
Η HSBC βλέπει τρία βασικά στοιχεία να επηρεάζουν το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες: η πολύ άσχημη κατάσταση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, η δέσμευση για φορολογικές περικοπές στον προϋπολογισμό του 2017 και το μεταναστευτικό, όπου μια αποτυχία να βρεθεί μια συνολική λύση στην μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Η HSBC εκτιμά ότι το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα θα μπορούσε να κερδίσει δύναμη μετά από ένα “όχι”. Και ένα βασικό δίδαγμα από την ψηφοφορία του Brexit είναι ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, προειδοποιούν οι αναλυτές της τράπεζας.
“Οι έρευνες δείχνουν ότι η Ιταλία έχει το χαμηλότερο επίπεδο στήριξης για το ευρώ μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και είναι επίσης μια από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που ισχυρίζεται ότι η χώρα θα ήταν καλύτερα εκτός της Ε.Ε, ακόμα και αν αυτό δεν είναι ακόμα η πλειοψηφία”, τονίζει η HSBC.