Οι σαρωτικές αλλαγές που καταστρώνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα το Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να τον αφήσει εκτεθειμένο σε άλλου σημαντικούς κινδύνους που απειλούν τη χώρα.
Η εκκαθάριση των υπηρεσιών ασφαλείας και του δικαστικού σώματος ενδέχεται να αποδυναμώσει τη χώρα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα δύο ανοιχτά μέτωπα που έχει αυτή την στιγμή: το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους αυτονομιστές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Υποσχόμενος ο Τούρκος πρόεδρος να συντρίψει όλους εκείνους που φαίνεται να είναι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 6.000 στρατιώτες ενώ βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων σχεδόν 8.000 αστυνομικοί.
Επίσης, το ένα έκτο των δικαστών και των εισαγγελέων της χώρας έχουν χάσει τις θέσεις τους.
Από την πλευρά του ο Bulent Gedikli, διευθύνων σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε πως όσοι δημόσιο υπάλληλοι εκδιώχθηκαν θα αντικατασταθούν άμεσα.
«Ένα από τα άτομα που συνελήφθησαν ήταν ο διοικητής του 3ου Στρατού ο οποίος ήταν από τα από τις κύριες δυνάμεις που ασχολούνταν με το ζήτημα των Κούρδων», δήλωσε ο Ozgur Unluhisarcikli, επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας του German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που συνελήφθησαν και οι οποίοι συμμετείχαν σε αντι-τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες στην εσωτερική ασφάλεια» πρόσθεσε.
Η εκκαθάριση αυτή στην Τουρκία είναι πιθανό να επιτρέψει στο ισλαμικό κράτος να ενισχύσει την παρουσία της στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με την Soufan Group, μια συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα ασφαλείας με έδρα την Νέα Υόρκη.
«Η Τουρκία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο να ανακόψει τη ροή ξένων μαχητών, αλλά η προσοχή της κυβέρνησης μπορεί να αποσπαστεί από τα εσωτερικά ζητήματα» πρόσθεσε.