Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε κατακόρυφα μετά από το απροσδόκητο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο διάστημα 23-27 Ιουνίου, υποχώρησε κατά 11% έναντι του δολαρίου και 8% έναντι του ευρώ
(ανέκτησε μέρος αυτών λίγες ημέρες μετά). Αν και τέτοια πτώση είναι μεγάλη, αυτά τα μεγέθη θα πρέπει να αξιολογηθούν από μια ιστορική προοπτική, δεδομένου ότι υπήρξε σημαντική μεταβλητότητα κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα και ότι το βρετανικό νόμισμα κέρδισε πολύ σε αξία, το διάστημα 2012-2015.
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έναντι του δολαρίου και του ευρώ είναι σημαντικές, ωστόσο αυτό που έχει περισσότερο σημασία είναι η μέση σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι των εμπορικών εταίρων, για τους οποίους η βαρύτητα προκύπτει από τη σημασία των εμπορικών σχέσεων. Για μια καλύτερη ανάλυση των βραχυπρόθεσμων συναλλαγματικών κινήσεων, έχουμε δημιουργήσει μια ημερήσια σειρά σταθμισμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών έναντι 138 εμπορικών εταίρων (Σχήμα 1).
Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, μετά το δημοψήφισμα. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε σε επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί από το 2013. Σε σχέση με τους 138 εμπορικούς εταίρους, υποχώρησε εκεί που βρισκόταν το διάστημα 2010-2013 κατά μέσο όρο. Επομένως, ονομαστικά σταθμισμένους όρους, η τρέχουσα αξία της στερλίνας δεν είναι πολύ χαμηλή.
Αξίζει επίσης να εξετάσει κανείς μια ακόμη μεγαλύτερη χρονική περίοδο, και την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία προσαρμόζει τις ονομαστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες με την διαφορά από τον πληθωρισμό. Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου είναι περίπου 16% χαμηλότερη από το ιστορικό μέσο όρο του 1970-2016, όπως αποδεικνύεται στο σχήμα 2. Αυτό είναι χαμηλό, αλλά όχι πρωτοφανές. Σε όρους σταθμισμένης ισοτιμίας έναντι 41 εμπορικών εταίρων, είναι 8% χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου, αλλά πολύ υψηλότερα από τις αξίες που παρατηρήθηκαν μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Επιπλέον, η πτώση της στερλίνας ήταν επίσης μικρότερη αυτή την φορά σε σχέση με το 2007-2008 (τουλάχιστον για την ώρα).
Επομένως, αν και το βρετανικό νόμισμα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του αμέσως μετά την απόφαση για Brexit, από ιστορική άποψη ούτε η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ούτε το τωρινό της επίπεδο είναι άνευ προηγουμένου, και η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή όπως ήταν στον απόηχο της κατάρρευσης της lehman Brothers.
© Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2016/06/no-lehman-moment-on-currency-markets-after-brexit-vote/