Δικαστικές αποφάσεις έφεραν χθες στην ΕΚΤ το θέμα της δυνατότητας χαλάρωσης του Bail-In. Και ο κ. Draghi έδωσε “ελπίδες”, αλλά με “όρια”, που παραπέμπουν την
εκάστοτε εφαρμογή της Οδηγίας σε …χρησμό.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι σε έκτακτες και ειδικές καταστάσεις υπάρχει η δυνατότητα κρατικής στήριξης στις τράπεζες. Αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο σε συνεννόηση με τις κοινοτικές αρχές της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DGComp). Το ερώτημα έχει εκ των πραγμάτων τεθεί λόγω της απειλής των “κόκκινων δανείων” που πέραν της Ελλάδας, απειλούν -λόγω μεγέθους και τάσεων εξέλιξης- στην οικονομία, τις ιταλικές και πορτογαλικές τράπεζες, ενώ νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος έχει διευρυνθεί και αγγίζει και άλλες χώρες.
Ένα κρατικό αλεξίπτωτο για το θέμα αυτό θα μπορούσε να δοθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, στις τράπεζες αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (σ.σ. και κατά παρέκκλιση της BRRD) και μόνο με την προϋπόθεση ότι η DGComp θα συμμετέχει στην απόφαση αυτή με την δική της σύμφωνη γνώμη. Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΚΤ στο υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο στο οποίο έχει κεντρική θέση η Οδηγία BRRD “υπάρχουν περιθώρια” για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων.
Όπως σχολιάσθηκε, μετά την συνέντευξη τύπου, το άνοιγμα της δυνατότητας κρατικής παρέμβασης για την στήριξη τραπεζών σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά με την προϋπόθεση “συμμετοχής” της DGComp, επιχειρεί να παραπέμψει την δυνατότητα αυτή στην διαχείριση της περισσότερο “πολιτικής” Κομισιόν σε σχέση με τα όρια δράσης της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ασφυκτική κατάσταση που έχει αρχίσει να αναδύεται στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα λόγω των NPLs και ειδικά σε οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας, αλλά και της Πορτογαλίας -η οποία πρόσφατα “βγήκε” από το πρόγραμμα στήριξης- έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του “παράθυρου” κρατικής παρέμβασης σε περίπτωση “ατυχήματος”. Στην Ιταλία στο κέντρο του κυκλώνα βρίσκεται μία από τις παλιότερες ιταλικές τράπεζες, η Monte dei Paschi di Siena για την οποία –όπως και για άλλες– η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να “στήσει” ένα Ταμείο σωτηρίας, τον Άτλαντα, που βρίσκει όμως μέχρι στιγμής εμπόδια σε κοινοτικό επίπεδο.
Η λύση, όπως υποστηρίζουν στην ΕΚΤ, βρίσκεται στην ενίσχυση των διαρθρωτικών πολιτικών που θα επιτρέψουν στις οικονομίες να ανακάμψουν και έτσι να εκτονωθεί ο κίνδυνος των NPLs.
Αλλά η απάντηση πολλών αναλυτών –ειδικά στην Ιταλία– είναι ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτή την στιγμή και υπό τις παρούσες συνθήκες, μία πολιτική υπεκφυγής, που δεν μπορεί να γεφυρώσει την αντίφαση ανάμεσα στην εφαρμογή της BRRD και το εύρος των NPLSs στις ασθμαίνουσες οικονομίες της Ευρωζώνης…