Σε ναυπηγοεπισκευαστικό κόμβο της ανατολικής Μεσογείου σχεδιάζει να αναδείξει τον Πειραιά η Cosco, καθώς όπως αποκάλυψε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο πρόκειται να επενδύσει σε βάθος χρόνου περί τα 200 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της ναυπηγοεπισκευαστικής
ζώνης. Μέρος των επενδύσεων αυτών είναι επιπλέον των 350 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευτεί συμβατικά να υλοποιήσει με τη συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και αφορούν κυρίως στη ναυπήγηση και εγκατάσταση πλωτών γεφυρών δεξαμενισμού ικανών να εξυπηρετήσουν τα μεγαλύτερα εν λειτουργία πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει ήδη παραγγελθεί σε κινεζικό ναυπηγείο η πρώτη εξ αυτών των δεξαμενών έναντι 50 εκατ. ευρώ περίπου. Το κινεζικό σχέδιο εστιάζεται στην ανάγκη επισκευής των μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (motherships) που θα εκτελούν τις τακτικές γραμμές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης αλλά και στην ύπαρξη υψηλής τεχνογνωσίας των ελληνικών εταιρειών του κλάδου που μπορούν να λειτουργούν ως υπεργολάβοι.
Επιπλέον, η Cosco ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει όχι μόνο το πρώτο στάδιο της επέκτασης του λιμένα της κρουαζιέρας, που προβλέπεται στις δεσμευτικές από την ιδιωτικοποίηση επενδύσεις, αλλά και το δεύτερο, δημιουργώντας έτσι συνολικά έξι νέες θέσεις ελλιμενισμού των μεγαλύτερων κρουαζιεροπλοίων διεθνώς. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 136 εκατ. ευρώ για το πρώτο στάδιο, ενώ υπολογίζεται πως μαζί με τη δαπάνη για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου οι επενδύσεις αυτές θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ συνολικά.
Επιπλέον επενδύσεις όμως θα γίνουν και στις άλλες δραστηριότητες του λιμανιού και συγκεκριμένα τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και το car terminal.
Συνολικά οι επιπλέον των δεσμευτικών (350 εκατ. ευρώ) επενδύσεις που ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υλοποιήσει ο κινεζικός όμιλος ανεβάζουν την αξία του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου της στα 600 εκατ. ευρώ περίπου, διευκρινίζουν στελέχη της Cosco από την Κίνα με τα οποία συνομίλησε η «Κ». Περιλαμβάνουν δε εκτός από την ναυπηγοεπισκευή και τη β’ φάση του νέου λιμένα κρουαζιέρας την αναβάθμιση του car terminal και την λειτουργική αναβάθμιση και μεγέθυνση της σιδηροδρομικής του διασύνδεσης αλλά και σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών του επιβατικού λιμανιού. Φιλόδοξα σχέδια διατυπώθηκαν και για τον προβλήτα Ι των εμπορευματοκιβωτίων που μέχρι τώρα διαχειριζόταν ο ΟΛΠ και ο οποίος έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι η δεσμευτική προσφορά της Cosco προβλέπει την καταβολή ποσού της τάξης των 368,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% της εισηγμένης ΟΛΠ Α.Ε. και συγκεκριμένες υποχρεωτικές επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ. Καθίσταται σαφές ότι τα προαναφερθέντα συνολικά 600 εκατ. ευρώ αφορούν το σύνολο των δεσμευτικών και νέων επενδύσεων που αποκάλυψε πως θα κάνει η Cosco στα πλαίσια του Master plan του κινεζικού ομίλου για τον Πειραιά.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα της Cosco και τόνισε πως πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Οι σχέσεις αυτές των δύο χωρών ανεβαίνουν επίπεδο. Περνάμε σε ένα νέο επίπεδο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Cosco. Τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν. Η Ελλάδα, ως πρώτος σταθμός στην ΕΕ του κινεζικού δρόμου, μπορεί να μετατραπεί σε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και τον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε τη νέα φάση συνεργασίας των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε μια σειρά από επενδύσεις και θα θέλαμε να προσελκύσουμε και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα. Παραδείγματος χάρη, στο Θριάσιο μπορεί να γίνει logistic center, μαζί με μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος Τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν υψηλή τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού και θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικά πλοία για ναυπηγοεπισκευή. Θα ήταν σημαντικό, επίσης, τα κινεζικά ναυπηγεία να περιλάβουν και τα ελληνικά προϊόντα στις λίστες εξοπλισμού».