Ποινική δίωξη κατά πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου της Neoset για απιστία από κοινού σε βάρος της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας άσκησε, σύμφωνα με
αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Πρόκειται για τον Κ.Α., την Α.Α., την Ε.Φ., τον Χ.Χ. και τον Π.Ψ., οι οποίοι θα κληθούν το προσεχές διάστημα από τον Ανακριτή Αθηνών στον οποίο έχει διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.
Τι αφορά η ποινική δίωξη
Η ποινική δίωξη αφορά τη φερόμενη τέλεση απιστίας από κοινού εκ της οποίας η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ και σχετίζεται με την συνέχιση της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά της πτωχής βιομηχανίας επίπλου μέσω της Furniture New Line ΕΠΕ που εμπορεύεται προϊόντα με τo σήμα Neoset. Το σχήμα αυτό είχε προκύψει βάσει της σύμβασης που είχε συνάψει τον Ιούνιο του 2012 η Neoset με την κυπριακή εταιρεία Hazarezo Limited, που είναι η μητρική και μοναδική μέτοχος της Furniture New Line.
Η συγκεκριμένη σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση για 20 χρόνια-με δικαίωμα παράτασης ακόμη 20 ετών- στην Hazarezo την εκμετάλλευση του πακέτου franchise της επιπλοβιομηχανίας (Επιπλοσυνθέσεις Neoset, Neoset κουζίνα, Skouropoulos, Neoset, Neowood, Νεοκατοικείν και Hotel furniture) με αντάλλαγμα την πληρωμή (στη Neoset) δικαιωμάτων χρήσης κατ’ έτος (royalties) 1% επί των καθαρών λιανικών πωλήσεων των καταστημάτων. Είχε προβλεφθεί ακόμη αμοιβή ένταξης στο δίκτυο (entry fee) ύψους 5.000 ευρώ για κάθε νέα σύμβαση που θα κατήρτιζε η Hazarezo και 1.000 ευρώ για κάθε κατάρτιση ατομικών συμβάσεων με συνεργάτες.
Ωστόσο, με το σκεπτικό ότι η εν λόγω σύμβαση έχει καταρτιστεί σε βάρος των συμφερόντων της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας (και άρα των πιστωτών της), πιστώτρια εταιρεία υπέβαλε μήνυση κατά των μελών του δ.σ. της Neoset.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εισαγγελία Αθηνών κίνησε την ποινική δίωξη παραγγέλοντας κύρια ανάκριση ώστε να διερευνηθεί εάν η σύμβαση υπογράφηκε με σκοπό την υφαρπαγή του περιουσιακού πυρήνα της Neoset, των σημάτων και του know-how αυτής από τη Hazarezo, εταιρεία συμφερόντων του μεγαλομετόχου της Neoset (ένας από τους 5 διωκόμενους). Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το σκεπτικό της ποινικής δίωξης, η σύμβαση μεταξύ Hazarezo και Neoset δημιούργησε ζημιά στην πτωχή βιομηχανία, στοιχειοθετώντας το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της επιπλοβιομηχανίας.
Προσοδοφόρα δραστηριότητα
Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, η δραστηριότητα της Furniture New Line ΕΠΕ υπήρξε προσοδοφόρα, καθώς ο ετήσιος κύκλος εργασιών τοποθετείται στα 4 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, ενώ προβλεπόταν ότι ο τζίρος του 2015 θα διαμορφωθεί στα 4-5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα royalties, το 1% επί των καθαρών λιανικών πωλήσεων των καταστημάτων, δηλαδή ποσό της τάξης των 150.000-200.000 ευρώ δεν αποδόθηκαν ποτέ στην Neoset, όπως ορίζει η αρχική σύμβαση.
Σήμερα ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων της εταιρείας που χρησιμοποιούν τα σήματα της Neoset ανέρχεται σε περίπου 20.
Άκυρη η σύμβαση
Πάντως, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, σύμφωνα με την απόφαση 1224/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η σύμβαση μεταξύ της Hazarezo Limited και της Neoset είναι άκυρη. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι μετά την εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκηθεί εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης, το υφιστάμενο δίκτυο που οικειοποιείται το brand neoset θα υποχρεωθεί σε παύση λειτουργίας. Άλλωστε, το δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι η σύμβαση με τη Hazarezo λύθηκε την 6/3/2014 με την κήρυξη της Neoset σε πτώχευση και ταυτόχρονα δόθηκε η άδεια στον σύνδικο της πτώχευσης, να προχωρήσει ο ίδιος στην εκμετάλλευση όλων των σημάτων της Neoset, με όρους περισσότερο προσοδοφόρους για την πτωχευτική περιουσία.
Γκρίζες ζώνες
Όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, η εξέλιξη που αποκαλύπτει το Capital.gr, η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του δ.σ. της Neoset για απιστία από κοινού σε βάρος της πτωχής βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και αυτό επειδή, σπάνια, τιμωρείται η συνέχιση της λειτουργίας πτωχών εταιρειών μέσω παρένθετων σχημάτων, διαδικασία που γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας καθιστούν νομότυπη.
Βέβαια, στο δια ταύτα, η απονομή της δικαιοσύνης θα καθυστερήσει. Ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος εκδίκασης κακουργημάτων είναι η δεκαπενταετία και ότι ένας από τους διωκόμενους, ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, βρίσκεται σε βαθύ γήρας…
Σημειώνεται ότι η Neoset κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Μάρτιο του 2014, ενώ τον Νοέμβριο του 2012 είχε καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99.