«Η ηθική βλάβη και η προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ είναι απροσμέτρητες», τονίζει ο πρύτανης.
Ο λογαριασμός των… «Νo Βorders» σε ποιον θα πάει; Οι παραλείψεις και οι ευθύνες της Πολιτείας καταδεικνύονται μετά τον απολογισμό των καταστροφών
που προκάλεσαν στο ΑΠΘ οι αντιεξουσιαστές που κατασκήνωσαν στο campus του ΑΠΘ για δέκα ημέρες. Το κόστος υπολογίζεται σε 40.000 ευρώ, ενώ η ηθική βλάβη και η προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ, ως δημόσιου πανεπιστημίου, είναι πολλαπλάσιες.
Ωστόσο, μία ακόμη παράμετρος πρέπει να ληφθεί υπόψη: το μήνυμα που έστειλε η Πολιτεία για ανοχή σε φαινόμενα ανομίας, έβαλε το ΑΠΘ σε δίνη, αφού ήδη οι αντιεξουσιαστές, ως αντίποινα, επετέθησαν στην πρυτανεία του ιδρύματος.
Ειδικότερα, καλά οργανωμένη επιχείρηση ήταν, όπως αποδείχθηκε, το «No Border Camp Thessaloniki 2016», κατά τη διάρκεια του οποίου 1.500 ξένοι και Ελληνες αντιεξουσιαστές μετέτρεψαν το ΑΠΘ σε τσιφλίκι τους.
«Οι καταληψίες γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους του κτιρίου, εκτελούσαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για καθεμιά από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία (πρόβες παρελάσεων, εκπαίδευση σε ομάδες) και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουσιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων)», ανέφερε το ίδρυμα. Πάνω από 20 σπασμένες πόρτες και λουκέτα, γκράφιτι παντού και βρώμικους χώρους αντίκρισαν καθηγητές του ιδρύματος μετά την αποχώρηση των «Νo Βorders». Μάλιστα, εντυπωσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία που ανακάλυψαν οι καθηγητές. Χαρακτηριστικά, οι καταληψίες κατάφεραν να κάνουν εκτροπή στο σύστημα υδροδότησης των WC του 1ου ορόφου του κτιρίου της Νομικής Σχολής, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στον χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών μπροστά από τη Σχολή.
«Η ζημιά που έχει γίνει στο ΑΠΘ είναι ανυπολόγιστη. Εκτός από τις μεγάλες υλικές φθορές, η ηθική βλάβη και η προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ, ως δημόσιου πανεπιστημίου, είναι απροσμέτρητες» ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού, Θεόδωρος Λαόπουλος, πρόσθεσε ότι οι ζημιές από την κατάληψη του campus υπολογίζονται σε 40.000 ευρώ. Βεβαίως, το πλήγμα στο κύρος του ιδρύματος είναι πολύ μεγαλύτερο και πανεπιστημιακοί, μιλώντας στην «Κ», αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν κατά των διοργανωτών, ζητώντας αποζημίωση. Φτάνει να μπορούσαν να βρεθούν οι χρηματοδότες του «No Border», το κόστος του οποίου κρίνεται υψηλό. Τον ρόλο αυτό είχαν οι διωκτικές αρχές, οι οποίες παρά την εισαγγελική παραγγελία, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα έδρασαν κατόπιν εορτής, μόνο για τα μάτια της κοινής γνώμης.
Μετά την επιχείρηση που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση των τριών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη, αφού είχε λήξει το «No Border», συνελήφθησαν συνολικά 74 άτομα, 64 αλλοδαποί και μόλις 10 Ελληνες.
Ενδεικτικά, στην πολυκατοικία όπου κατέφυγαν τα μέλη του κινήματος «No Border» μετά την αποχώρησή τους από το ΑΠΘ, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε μόνο 19 Γερμανούς, 11 Ισπανούς, 7 Ιταλούς, 3 Γάλλους, Ρώσους, Σλοβένους, Ολλανδούς, Αυστριακούς, έναν υπήκοο Νέας Ζηλανδίας κ.ά., αλλά όχι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είχαν αποχωρήσει.
Επί δέκα ολόκληρες ημέρες το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετεβλήθη σε ιδιότυπο γκέτο, με δική του αστυνόμευση από τους καταληψίες, με συνεχείς εκβιασμούς προς τους καθηγητές του τύπου «άνοιξέ μας, αλλιώς θα τα σπάσουμε», με απειλές και με προκλητικά προσβλητικές συμπεριφορές. Η κυβέρνηση παρέμεινε απαθής, παρά τη μόνιμη επωδό της «περί προστασίας και στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου».