Eξακολουθεί το σφυροκόπημα των κουρδικών θέσεων από μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας, τη στιγμή που η Τουρκία, την επαύριο ενός μείζονος τρομοκρατικού
πλήγματος, βρίσκεται για άλλη μία φορά στο επίκεντρο δυσμενούς κριτικής, επειδή ως απάντηση στα πολιτικά ή άλλα προβλήματά της καταφεύγει στη λύση του μπλοκαρίσματος των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Οσον αφορά το πολεμικό μέτωπο, τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους των Κούρδων σε περιοχές της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιρνάκ την περασμένη Πέμπτη, όπως έκαναν γνωστό πηγές που πρόσκεινται στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Επτά στόχοι, μεταξύ των οποίων και καταφύγια, αλλά και σπήλαια τα οποία ανήκουν στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, καταστράφηκαν στα όρη Τσούντι, όπως εξάλλου και στην περιοχή Κουκλουκονάκ δέχθηκαν αεροπορικά πλήγματα. Είχαν προηγηθεί αναγνωριστικές πτήσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για θύματα από τις επιδρομές. Ωστόσο στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι επρόκειτο να συνεχιστούν οι αναγνωριστικές πτήσεις ενώ και πεζά στρατιωτικά τμήματα πραγματοποιούσαν έρευνες στην περιοχή.
Κι ενώ η διαμάχη συνεχίζεται, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται ότι προσπαθεί για ακόμα μία φορά να φιμώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπως προκύπτει από τις έρευνες παρατηρητηρίων της ελευθερίας του λόγου στη γείτονα χώρα, λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρεμπόδισε την πρόσβαση σε ιστοσελίδες όπως το Facebook, τo YouTube και το Twitter.
Οι Αρχές μπορεί να επιμένουν ότι η δυσκολία πρόσβασης οφείλεται πολύ συχνά στη μεγάλη κίνηση στο Διαδίκτυο, αλλά αυτό δεν μοιάζει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Η προφανής προσπάθεια παρέμβασης και παρεμπόδισης της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σηματοδοτεί μια ευρύτερη επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον του Τύπου και των ΜΜΕ.
Καταγγελίες
Υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής περισσότερο από μία δεκαετία, οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν την προσπάθεια φίμωσης και καταστολής όλων των φωνών της αντιπολίτευσης.
Η απέχθεια του Ερντογάν για τα νέα μέσα, άλλωστε, δεν είναι μυστικό. Ο ίδιος, παρότι δεν κατέχει λογαριασμό στο Twitter, έχει δηλώσει απερίφραστα ότι δεν του αρέσει η πλατφόρμα. «Οπως γνωρίζετε, είμαι εναντίον αυτής της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Εχω δεχθεί πληθώρα επιθέσεων επειδή δεν μου αρέσει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντησή του με αυτοκινητιστές την περασμένη εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκληρωτική απαγόρευση των διαδικτυακών υπηρεσιών στην Τουρκία επιβάλλει την έκδοση δικαστικής απόφασης, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν έφεση. Ωστόσο, η παρεμπόδιση της πρόσβασης, που δεν γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτή, δεν επιτρέπει στους ενδιαφερομένους, όπως είναι οι ιδιοκτήτες μιας ιστοσελίδας ή ακόμα και οι χρήστες της, να χρησιμοποιήσουν νόμιμα μέσα προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκαιό τους.