Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, ο ιστορικός ηγέτης της κεντροαριστεράς της Βραζιλίας, θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου για απόπειρα παρακώλυσης της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του σκανδάλου της
Petrobras, ενώ η διάδοχός του στην προεδρία, η επιλεγμένη από τον ίδιο, άλλοτε προστατευόμενή του Ντίλμα Ρουσέφ, έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά της από τον Μάιο.
Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (πρόεδρος της Βραζιλίας την περίοδο 2003-2010) διώκεται λόγω μιας «απόπειρας παρακώλυσης της δικαιοσύνης» στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από την Πετρομπράς, διευκρίνισε χθες ένα στέλεχος της εισαγγελίας στη Μπραζίλια μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Λούλα είχε αποπειραθεί να εξαγοράσει τη σιωπή ενός πρώην διευθυντή της Πετρομπράς, της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, του Νέστορ Σερβερό, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση τον Ιανουάριο του 2015 στο πλαίσιο της έρευνας για το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.
Η απαγγελία κατηγοριών καταγράφεται μία εβδομάδα πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ανατέθηκαν το 2009 στη Βραζιλία εν μέρει λόγω των προσπαθειών που κατέλαβε ο χαρισματικός Λούλα, πρώην συνδικαλιστής, κι ενώ η χώρα του κατέγραφε ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη με εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν από τη φτώχεια. Κατόπιν όμως, η Βραζιλία ολίσθησε σε οικονομική ύφεση και η Ρουσέφ, η οποία επανεξελέγη το 2014, είδε τη δημοτικότητά της να κατακρημνίζεται.
Είναι η πρώτη φορά που ο Λούλα—ο οποίος εγκατέλειψε την εξουσία με ένα ποσοστό δημοτικότητας δίχως ιστορικό προηγούμενο, στο 80%—θα κληθεί ενώπιον δικαστηρίου για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Πετρομπράς.
Η υπόθεση εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημίες ύψους τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία-κολοσσό της Βραζιλίας, και μέρος των χρημάτων αυτών καρπώθηκαν πολιτικοί διαφόρων κομμάτων, επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη της Πετρομπράς.
Χθες Παρασκευή στη δικαιοσύνη παραπέμφθηκαν επίσης άλλα έξι πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενέχονται στο σκάνδαλο, ανάμεσά τους ο τραπεζίτης Αντρέ Εστέβες, ο Ζουζέ Κάρλους Μπουμλάι, κτηνοτρόφος και προσωπικός φίλος του Λούλα, και ο πρώην γερουσιαστής του Κόμματος Εργατών (PT) Ντελσίντιου ντο Αμαράλ.
«Ο Λούλα τα έχει ήδη εξηγήσει όλα στον γενικό εισαγγελέα, με μια δήλωση: ποτέ δεν αναμίχθηκα ή προσπάθησα να αναμιχθώ σε καταθέσεις που σχετίζονται» με την έρευνα, ανέφερε η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τον πρώην πρόεδρο σε μια ανακοίνωσή της. Θα έλθει η στιγμή που ο Λούλα «θα παρουσιάσει την υπεράσπισή του και στο τέλος η αθωότητά του θα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Λούλα, ο οποίος ως πρώην πρόεδρος δεν έχει κανένα προνόμιο, αντιμετωπίζει εξάλλου μια έρευνα διότι τον βαρύνουν υποψίες πως έλαβε χρήματα από εταιρείες του ομίλου BTP, που εξασφάλιζε συμβάσεις από την Πετρομπράς χάρη σε δωροδοκίες.
Ο πρώην πρόεδρος υπέβαλε προχθές Πέμπτη αίτημα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη καλώντας την να καταγγείλει την «κατάχρηση εξουσίας» σε βάρος του, ανακοίνωσαν δικηγόροι του στο Λονδίνο.
Σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην πρωτεύουσα της Βρετανίας οι δικηγόροι που υπέβαλαν το αίτημα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη υποστήριξαν ότι ο δικαστής που προΐσταται της έρευνας για το σκάνδαλο της Πετρομπράς, ο Σέρζιου Μόρο, διαπράττει «κατάχρηση εξουσίας» και παραβιάζει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Η δίωξη σε βάρος του Λούλα ανακοινώθηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το PT, το κόμμα του, καθώς η Ντίλμα Ρουσέφ έχει παραπεμφθεί δίκη στη Γερουσία.
Η Γερουσία την παρέπεμψε σε δίκη και την απομάκρυνε προσωρινά από την εξουσία τη 12η Μαΐου, καθώς αναμένεται ως τα τέλη του Αυγούστου να ληφθεί η οριστική απόφαση για το εάν παραποίησε τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ρουσέφ, ο Μισέλ Τέμερ, την αντικατέστησε. Η Ρουσέφ τον κατηγορεί ότι διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα». Ο Τέμερ είναι αυτός που θα κηρύξει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Τόσο ο Λούλα όσο και η Ρουσέφ έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο στάδιο Μαρακανά την 5η Αυγούστου.