Ο Αμερικανός συνεργάτης του Γιάννη Βαρουφάκη αποκαλύπτει, σε νέα του συνέντευξη, ότι υπήρχε αβεβαιότητα -από νομικής άποψης- και ως προς το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ, αν η χώρα εγκατέλειπε την ευρωζώνη – Τι λέει για τη συνάντηση του πρώην ΥΠΟΙΚ με τον Σόιμπλε στις 8 Ιουνίου 2015 και την πρόταση για Grexit
Συνέχεια στη συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος, με το βιβλίο του, και μια νέα διάσταση στην εμπλοκή που θα προκαλούσε η εφαρμογή του Plan X στη χώρα μας δίνει, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο βασικός συντάκτης του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.
Αφού τονίζει ότι «μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», παραδέχεται ότι αβεβαιότητα υπήρχε -και από νομικής άποψης- ως προς το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ. Όπως αναφέρει, ήταν ασαφές αν υπήρχε τρόπος να εξέλθει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, χωρίς να φύγει ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα τέθηκε στους νομικούς της κυβέρνησης, ωστόσο το τοπίο ήταν «θολό».
Παράλληλα, ο κ. Γκάλμπρεϊθ εμφανίζεται «βαθιά προβληματισμένος» για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, καθώς θα δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής.
Όπως γράφει το newmoney.gr, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας παραδέχεται ότι η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα. Ισχυρίζεται πάντως ότι κανείς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας υπό τον συντονισμό του.
«Ο Γιάννης μου ζήτησε να βοηθήσω στο συντονισμό μιας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου» λέει στην εφημερίδα. «Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού» σημειώνει.
Στη συνέντευξη του πάντως ισχυρίζεται πως «όλες οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός του ευρώ και εντός της ΕΕ. Η κυβέρνηση ήταν -και παραμένει- φιλοευρωπαϊκή».
Διαψεύδει μάλιστα ότι ο κ. Βαρουφάκης σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στις συνεδριάσεις του Eurogroup -κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε πει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του σε ελληνικό διαδικτυακό μέσο.
Αντιθέτως, ο Αμερικανός καθηγητής ήταν παρών στη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στις 8 Ιουνίου στο Βερολίνο, όπου η πρόταση για Grexit προήλθε -όχι για πρώτη φορά- από την άλλη πλευρά.
Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τον κ. Γκάλμπρεϊθ, «είπε ότι δεν είχε εντολή να συζητήσει κάτι τέτοιο και ότι γνώριζε πως ούτε ο κ. Σόιμπλε είχε τέτοια εντολή. Το γνωρίζαμε αυτό, γιατί το είχε πει ευθέως η καγκελάριος Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα. Κατόπιν της παρατήρησης αυτής, το θέμα δεν συζητήθηκε περαιτέρω» καταλήγει.