Αιτία η μη μετάφραση στα γερμανικά βουλεύματος της δίκης – Κινδυνεύει και με καταβολή αποζημιώσεων η Ελλάδα – Στον αέρα και η δίκη Μαντέλη
Η μεταφορά της Siemens Hellas από τα κτίρια της οδού Αρτέμιδος σε άλλη διεύθυνση έχει εξαφανίσει πολλούς από τους σκληρούς δίσκους που θα μπορούσαν να φωτίσουν πτυχές της υπόθεσης. Στο φωτογραφικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα το ΒΗΜΑ φαίνεται πώς φάκελοι και κομπιούτερς ήταν αφύλακτα και ατάκτως ερριμμένα έως ότου μεταφερθούν τότε στα νέα κτίρια.
Δεκαεννέα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης ΟΤΕ-SIEMENS, η οποία αποτελεί και το κύριο αντικείμενο της μεγάλης δίκης για τη γερμανική εταιρία, με τα μαύρα ταμεία και τους 64 κατηγορουμένους, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει φροντίσει για τη μετάφραση στα γερμανικά του βουλεύματος της δίκης, ενώ έχει παραπέμψει στο ακροατήριο για βαριά κακουργήματα 16 γερμανούς κατηγορουμένους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κίνδυνος ακυρότητας της διαδικασίας, τον οποίο επικαλέσθηκαν την πρώτη ημέρα της δίκης όλοι οι συνήγοροι των γερμανών, ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα αναβολή, η οποία φαίνεται ότι είναι μονόδρομος για το τριμελές εφετείο κακουργημάτων που έχει αναλάβει το ιστορικό βάρος της διερεύνησης της υπόθεσης. Ο εισαγγελέας έχει επισημάνει τους κινδύνους παραγραφής, αλλά η προσφυγή των κατηγορουμένων στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν δεν μεταφραστεί το βούλευμα, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην καταβολή αποζημιώσεων χιλιάδων ευρώ στους εμπλεκομένους, λόγω προσβολής των ατομικών τους δικαιωμάτων.
Παράλληλα, ενώ η ελληνική Πολιτεία έχει παραπέμψει στο ακροατήριο για το πολιτικό σκάνδαλο της Siemens μόνον έναν πρώην υπουργό, τον άνθρωπο που υπέγραψε την επίμαχη σύμβαση 8002/97, τον Αναστάσιο Μαντέλη, στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί και αυτή η δίκη που έχει αρχίσει εδώ και 3,5 χρόνια επειδή ο πρόεδρος του δικαστηρίου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και η ελληνική δικαιοσύνη δεν όρισε αναπληρωτή του, σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στον πρόεδρο του Δικαστηρίου. Μάλιστα σύμφωνα με παράγοντες της δίκης αλλά και έγκυρους νομικούς κύκλους, η όλη διαδικασία, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών «δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά θα πρέπει να επαναληφθεί, πράγμα που θα οδηγήσει στην παραγραφή των κατηγοριών που βαρύνουν τον κ. Μαντέλη, αφού όπως προαναφέραμε η σύμβαση υπεγράφη το 1997 και παραγράφεται το 2017 λόγω της παρέλευσης 20ετίας».
Εξαφανισμένα «στοιχεία»
Η κυρία δίκη της Siemens, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, που άρχισε την Τρίτη 5 Ιουλίου μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, έμοιαζε έργο της περασμένης δεκαετίας, αφού από τους 64 κατηγορουμένους, ένας είχε πεθάνει, οι περισσότεροι που ήρθαν στο δικαστήριο με άσπρα μαλλιά επικαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ τα ίχνη από τα αδιευκρίνιστα πλέον ποσά που κατέληξαν σε άγνωστους αποδέκτες, υπολογίζονται σε 55 εκατ. ευρώ, έχουν οριστικά χαθεί. Τράπεζες έχουν κλείσει, όπως μία στο Μονακό, μεσάζοντες τραπεζίτες κατηγορούνται για συμμετοχή σε άλλα οικονομικά σκάνδαλα, ενώ η μεταφορά της Siemens Hellas πριν από περίπου εφτά χρόνια, από τα κτίρια της οδού Αρτέμιδος σε άλλη διεύθυνση έχει εξαφανίσει πολλούς από τους σκληρούς δίσκους που θα μπορούσαν να φωτίσουν και άλλες πτυχές της υπόθεσης. Φωτογραφικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα το ΒΗΜΑ δείχνει πώς φάκελοι και κομπιούτερς ήταν αφύλακτα και ατάκτως ερριμμένα έως ότου μεταφερθούν τότε στα νέα κτίρια.
«Κάθε μέρα παραγράφεται και μία πράξη»
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ανάπτυξη της πρώτης ένστασης ακυρότητας, για την μη μετάφραση του βουλεύματος, από τους συνηγόρους των γερμανών κατηγορουμένων, ο κίνδυνος της παραγραφής φαίνεται ότι θα είναι και το φάντασμα της δίκης, όσο αυτή διαρκέσει. Ο καθηγητής κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος ο οποίος εκπροσωπεί τον γερμανόΤόμας Γκάνσβιντ, αναφέρθηκε σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη γαλλική νομολογία, που αποδεικνύει ότι το βάρος για την μετάφραση το φέρει αποκλειστικά η Πολιτεία και ότι δεν μπορούν να μειώνονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων έναντι της αδυναμίας της ελληνικής δικαιοσύνης να οργανώσει μια δίκαιη δίκη.
Ο συνήγορος του γερμανού πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ, ο καθηγητής κ. Γιάννης Γιαννίδης, χαρακτήρισε ως τη «μητέρα των ακυροτήτων» τη μη μετάφραση και προειδοποίησε «ότι θα εκτεθεί η ελληνική δικαιοσύνη και στο εξωτερικό αν δεν ακολουθηθούν οι κανόνες της δικονομίας».
«Κάθε μέρα παραγράφεται και μία πράξη», προειδοποίησε ο εισαγγελέας κ. Χαράλαμπος Τζώνης, ο οποίος πρότεινε την απόρριψη της ένστασης ακυρότητας. Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Σωτήρης Τσιμπέρης, ο οποίος πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ του κινδύνου της παραγραφής του μεγάλου αυτού σκανδάλου, αλλά και του ενδεχομένου να καταδικαστεί η χώρα μας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Μία συμβιβαστική πρόταση έκανε ο συνήγορος κ. Γιάννης Ηρειώτης , ο οποίος πρότεινε να διακοπεί η δίκη για τον Σεπτέμβριο και ως τότε να μεταφραστεί και το υπόλοιπο βούλευμα αφού ήδη έχουν μεταφραστεί οι 1.000 από τις 4.500 σελίδες του.
Παρών στη δίκη ήταν και ο τραπεζίτης κ. Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, ο οποίος μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό όπου κρατείται, όχι για αυτήν την υπόθεση αλλά για την εμπλοκή του σε διακίνηση μαύρου χρήματος στην υπόθεση των εξοπλιστικών.
Η πρώτη ημέρα της εκδίκασης του σκανδάλου της Ζήμενς έγινε μπροστά σε κενά καθίσματα με τους πρωταγωνιστές να είναι απόντες εκτός από τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas κ. Πρόδρομο Μαυρίδη και Ηλία Γεωργίου οι οποίοι κατά το κατηγορητήριο διακίνησαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Εκκωφαντική ήταν και η σιωπή στα ΜΜΕ αφού ο χρόνος φαίνεται ότι κάλυψε τα πρωτοσέλιδα και τις πολύωρες πολιτικές τηλεοπτικές αντεγκλήσεις.