Η ιταλική τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και οι κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να επανεξεταστούν, τονίζει ο πρόεδρος της Societe Generale, Lorenzo Bin
i Smaghi σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
“Το σύνολο της τραπεζικής αγοράς βρίσκεται υπό πίεση”, τόνισε το πρώην μέλος του δς. της ΕΚΤ. “Υιοθετήσαμε κανόνες για το δημόσια κεφάλαια. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να αξιολογηθούν σε μια αγορά που έχει μια υποθετική κρίση, για να αποφασιστεί εάν πρέπει να εφαρμοστεί κάποια αναστολή”.
Με τις ιταλικές τράπεζες να επιβαρύνονται από 360 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, η κυβέρνηση έχει στραφεί στις ρυθμιστικές αρχές για να ενισχύσει τις τράπεζες εν τω μέσω νέου sell off μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση θα επικαλεστεί έναν κανόνα της ΕΕ που επιτρέπει την προσωρινή κρατική βοήθεια εάν τα stress tests των αρχών αποκαλύψουν ένα έλλειμμα στην Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, τόνισε πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις χθες.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά, είναι σημαντικό να προστατευτούν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες που συστάθηκαν τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Klaus Regling σε ξεχωριστή τηλεοπτική συνέντευξη. Πολλές λύσεις υπό τους υφιστάμενους κανόνες είναι ακόμη διαθέσιμες για ηνΙταλία, τόνισε.
Η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά αντιμετωπίζει το ρίσκο μιας συστημικής κρίσης εκτός κι αν οι κυβερνήσεις αποδεχθούν την ιδέα των χρημάτων των φορολογούμενων ως την ύστατη λύση σε μια κρίση, τόνισε ο Bini Smaghi. Οποιαδήποτε παρέμβαση, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό ταχύτερη, τόνισε.
Τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν πολλές τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες και χρειάζεται περαιτέρω ενοποίηση, δήλωσε ο πρόεδρος της SocGen. Η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και ο πρωθυπουργός Matteo Renzi θα πρέπει να λάβει πολιτικά αντιλαϊκά μέτρα, όπως περικοπές κόστους και μειώσεις θέσεων εργασίας, δήλωσε.
“Αυτό που χρειάζεται, είναι μία ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε. “Μέχρι στιγμής είχαμε εθνικές λύσεις. Χρειαζόμαστε μία σαφή στήριξη”.
Για το Brexit, ο Bini Smaghi δήλωσε πως αναμένει “πολύ μακρές” διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε τη ανησυχία ότι η πρόταση της Βρετανίας να μειώσει την εταιρική φορολόγηση για να προσελκύσει εταιρίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνο φορολογικό ανταγωνισμό ανά την Ευρώπη.