Ελλάδος και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, αλλά δεν έχουν αποσταλεί στις τράπεζες. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, SSM, επιδιώκει περισσότερες αλλαγές από αυτές που προκύπτουν από την αξιολόγηση, προκρίνοντας μια εις βάθος ανανέωση των διοικήσεων των τραπεζών. Ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, που πλέον έχει την εποπτική ευθύνη των εγχώριων συστημικών τραπεζών, προκρίνει τον εμπλουτισμό των διοικήσεων με τεχνοκράτες, εκτιμώντας ότι έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με πρώτη πρώτη το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν λάβει μια άτυπη προφορική ενημέρωση για τα αποτελέσματα, ωστόσο απομένει να παραλάβουν τη γραπτή αναλυτική αξιολόγηση για κάθε μέλος των Δ.Σ. και των επιτροπών. Η αξιολόγηση στηρίζεται σε 10 κριτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και θα αναφέρεται αναλυτικά αν το κάθε μέλος πληροί ή όχι τα κριτήρια. Τα αποτελέσματα θα έπρεπε να είχαν ήδη παραδοθεί και πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και σήμερα. Χθες συνεδρίασε και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ όπου τα μέλη της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ύστερα από σχετική αξιολόγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι διοικήσεις των τραπεζών, θα πρέπει να αντικατασταθούν –ήδη οι αλλαγές έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό– στελέχη που δεν προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς και όσα μέλη κατείχαν δημόσιες, πολιτικές ή κομματικές θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκας Κατσέλης και για την εξεύρεση νέου προέδρου ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επαφές.
Νέες μεγάλες απώλειες σημείωσαν χθες οι μετοχές των τραπεζών. Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διεθνώς, η διάχυτη ανησυχία για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, αλλά και η ανησυχία για τις εγχώριες εξελίξεις, που εντάθηκαν μετά τις πρόσφατες χρεοκοπίες μεγάλων επιχειρήσεων, τροφοδοτούν νέες επιθετικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών, και όχι μόνον, μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε «βύθιση» κατά 9,72%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε σε ποσοστό 2,34%.
Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με 12,75% και ακολούθησαν η Eurobank με 12,33%, η Εθνική Τράπεζα με 10,53% και η Alpha Bank με 6,85%. Οι μετοχές των τραπεζών το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις και υποχωρούν κατά πολύ σε σχέση με τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Αν και οι αυξήσεις έγιναν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών, εντούτοις καταγράφουν νέες βαρύτατες απώλειες: η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί από την τιμή της αύξησης κατά 56,6%, η Eurobank κατά 55,6%, η Εθνική κατά 43,3% ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 32%.
Έντυπη