Τη μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί στα νέα stress tests που περιμένουν τις ελληνικές αλλά και τις πορτογαλικές τράπεζες, αποκάλυψε ο επικεφαλής της ΕΒΑ, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των stress tests των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών
τραπεζών, τα οποία και θα αποτελέσουν δείκτη-κλειδί για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πιο συστημικά σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα της περιοχής, με το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων να βρίσκεται στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα.
“Έχουμε 1 τρις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων – αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό”, σημειώνει ο Andrea Enria, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΑΤ). “Το επίπεδο έχει αρχίσει να μειώνεται σε αρκετές χώρες. Το θέμα είναι ο ρυθμός της προσαρμογής και δεν πρέπει να είναι πολύ γρήγορος, γιατί τότε υπάρξει ένα τεράστιο αδιέξοδο σε ότι αφορά την αναζήτηση κεφαλαίων καθώς και ένα κύμα πωλήσεων assets. Ωστόσο δεν πρέπει να είναι και πολύ αργός, γιατί τότε οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να δανείζουν και θα παραμείνουν χωρίς κέρδη για μεγάλο χρονικό διάστημα”.
Αυτή είναι η τρίτη φορά από την πιστωτική κρίση που οι ευρωπαϊκές τράπεζες περνούν την δοκιμασία των stress tests. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει όριο επιτυχίας / αποτυχίας σημάδι, και ο αριθμός των τραπεζών που εξετάζονται είναι λιγότερο από μισός των 123 τραπεζών που δοκιμάστηκαν το 2014.
Πώς θα γίνουν τα tests σε Ελλάδα-Πορτογαλία
Τα tests δεν περιλαμβάνουν τις τράπεζες της Ελλάδα και της Πορτογαλίας, που σύμφωνα με την ΕΒΑ είναι αντιμέτωπες με δύσκολα προβλήματα. “Εξετάζουμε τις σημαντικότερες τράπεζες στη ζώνη του ευρώ. Έτσι έγινε η επιλογή”, δήλωσε ο Enria στο CNNC.
“Οι μικρότερες τράπεζες θα περάσουν από αντίστοιχους ελέγχους από τις αρμόδιες εγχώριες αρχές, οι οποίες θα σε κάποιο βαθμό θα βασίζονται στην μεθοδολογία μας”. Η εστίαση έχει μετατοπιστεί από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στα επισφαλή δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η ΕΒΑ για πρώτη φορά αποκαλύπτει λοιπόν ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα εφαρμοστεί και στα τεστ αντοχής των μικρότερων τραπεζών, με το επίκεντρο να είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων, το καυτό θέμα που θα απασχολήσει τις (νέες) διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, μετά και των κώδωνα κινδύνου που έκρουσε η ΤτΕ αυτή την εβδομάδα.
Ο Enria, ο οποία είναι στο τιμόνι της ΕΒΑ από το 2011, τονίζει ότι “με την κεφαλαιακή ενίσχυση να είναι επιτυχής, το θέμα είναι τώρα να συνδεθεί στενότερα με το μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό κεφαλαιακό σχεδιασμό, αυτό δηλαδή που έκαναν και οι αμερικανικές αρχές”.
“Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα σημαντικό στοιχείο – θα έλεγα ότι είναι ο κρίκος που λείπει – στην διαδικασία προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών”, τονίζει η επικεφαλής της ΕΒΑ.
Τα σημερινά αποτελέσματα είναι πιθανό να δείξουν μία ζοφερή εικόνα για την κατάσταση του ιταλικού τραπεζικού κλάδου, όπου οι τράπεζες όπως η Monte dei Paschi di Siena αγωνίζονται με τα επισφαλή δάνεια και μπορεί να χρειαστούν ένα νέο πακέτο διάσωσης από την κυβέρνηση.
Στο παρελθόν, τα stress tests είχαν εντοπίσει τις τράπεζες που πρέπει να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια. Η άντληση κεφαλαίων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπό τις σημερινές συνθήκες της χρηματιστηριακής αγοράς. Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι στιγμής φέτος είναι 73% από το αντίστοιχο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, καθώς η επενδυτική όρεξη για τις τράπεζες έχει επιβραδυνθεί. Δύο από τις ιταλικές τράπεζες που έχουν πληγεί από την τραπεζική κρίση της χώρας, η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca, χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σχέδια άντλησης κεφαλαίων νωρίτερα το τρέχον έτος χρόνο.
Αυτή η πτώση μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τις επιπτώσεις του Brexit. Αν και η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφαιρέσει μέρος της αβεβαιότητας που υπήρξε πριν, είναι απίθανο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της περιοχής, όπως και έχει αποδειχτεί από την πορεία του κλάδου στις αγορές μετά την ημέρα του δημοψηφίσματος.