Σημάδια προόδου από τις τράπεζες μέχρι τα τέλη του έτους σχετικά με την πορεία υλοποίησης των πλάνων τους για την απομόχλευση της παρουσίας τους εκτός Ελλάδος, ζητά ο SSM.
Η υποχρέωση αποχώρησης ή συρρίκνωσης της παρουσίας από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2018. Ωστόσο, η επιτήρηση της πορείας υλοποίησης της σχετικής δέσμευσης των τραπεζών γίνεται σε πολύ στενότερα διαστήματα ώστε να διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόοδος στους στόχους που έχουν τεθεί.
Στο επίκεντρο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγορές της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι τα 25 χρόνια παρουσίας της στη Ρουμανία, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, θα γιορτάσει σήμερα η Eurobank.
Μέχρι στιγμής, η δραστηριότητα των τραπεζών σε επίπεδο μεταξύ τους συζητήσεων για ανταλλαγή θυγατρικών είναι έντονη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Και αυτό διότι απομένει να λυθεί το δύσκολο σημείο για την ύπαρξη συμφωνιών ανταλλαγής, που είναι οι πολλές πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν ώστε να καλυφθούν οι διαφορές στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που θα ανταλλαγούν (όταν αντιπαραβληθούν τα net asset values προς ανταλλαγή, περισσεύει ένα “κομμάτι” για το οποίο η μία τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει την άλλη).
Σημειώνεται ότι η λύση του joint venture και των swap για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια, “υποδαυλίστηκε” και από τις εξελίξεις σε επίπεδο εποπτείας των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή. Πέρσι τέτοια εποχή, όταν ακόμη δεν υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές και είχαν φουντώσει τα σενάρια για Grexit, οι κεντρικές τράπεζες των βαλκανικών χωρών έθεσαν σε “καραντίνα” τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, απαγορεύοντάς τους ακόμη και τη δυνατότητα μεταφοράς ρευστότητας στις μητρικές στην Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα, οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν “στριμωγμένες στη γωνία”, με τους ανταγωνιστές τους να έχουν το ελεύθερο όχι μόνο να καρπωθούν άνετα μερίδια αγοράς, αλλά επιπλέον να μειώσουν στο ελάχιστο τα προσφερόμενα τιμήματα για την εξαγορά των ελληνικών τραπεζών.
Έναντι του αδιεξόδου αυτού και μη έχοντας το “πάνω χέρι” στη διαπραγμάτευση με πιθανούς αγοραστές, οι ελληνικές τράπεζες προσανατολίστηκαν σε μεταξύ τους συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό και σε μία κρίσιμη στιγμή για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, υλοποιήθηκε η εξαγορά του δικτύου της Alpha Bank στη Βουλγαρία από τη θυγατρική της Eurobank, Postbank. Η τελευταία ενίσχυσε έτσι το χαρτοφυλάκιό της με επιπλέον καταθέσεις 254 εκατ. ευρώ, χορηγήσεις 410 εκατ. ευρώ, εργασίες λιανικής και εταιρικής τραπεζικής και κατέστη η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία, με δίκτυο άνω των 200 καταστημάτων και περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους.
Στις συζητήσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, η Eurobank φαίνεται πως έχει τον ηγετικό ρόλο. Σημειώνεται ότι οι θυγατρικές της τράπεζας στο εξωτερικό έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το α΄ τρίμηνο 2016, τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες εξωτερικού της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 27 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2015, με τις δραστηριότητες σε όλες τις χώρες να είναι κερδοφόρες. Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει προχωρήσει και σε πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων με ελκυστικούς όρους στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, ως μέρος της στρατηγικής της για την περαιτέρω ενδυνάμωση των ισολογισμών των εκεί θυγατρικών της.