Πρόσφατα γράψαμε άρθρο σχετικά με την τελευταία ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση. Χθες παρατηρήσαμε μια εκπληκτική εξέλιξη σχετικά με την Deutsche Bank, δηλαδή την απόφαση της τράπεζας να ρευστοποιήσει αθόρυβα μερικά από τα ναυτιλιακά δάνεια της. Όπως ανέφερε το Reuters, “η Deutsche Bank ψάχνει να πουλήσει
ναυτιλιακά δάνεια αξίας τουλάχιστον 1 δις δολαρίων για να ελαφρύνει την έκθεση της στον τομέα, στον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυστηρότερο έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ναυτιλιακά δάνεια αξίας τουλάχιστον 1 δις δολαρίων για να ελαφρύνει την έκθεση της στον τομέα, στον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυστηρότερο έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
“Προσπαθούν να ελαφρώσουν το χαρτοφυλάκιο τους και αυτό περιλαμβάνει τοξικό χρέος. ‘Εχει εμπορική αξία να προσπαθήσουν να πουλήσουν μερικό , αφαιρώντας το από τα βιβλία τους”, δήλωσε μια τραπεζική πηγή . Η Deutsche Bank, η οποία έχει περίπου 5 ή 6 δις δολάρια συνολική έκθεση στον τομέα της ναυτιλίας, αρνήθηκε να σχολιάσει. “
Αυτό επιβεβαιώνει αυτό , που από καιρό όλοι υπέθεταν, αν όχι επιβεβαίωναν, δηλαδή ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες με έκθεση στον τομέα της ναυτιλίας, έναν τομέα που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα, σαν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου.
Και τώρα, φαίνεται ότι ορισμένα ναυτιλιακά δάνεια, που εξυπηρετούνται πολύ άσχημα, θα μπορούσαν να είναι ο καταλύτης για να παραβιάσει τελικά η ευρωπαική τραπεζική κρίση τα πιο αδιαπέραστα σύνορα απ ‘όλα: της Γερμανίας.
Επειδή στη Γερμανία βρίσκεται η τράπεζα , που μπορεί να είναι το επόμενο ντόμινο που θα πέσει , δίνοντας σάρκα στην τελευταία ευρωπαική τραπεζική κρίση: Η τράπεζα Bremen Landesbank.
Πριν από αρκετές εβδομάδες, οι Financial Times ανέφεραν ότι η γερμανική τράπεζα Landesbank NordLB σκέφτεται να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της μικρότερης θυγατρικής τράπεζας Bremer Landesbank (BLB), η οποία αγωνίζεται κάτω από το βάρος ενός χαρτοφυλακίου από επισφαλή ναυτιλιακά δάνεια . Η BLB, στην οποία η NordLB κατέχει ήδη 54,8%, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να εμφανίσει μία ζημιά αξίας 400 εκατ ευρώ στο χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών δανείων της και ότι, ως αποτέλεσμα , θα αντιμετωπίσει μία « ζημιά περίπου στα 500 εκατομμυρία ευρώ » φέτος.
Όπως πρόσθεσαν οι FT, η παραδοχή αυτή δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της τράπεζας με έδρα την Βρέμη, η οποία είχε 29 δις ευρώ σε ενεργητικό στο τέλος του 2015 και οι ιδιοκτήτες της BLB έχουν έκτοτε συνομιλίες σχετικά με το πώς να ενισχύσουν την κεφαλαιακή θέση της προβληματικής τράπεζας , που κατέχουν.
Σε μια δήλωση που έκανε πριν από ένα μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της NordLB, κος Gunter Dunkel και η υπουργός Οικονομικών της Βρέμης, κα Karoline Linnert, δήλωσαν ότι οι ιδιοκτήτες της BLB , δηλαδή η NordLB, η πόλη της Βρέμης και η ένωση ταμιευτηρίων στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας , είχαν συμφωνήσει να κρατήσουν το μετοχικό κεφάλαιο της BLB “ανέπαφο στο κατάλληλο επίπεδο. “
Η μορφή και το μέγεθος της αύξησης κεφαλαίου συζητείται εντατικά,” ανέφεραν η NordLB και η πόλη της Βρέμης . “ Οι αναγκαίες αποφάσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016.”
Η αγορά γρήγορα διάβασε και αφομοίωσε θετικά την είδηση,καταλήγοντας στο συμπέρασμα : Δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό, αφού μετά από όλα αυτά υπάρχει μεγαλύτερη τράπεζα για να την διασώσει.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Αυτό πλέον δεν μπορεί να συμβεί.
Σε ένα άρθρο , που δημοσιεύθηκε πριν λίγο από την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο “ Η αύξηση κεφαλαίου για την προβληματική Landesbank είναι αμφισβητήσιμη” , η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι ” τα ναυτιλιακά δάνεια έχουν φέρει την Bremer LB σε αγωνία και η τράπεζα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης, αλλά μια άμεση εισφορά κεφαλαίου από την Κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας μοιάζει τώρα απίθανη. “
Το βαθύτερο νόημα, όπου η αφήγηση διαφέρει δραματικά από το σενάριο για ομαλή εξέλιξη, που παρουσίασαν τον περασμένο μήνα οι FT , είναι ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Κάτω Σαξονίας» ,κο Stephen Weil, μια αύξηση του κεφαλαίου από το κράτος και από την πόλη της Βρέμης για την προβληματική τράπεζα, δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστική.
“ Η κλασική μέθοδος, δηλαδή ότι οι εταίροι παρέχουν τα απαραίτητα κεφάλαια, δεν φαίνεται να λειτουργεί,” είπε ο Πρωθυπουργός στην «Weser-Kurier».
Αλλά, πρόσθεσε, “εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε την Bremer Landesbank.”
Η ξαφνική πτώση της Bremer LB από τη δυνατότητα εξωτερικής διάσωσης φαίνεται να είναι το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα των πολιτικών συγκρούσεων, διότι, όπως σημειώνει η Handelsblatt, ο κος Weil απαντούσε σε σχόλια από τον συνάδελφό του στο σοσιαλιστικό κόμμα (SPD) κο Carsten Sieling , ο οποίος απέκλειε την κεφαλαιακή ενίσχυση για την BLB. Σε ένα σενάριο, με το οποίο είναι πολύ εξοικειωμένοι στην Ιταλία , ο κος Sieling δήλωσε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
Με άλλα λόγια, η Γερμανία μπορεί πλέον να βρει τον εαυτό της στην ειρωνική κατάσταση, που η αδιαλλαξία της σχετικά με τη δυνατότητα εξωτερικής διάσωσης θα την αναγκάσει να κάνει bail-in σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της.
Μπορούμε με σιγουριά να υποθέσουμε ότι είναι πιθανό να έχει βρεθεί μια λύση και η Μέρκελ θα μπορούσε να παραχωρήσει όχι μόνο ένα σχέδιο διάσωσης για την τράπεζα Bremen LB, αλλά και ένα ίδιο σχέδιο για την Ιταλία, καθώς και τα δύο θα εξελιχθούν συγχρόνως.
Σε ένα διαφορετικό ενδεχόμενο όμως , μπορεί ακριβώς να είναι η περίπτωση , που η Γερμανία αρνείται να σώσει έστω και μία δική της τράπεζα.
Και ενώ το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο, η αγορά γρήγορα κατάλαβε το νόημα και απάντησε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την χειρότερη περίπτωση.
Το αποτέλεσμα: Κατά την διάρκεια ενδοημερήσιων συναλλαγών, η αξία των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων της τράπεζας με επιτόκιο 9,5%, που λήγουν το 2049 , μειώθηκε κατά το ήμισυ σχεδόν από 120 σε 73 λεπτά, μια κίνηση, η οποία επίσης τρόμαξε τις ευρύτερες παγκόσμιες αγορές.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 9,5% ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 33 ΧΡΟΝΙΑ…
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Διαβάζοντας το άρθρο μπορεί να σκεφθείτε:
Tι με ενδιαφέρει εμένα αν χρεοκοπήσει μία μικρομεσαία τράπεζα της Γερμανίας?
‘H ακόμα , μπορείτε να πείτε: “Aς χρεοκοπήσουν και οι γερμαναράδες, μπας και δούμε και εμείς μία άσπρη μέρα”.
Και στις δύο περιπτώσεις όμως δεν έχετε καταλάβει τη σπουδαιότητα της είδησης.
Στο άρθρο αναφέρονται δύο τράπεζες με σοβαρή σχέση εξάρτησης.
Η μία είναι μικρή και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια αξίας 29,97 δις ευρώ.
Η τράπεζα αυτή έχει δώσει δάνεια σε πελάτες της αξίας 22,78 δις ευρώ και σε άλλες τράπεζες 3,48 δις ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της είναι μόλις 1,9 δις ευρώ .
Διαχειρίζεται καταθέσεις πελατών της αξίας 9,89 δις ευρώ, καταθέσεις άλλων τραπεζών αξίας 10,6 δις ευρώ και έχει και άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους αξίας 5,29 δις ευρώ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ BREMER LANDESBANK. KATAΘΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 10.603 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ
Η τράπεζα αυτή λέγεται Bremer Landesbank και έχει προβλήματα , γιατί θα εμφανίσει φέτος μία ζημιά μόλις 400 εκατ ευρώ.
Aπό τα παραπάνω κεφάλαια, εγγυημένα από το γερμανικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων είναι το πολύ 9,89 δις ευρώ, που ανήκουν σε απλούς καταθέτες.
Με βάση τη μεθολογία του bail-in , τα κεφάλαια , που κινδυνεύουν, είναι κατά σειρά τα ίδια κεφάλαια αξίας 1,9 δις ευρώ, οι άλλες υποχρεώσεις αξίας 5,29 δις ευρώ και οι καθαρές καταθέσεις των τραπεζών αξίας 7,12 δις ευρώ, με την προυπόθεση ότι τα δάνεια προς τράπεζες δόθηκαν στις ίδιες τράπεζες, που τηρούν τις καταθέσεις.
Η ζημιά των 400 εκατ ευρώ είναι το 21% των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας Bremer Landesbank.
Αν τα ναυτιλιακά δάνεια που έχουν δοθεί είναι 5 δις ευρώ, η ζημιά αποτελεί μόλις το 8% των δανείων.
Πού βρίσκεται λοιπόν το πρόβλημα?
Δεν υπάρχουν 400 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί από τους κύριους μετόχους της?
To πρόβλημα είναι μάλλον ότι ο κύριος μέτοχος αυτής της μικρής τράπεζας είναι ήδη η μεγαλύτερη τράπεζα Nord LB με 54,8% του καταβλημένου κεφαλαίου της.
Το 54,8% του 1,9 δις ευρώ είναι 1,04 δις ευρώ.
Αν καλύψει η ίδια τη ζημιά των 400 εκατ ευρώ, η συμμετοχή της θα φθάσει στο 62,6% και θα αυξήσει τον κίνδυνο της συμμετοχής της.
Η τράπεζα Nord LB έχει ίδια κεφάλαια 10,62 δις ευρώ και αξία ισολογισμού 181,9 δις ευρώ.
Διαχειρίζεται καταθέσεις πελατών 58 δις και έχει δώσει δάνεια 106 δις ευρώ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟRD/LB. ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 10.628 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι κατά “σύμπτωση” οι καταθέσεις τραπεζών στην Bremer Landesbank ταυτίζονται αριθμητικά με τα ίδια κεφάλαια της Nord LB (!).
Καθώς η Nord LB έχει δώσει δάνεια αξίας 106 δις ευρώ με καταθέσεις μόνο 58 δις ευρώ, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η μητρική τράπεζα τοποθετεί τα ίδια κεφάλαια της σε κατάθεση στη θυγατρική τράπεζα.
Με τον τρόπο αυτό διπλασιάζεται η αξία του ισoλογισμού της θυγατρικής Bremer Landesbank και χορηγεί δάνεια αξίας 25,26 δις ευρώ με καταθέσεις πελατών μόνο 9,89 δις ευρώ.
Η υπερβολή γίνεται εμφανής, αν προσέξουμε ότι η μικρή τράπεζα γίνεται τόσο ριψοκίνδυνη, που εμφανίζει στον ισολογισμό της και δάνεια προς άλλες τράπεζες αξίας 3,48 δις ευρώ, δηλαδή αξίας ίσης με το 183% των ιδίων κεφαλαίων της.
Ποιός τραπεζίτης μικρής τράπεζας θα έπαιρνε τόσο μεγάλο ρίσκο, αν δεν πίστευε ότι είναι πιστωτικά καλυμμένος, επειδή δανείζει μόνο τη μητρική του τράπεζα?
Αν η τράπεζα Bremer Landesbank αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον και συγχωνευθεί αναγκαστικά με την Nord LB, οι καταθέσεις της μητρικής στη θυγατρική τράπεζα θα εξαφανισθούν με συμψηφισμό.
Τό ίδιο θα συμβεί και με τα ίδια κεφάλαια της θυγατρικής , που αντιστοιχούν στη μητρική τράπεζα, που θα αφαιρεθούν από τα συνολικά πάλι με συμψηφισμό.
Σε περίπτωση συγχώνευσης τραπεζών πάντα οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις μεταξύ τους συμψηφίζονται και εμφανίζονται λογιστικά μόνο ως διαφορές.
Η ζημιά που θα προκύψει τότε θα είναι ξαφνική και μεγάλη.
Το μέγιστο ύψος της θα είναι 12,ο4 δις ευρώ (=10,6+1,04+0,4).
Το ποσό αυτό υπερβαίνει το καταβλημένο σήμερα κεφάλαιο της Nord LB, που είναι μόλις 10,62 δις ευρώ, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα οδηγήσει στη χρεοκοπία και τις δύο, γι’ αυτό δεν είναι λύση.
Αν αυτό συμβεί , μπορεί το γερμανικό κράτος να κάνει bail-out και να γίνει μεγαλομέτοχος μίας ιδιωτικής τράπεζας με ενεργητικό 211,87 δις ευρώ, καταβάλλοντας 12,04 δις ευρώ, παραβιάζοντας προκλητικά τα οριζόμενα από την ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις.
Μπορεί εναλλακτικά να αποφασισθεί οι δύο τράπεζες θα πουληθούν σε κάποια άλλη μη γερμανική τράπεζα με το ίδιο τίμημα για να μην κινδυνέψει ο ανταγωνισμός στη Γερμανία , αλλά με καταβαράθρωση της εθνικής υπερηφάνειας των Γερμανών.
Σαν τελευταία λύση θα μπορούσε να προκύψει bail-in σε βάρος των ιδιωτών καταθετών τους κατά μέσο όρο σε ποσοστό 17,73%.
Οι καταθέσεις των πελατών και των δύο τραπεζών, αν εξαιρεθούν οι καταθέσεις των ίδιων των τραπεζών, είναι μόνο 67,89 δις ευρώ (=9,89+58)
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση οι καταθέσεις τραπεζών ύψους 10,6 δις ευρώ να μην ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Nord LB.
Aν αυτό συμβαίνει πραγματικά, με παρόμοιο τρόπο θα σκάσουν συγχρόνως και άλλες γερμανικές τράπεζες με την μορφή ντόμινο…
Δεν θα είναι πραγματικά παράλογο για 400 εκατ ευρώ να κινδυνέψει να καταστραφεί ο τραπεζικός τομέας της Γερμανίας από τα πείσματα του Σόιμπλε και της Μέρκελ?
Η όποια απόφαση είναι εφικτό να ληφθεί στο τέλος του 2016, δηλαδή πριν τις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας το 2017?
Στο σημείο αυτό ίσως θα έπρεπε να θυμηθούμε το βιβλικό: “Mωραίνει ο Κύριος ους βούλεται απωλέσαι.”
Aλλά οφείλουμε κυρίως να αναρωτηθούμε, αν από την ανοησία της ηγεσίας της Γερμανίας θα απωλεσθεί η Μέρκελ και οι σύμμαχοι της, ο τραπεζικός τομέας της Γερμανίας , οι Γερμανοί καταθέτες ή όλοι οι παραπάνω μαζί με την γερμανοκρατούμενη E.E….