Ο καπνός που έχει σηκώσει η κρίση στη Βρετανία και στην Ιταλία, έχει καλύψει ολοσχερώς το ελληνικό ζήτημα στο σημερινό Εurogroup. Ωστόσο η ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο διατηρεί τα αιτήματα και τις θέσεις σας (σ.σ. όπως εκφράστηκαν και στο EWG της προηγούμενης Δευτέρας που προετοίμασε
τη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών).
Είναι το τελευταίο προγραμματισμένο Eurogroup του καλοκαιριού, καθώς το επόμενο έχει οριστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά σχεδιάζεται να γίνει η πρώτη κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα με βασικό θέμα τα προαπαιτούμενα των 2,8 δισ. ευρώ (σ.σ. οι θεσμοί πιέζουν να ολοκληρωθούν και μέσα στο καλοκαίρι αν γίνεται), ενώ η δεύτερη κάθοδος υπολογίζεται μετά τη Σύνοδο της 10ης Οκτωβρίου με στόχο να ολοκληρωθεί τότε η επόμενη αξιολόγηση καθώς μετά θα αρχίσει να “βράζει” το Brexit και το αίτημα εκκίνησης διαδικασίας βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης…
Η ελληνική θέση
Το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές, επανέλαβε την θέση/πρόθεση να προχωρήσει “ομαλά” στην υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων την προηγούμενη Δευτέρα στο EWG και είναι έτοιμο να το πράξει ξανά σήμερα…
Ωστόσο, θέτει και θέματα “εκπτώσεων”. Ειδικότερα, τα ελληνικά αιτήματα επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα της διοίκησης των τραπεζών και στο νέο Μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό (2017 – 2020) που πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή (σ.σ. μετρώντας ήδη καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που θέτει το μνημόνιο).
Προς το παρόν το “κλίμα” δεν φέρεται να ευνοεί “προσαρμογές” στα συμφωνηθέντα, αλλά ούτε και υπάρχει ενόχληση περί καθυστερήσεων, τουλάχιστον από την κοινοτική πλευρά των θεσμών.
Αυτό που φέρεται να επιθυμούν οι κοινοτικοί θεσμοί είναι να μην κάνει νέα “κοιλιά” η ελληνική πλευρά στην υλοποίηση του μνημονίου. Και το μήνυμα αναμένεται να μεταφερθεί στην ελληνική πλευρά ξανά σήμερα, αλλά και τις επόμενες ημέρες με την επίσκεψη του Επιτρόπου Moscovici στην Ελλάδα.
Ανοχή για το μεσοπρόθεσμο
Στο πεδίο του Μεσοπρόθεσμου το θέμα τέθηκε στη σύνοδο του EWG της προηγούμενης Δευτέρας με την κυβέρνηση να επιμένει να διαπραγματεύεται σενάριο πρωτογενών πλεονασμάτων που θα βασίζονται σε μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, έστω και οριακά. ΤΟ ΥΠΟΙΚ επιθυμεί να λάβει αν όχι τη σύμφωνη γνώμη, τουλάχιστο να έχει την “ανοχή” των θεσμών.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις για την ελληνική θέση, με κεντρικό μοχλό πίεσης τη γερμανική αντιπροσωπεία. Επανέλαβε την πάγια θέση της (που, προς το παρόν, επικρατεί και στο κοινοτικό σκέλος των θεσμών), ότι η συμφωνία του Eurogroup αφορά στο “μεσοπρόθεσμο” διάστημα, δηλαδή ισχύει και για κάποια χρόνια μετά το 2018.
“Γκρίνια” φέρεται πάντως να εκφράζεται από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή κάποιων μέτρων. Η θέση του Ταμείου φάνηκε και στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, στην οποία ζήτησε εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αλλά και άνοιγμα των “κλειστών” επαγγελμάτων.