αναλυτές είχαν επισημάνει ότι το δυσμενές σενάριο δεν ήταν τόσο απαιτητικό όσο αυτό που χρησιμοποιεί η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), ούτε όσο αυτό που είχαν χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η EBA στα τέλη του 2014.
Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ZEW επανέλαβε τα λεγόμενα στρες τεστ για τις 51 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία της Fed και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Deutsche Bank θα είχε το υψηλότερο δυνητικό κεφαλαιακό έλλειμμα, 19 δισ. ευρώ, από κάθε άλλη ανταγωνίστριά της. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια ώστε να καλύψουν τις απώλειες που θα είχαν στην περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης», ανέφεραν σε ανακοίνωση Τύπου οι οικονομολόγοι του ZEW.
Ο καθηγητής Οικονομικών του ZEW, κ. Σάσα Στέφεν, συνεργάστηκε με ερευνητές του Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου της Λωζάννης ώστε να διεξαγάγει τις τραπεζικές δοκιμασίες που είχε χρησιμοποιήσει η Fed το 2016 και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή το 2014 προκειμένου να συγκρίνει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυπταν αλλά και το λεγόμενο ποσοστό μόχλευσης. Χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις της Fed για το μέγεθος μιας υποθετικής οικονομικής κρίσης, οι 51 ευρωπαϊκές τράπεζες εμφάνισαν συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 123 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα κενά είχαν οι Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, με 19 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Societe Generale, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, με έλλειμμα ύψους 13 δισ. ευρώ και η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, με έλλειμμα 10 δισ. ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση της Societe Generale ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ και της BNP Paribas στα 55 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερη από το κεφαλαιακό έλλειμμα που προέκυψε από την αυστηρότερη τραπεζική δοκιμασία. Η Deutsche Bank, της οποίας η αξία της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά περίπου 43% από την αρχή του έτους, και η οποία έχει κεφαλαιοποίηση μικρότερη από 17 δισ. ευρώ, διαφώνησε με τους υπολογισμούς του ZEW. «Υπάρχει η επίσημη τραπεζική δοκιμασία της ΕΒΑ, η οποία ήλεγξε τις κεφαλαιακές ανάγκες σε πολύ σκληρές και δυσμενείς συνθήκες και η οποία έδειξε ότι δεν υπάρχει έντονη ανάγκη για κεφάλαια στην Deutsche Bank», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου της γερμανικής τράπεζας.
Τα αποτελέσματα της γερμανικής τράπεζας στις τραπεζικές δοκιμασίες της ΕΒΑ ήταν χειρότερα από αυτά αρκετών εκ των ανταγωνιστριών της, σημάδι ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της στην επιχείρηση αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε πέρυσι. Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων η ΕΒΑ είχε εκτιμήσει ότι σε γενικές γραμμές οι 51 ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν συμπεριφερθεί ικανοποιητικά στις τραπεζικές δοκιμασίες. Ωστόσο, η ΕΒΑ είχε τονίσει ότι απομένει ακόμη δουλειά να γίνει.
Στα αποτελέσματα που είχε δημοσιεύσει η ΕΒΑ στις 29 Ιουλίου δεν είχε προσδιορίσει ποιες τράπεζες «κόβονται» και ποιες όχι, με αποτέλεσμα αρκετοί οικονομικοί αναλυτές να συμπεράνουν ότι δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες σε σχέση με το αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια ώστε να αντέξουν μια νέα οικονομική κρίση. Κατά τον κ. Στέφεν του ZEW, είναι αντιμετωπίσιμα τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από τα συνδυασμένα στρες τεστ. Οι αμερικανικές αρχές έχουν προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα ήδη από το 2008, είπε ο κ. Στέφεν. «Η έλλειψη πολιτικής βούλησης σημαίνει ότι αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί στην Ευρώπη», κατέληξε.
Έντυπη