Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημείωσε σχετικά με τη φοροδιαφυγή ότι, «η εφαρμογή του νόμου δεν είναι υπόθεση Τσακαλώτου, Αλεξιάδη, Πιτσιλή, δηλαδή δεν είναι μια προσωπική υπόθεση κάποιων πολιτικών, είναι μια κοινωνική υπόθεση» και είπε χαρακτηριστικά ότι, «το 1/3 του ΦΠΑ, που χάνουμε κάθε χρόνο να μπορέσουμε να πιάσουμε δεν χρειαζόμαστε καν ΕΝΦΙΑ», καταδεικνύοντας τη σχέση των εσόδων με την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική.
Χαρακτήρισε «νέο όπλο» κατά της φοροδιαφυγής το 48ώρο κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν κόβουν «από ένα αριθμό αποδείξεων και πάνω, από ένα συγκεκριμένο τζίρο και πάνω και πάντοτε με λογική φειδούς στο πώς εφαρμόζουμε το μέτρο».
Περιγράφοντας τη διαδικασία, είπε ότι, «η εντολή, που έχουν τα συνεργεία μας είναι να ξεκινάνε από τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής κι από τους ακριβούς χώρους διασκέδασης και μετά να πηγαίνουνε στα σουβλατζίδικα, στα περίπτερα, στους φούρνους κλπ. Δεν θα ξεκινάμε από την μικρή και την μεσαία φοροδιαφυγή. Με όλο το εύρος της θα ασχολούμαστε, αλλά θα ξεκινάμε από την μεγάλη».
Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν καταφέρουμε να έχουμε εξοικονόμηση των εσόδων από αυτές τις πηγές, θα αναγκαστούμε να έχουμε από άλλες».
Αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων
Αναφορικά με την πορεία των εσόδων για το πρώτο εξάμηνο του 2016, σημείωσε ότι, «έχουμε πιάσει 954 εκατομμύρια έσοδα, όχι βεβαιωμένα, έσοδα που μπήκαν στο ταμείο, παραπάνω από το στόχο… σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν από υποθέσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής και είναι η απόδειξη, ότι πιάνουμε τους στόχους περισσότερο κι από αυτό που είχε ορίσει ο προϋπολογισμός».
Για την προαναγγελθείσα χρήση του πλαστικού χρήματος, για την τεκμηρίωση του αφορολόγητου, διευκρίνισε ότι, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, αυτοί που δικαιούνται αφορολόγητο, θα πρέπει να έχουν καλύψει ένα μέρος του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Το ποσοστό αυτό, θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος.
Επανέλαβε ότι, από το μέτρο για το πλαστικό χρήμα θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών περιοχών και τα άτομα πάνω από ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο, το οποίο θα οριστικοποιηθεί «αυτές τις μέρες».
«Δεν θα βάλουμε το όριο στα 90 χρόνια και δεν θα το βάλουμε στα 60 χρόνια», είπε σχετικά.