Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Επενδυτικές συμφωνίες συνολικής αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένουν σε αδράνεια εδώ και πολλά χρόνια, λόγω είτε γραφειοκρατίας, είτε απουσίας της απαιτούμενης χρηματοδότησης, είτε… πολιτικής ιδεολογίας.
Πρόκειται για έργα ιδιωτικοποιήσεων, assets που βρίσκονταν προς αποκρατικοποίηση και ορισμένες από τις λιγοστές αγοραπωλησίες που πασχίζουν επί μακρόν να ολοκληρωθούν. Το “Κ” παρουσιάζει ορισμένα από τα σημαντικότερα deals που οριακά θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μέχρι την εκπνοή της χρονιάς, προσφέροντας οξυγόνο στην αγορά.
Η ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης στη Lamda Development θα οδηγήσει στην καταβολή εφάπαξ τιμήματος 915 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, εάν η γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού προχωρήσει στην οριοθέτηση της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, τότε προστίθεται νέα μεγάλη καθυστέρηση στο έργο. Αυτό όταν εκκρεμεί η επικύρωση της συμφωνίας παραχώρησης από τη Βουλή, όπως και η υλοποίηση σειράς γραφειοκρατικών διαβημάτων. Τα βασικότερα αυτών περιλαμβάνουν επικύρωση του master plan αξιοποίησης από το ΣτΕ και τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση του ολοκληρωμένου resort. Το τελευταίο θα διαθέτει 2.200 δωμάτια και θα περιλαμβάνει καζίνο, χώρο συνεδρίων, αιθουσών ψυχαγωγίας, ενώ θα είναι μοναδικό στην Ευρώπη.
Η Lamda Development σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά –με ορίζοντα το 2020 και αργότερα– ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός τουριστικού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης της περιοχής εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί έως και ενάμισι έτος, με τη Lamda Development να δηλώνει ότι οι μπουλντόζες θα ήταν δυνατό να μπουν στην έκταση στις αρχές της νέας χρονιάς. Ωστόσο, προϋπόθεση είναι το Δημόσιο να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών άμεσα. Σημειώνεται ότι, από τα 6.000 στρέμματα της έκτασης, τα 2.000 θα είναι πάρκο και άλλα 600 στρέμματα θα είναι πράσινο και κοινόχρηστοι χώροι.
Μετά την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου ανάπλασης της έκτασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο στόχος που τίθεται είναι η συναλλαγή, ύψους 400 εκατ. ευρώ, να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει η Αστήρ Παλάς να προχωρήσει επιτυχώς σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχει το ΤΑΙΠΕΔ με εισφορά ακινήτων συνολικής επιφάνειας 124 στρεμμάτων. Έτσι, οι Άραβες επενδυτές του Jermyn Street Real Estate Fund IV θα πρέπει να υποβάλουν δημόσια πρόταση προς τους μετόχους που κατέχουν το υπολειπόμενο 10% της Αστήρ. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως” το προεδρικό διάταγμα που θα επικυρώνει το αναθεωρημένο ΕΣΧΑΔΑ, να ακολουθήσει η καταβολή από τον ανάδοχο του τιμήματος, ύψους 400 εκατ. ευρώ, και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής. Στην έκταση του ακινήτου, που είναι 304.429 τ.μ., η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 56.500 τ.μ., ενώ μετά την αποπεράτωση της ανακατασκευής οι δομημένοι χώροι θα μειωθούν κατά20.655 τ.μ.
Ακόμα, θα κατασκευαστούν 15 πολυτελείς κατοικίες στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χερσονήσου, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο “Αφροδίτη”. Καθένα από τα σπίτια θα έχει συνολική κάλυψη 15.000 τ.μ. και θα απευθύνεται σε κροίσους.
Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την τροποποίηση του επιτρεπόμενου ύψους εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει σχετική ώθηση στην πρόοδο υλοποίησης του εμπορικού κέντρου Academy Gardens, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, στη λεωφόρο Κηφισού. Ωστόσο, για την έκδοση της άδειας δόμησης που θα επιτρέψει την έναρξη του κατασκευαστικών εργασιών στην έκταση της πρώην κλωστοβιομηχανίας Μουζάκη θα χρειαστεί χρόνος.
Την εμπορική ανάπτυξη, που αποτελεί επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει ένα fund της BlackRock –μέσω της ελληνικής εταιρείας Artume–, έχοντας, έως σήμερα, επενδύσει ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ για την αγορά της έκτασης, τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων, την υλοποίηση κατεδαφίσεων, τις αμοιβές συμβούλων κ.λπ. Τo Academy Gardens θα διαθέτει εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η απόσταση της ανάπτυξης, περίπου 600 μέτρα, από τον πλησιέστερο σταθμό μετρό εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Academy Gardens. Στόχος, όμως, των επενδυτών είναι ο εμπορικός πολυχώρος να μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό υπερτοπικής εμβέλειας.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens έχει αναλάβει ο αμερικανικής καταγωγής Βρετανός Eric R. Kuhne. Σύμφωνα με τον 65χρονο αρχιτέκτονα, η –υποβαθμισμένη σήμερα– Ακαδημία Πλάτωνος εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάπτυξη ενός ψυχαγωγικού και εμπορικού προορισμού συμβατού με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής.
Το όραμα της Αττικής Ριβιέρας
Η αποπεράτωση του Κέντρου Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” επαναφέρει στο προσκήνιο το όραμα της Αττικής Ριβιέρας, παρότι δεν υπάρχει απαιτούμενη χρηματοδότηση. Και όχι άδικα, καθώς η αξιοποίηση της “γραμμής”, μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Εξάλλου, η έναρξη της ανάπλασης στον Αστέρα Βουλιαγμένης σε συνδυασμό με την πρόοδο που καταγράφει το έργο αξιοποίησης του Ελληνικού αποτελούν πολύτιμα “κομμάτια” του παζλ της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.
Την ίδια στιγμή, το κάδρο συμπληρώνουν η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό και του τραμ προς τον Πειραιά, δύο έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Στον αντίποδα, η πρόοδος είναι πενιχρή για την αξιοποίηση των Αλυκών Αναβύσσου, της έκτασης 1.460 στρεμμάτων που το Δημόσιο διαχρονικά αδυνατεί να εκμεταλλευτεί, μεταξύ άλλων εξαιτίας προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις και δικαστικών εμπλοκών. Μηδενική είναι και η πρόοδος σχετικά με την έκταση της Δραπετσώνα, όπου οι μακέτες για υλοποίηση θεματικού πάρκου πολλαπλών δράσεων ή πίστας Φόρμουλας 1 δεν έχουν βγει ποτέ από το συρτάρι.
capitalgr