Ξέφρενη πορεία διαγράφουν οι δαπάνες στα φάρμακα, παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις τιμές όσων έχουν χάσει την πατέντα προστασία τους, αλλά και παρά
τα μέτρα για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και για έλεγχο της συνταγογράφησης από τους γιατρούς. Τσουχτερός είναι ο “λογαριασμός” του εξαμήνου από την υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που θα σταλεί στις επιχειρήσεις του φαρμάκου, με την υπέρβαση να αγγίζει τα 210 εκατ. ευρώ.
Ήδη από την αρχή του έτους φάνηκε πως ήταν αδύνατο να περιοριστεί ο όγκος των συνταγών που δίνουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους, με τον αριθμό τους να μένει σταθερά πάνω από τα έξι εκατ. μηνιαίως και το ποσό της υπέρβασης έναντι του αρχικού καθορισμένου προϋπολογισμού να μην πέφτει κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα χαμηλά ποσοστά γενοσήμων, παρά τις προσδοκίες του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του όγκου πωλήσεων, απόρροια της μείωσης της αξίας τους, ανατρέπουν τις προσδοκίες για συγκράτηση των δαπανών. Οι πληροφορίες λένε πως και τον Ιούλιο οι δαπάνες ήταν άνω του επιτρεπτού ορίου.
Παράγοντες της αγοράς φαρμάκου σημειώνουν στο Capital.gr πως οι προσπάθειες εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ να μπει φρένο στην κατανάλωση βαίνουν άκαρπες, προσθέτοντας μάλιστα δύο σημαντικές παραμέτρους για την εξέλιξη της δαπάνης: πρώτον πως η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τις συνταγές που εκτελούνται στα φαρμακεία αγγίζει κατά μέσο όρο το 25% (από περίπου 14% το 2012) και δεύτερον πως 1 στα 3 σκευάσματα που προμηθεύονται οι ασθενείς δεν συνταγογραφούνται και συνεπώς δεν δικαιολογούνται από τονΕΟΠΥΥ, οπότε καλούνται να τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Όπως εξηγούν, υπό άλλες συνθήκες, η επιβάρυνση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού θα ήταν ακόμη υψηλότερη.
Οι εκτιμήσεις στελεχών από το χώρο των φαρμακευτικών είναι δυσοίωνες και για τους επόμενους μήνες. Θεωρείται μάλιστα δεδομένο πως μέχρι το τέλος του 2016 η “τρύπα” στη φαρμακευτική δαπάνη θα είναι άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ αν σε αυτό το ποσό (το οποίο θα παρακρατηθεί από τις εταιρείες υπό τη μορφή του μηχανισμού του claw back) προστεθεί το rebate (οι αναγκαστικές εκπτώσεις που κάνουν οι εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα που διαθέτουν στους ασφαλισμένους), τότε το “φέσι” θα αγγίξει τα 800 εκατ. ευρώ. Πέρσι οι επιχειρήσεις είχαν επιβαρυνθεί με περίπου 700 εκατ.
Και όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές έχουν δώσει αυστηρές εντολές για τη μείωση των απαιτήσεων επιστροφών που προκύπτουν από τον εκτροχιασμό του κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα (φέτος έχει καθοριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, μέχρι φέτος το Δεκέμβριο το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2017 και των επιστροφών (claw back) θα μειωθεί κατά 30%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση 30% και το 2018.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capitalgr