Ιστορική δίκη στην Αργεντινή για την αιματοβαμμένη περίοδο της χούντας | (AP Photo/Natacha Pisarenko, File)
Χιλιάδες νεκροί, αποτρόπαια βασανιστήρια και εκατοντάδες χιλιάδες «εξαφανισμένοι» ήταν μερικά από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της επταετούς δικτατορίας στην Αργεντινή. Την Παρασκευή 28 πρώην αξιωματούχοι του
στρατού καταδικάστηκαν σε ισόβια σε μια ιστορική δίκη για τα θύματα και τους συγγενείς τους.
Ανάμεσα στους καταδικασθέντες ένας πρώην στρατηγός, ο Λουτσιάνο Μενέντεζ, γωνστός με το προσωνύμιο «Η ύαινα», οποίος εκτίει ήδη εδώ και 11 χρόνια ποινή φυλάκισης για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κέρδισε το προσωνύμιό του επειδή γέλαγε τη στιγμή που βασάνιζε τα θύματά του στη μυστική φυλακή της Λα Πέρλα.
Ο Μενέντεζ, 69 ετών, κρίθηκε ένοχος για 52 ανθρωποκτονίες, 260 απαγωγές, 656 περιπτώσεις βασανιστηρίων και 82 περιπτώσεις εξαφάνισης κρατουμένων.
Όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για βασανισμούς και δολοφονίες αντιπάλων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας )1976-1983) την οποία επέβαλε πρώτος ο Χόρχε Βιντέλα.
Κρίθηκαν ένοχοι για τις δολοφονίες, τον βασανισμό και την αρπαγή νεογέννητων περισσότερων από 700 θυμάτων.
Ο Μενέντεζ αρνήθηκε τις κατηγορίες επιμένοντας ότι δεν υπήρξαν βασανιστήρια στην περίφημη Λα Πέρλα.
Εκτός από τους 27 που καταδικάστηκαν σε ισόβια, άλλοι δέκα τιμωρήθηκαν με μικρότερες ποινές φυλάκισης.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας περίπου 300.000 αντιφρονούντες εξαφανίστηκαν με τους περισσότερους να παραμένουν αγνοούμενοι.
Πριν από 40 χρόνια οι μητέρες των εξαφανισμένων άρχισαν να συγκεντρώνονται τις Πέμπτες στην Πλατεία του Μάη ζητώντας δικαίωση για τα εξαφανισμένα παιδιά τους. Το κίνημά τους μεγάλωσε και έγινε το απόλυτο σύμβολο αντίστασης στη Λατινική Αμερική και παγκοσμίως.
Πρόσφατα ο νέος πρόεδρος, Μαουρίσιο Μάκρι, χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, τις μητέρες αυτές «τρελλές» κατηγορώντας την επικεφαλής του ιδρύματος «Μητέρες της Πλατείας του Μάη» για παρατυπίες στη διαχείριση πόρων.
efsyn.gr