Ποινή φυλάκισης 33 και 32 μηνών κατά συγχώνευση αντίστοιχα επέβαλε το Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στους Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη.
Οι δύο τους κρίθηκαν ένοχοι για τις πράξεις της αντίστασης κατά της αρχής, της πλαστογραφίας και της κλοπής ενώ ο Μάριος Σεϊσίδης αθωώθηκε για τα πταίσματα που αφορούν στον ΚΟΚ, καθώς δεν οδηγούσε το αυτοκίνητο, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κ. Σακκάς κατά την απολογία του.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τόσο έξω όσο και μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Απολογούμενοι και οι δύο έκαναν λόγο για άγριο ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους όσο και στο ΑΤ Σπάρτης. Όπως ανέφεραν, αστυνομικοί τους χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές σε διάφορα σημεία του σώματός τους, ενώ δεν τους επέτρεψαν να μιλήσουν με τους συνηγόρους τους παρά το γεγονός ότι σχεδόν από την αρχή δήλωσαν τα στοιχεία τους, καθώς και τη θέλησή τους να επικοινωνήσουν με τους υπερασπιστές τους.
Μάλιστα, και οι δύο υπογράμμισαν ότι δέχθηκαν τα πυρά των αστυνομικών, που πυροβόλησαν “σε ευθεία βολή” ενώ εκείνοι έτρεχαν να απομακρυνθούν πεζή και όχι προειδοποιητικά στον αέρα.
“Αν δεν είχαν πυροβολήσει πιθανόν και να σταματούσαμε” δήλωσε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο ο Κ. Σακκάς ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε: “Ο πρώτος αστυνομικός μπήκε στο γκαράζ όπου κρυφτήκαμε, μας έβριζε και μας χτύπησαν. Αναγκαστήκαμε να πούμε ότι είμαστε καταζητούμενοι αναρχικοί για να σταματήσουν. Δεν υπήρχε αντίσταση, υπήρχε μένος και οργή ανεξέλεγκτη”.
Παράλληλα, οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως την ημέρα εκείνη ήταν καθοδόν για την Ελαφόνησο όπου θα έκαναν διακοπές, αλλά έκαναν αναστροφή όταν είδαν ένα μπλόκο της αστυνομίας. “Δεν μας έκαναν σήμα, κάναμε αναστροφή για να αποφύγουμε πιθανό έλεγχο. Δεν αντιλήφθηκα σειρήνα ή φώτα και πηγαίναμε με πενήντα χιλιόμετρα, είπε ο Μάριος Σεϊσίδης.
Αναφορικά με την κατηγορία της κλοπής, για την οποία οι υπερασπιστές Κ. Παπαδάκης και Δ. Κατσαρής, υποστήριξαν ότι δεν είναι αυτόφωρο αδίκημα αφού εκλάπη τον Ιούνιο και το δικαστήριο δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα, οι δύο αναρχικοί είπαν πως τους το παραχώρησε αλληλέγγυος. “Μας έδωσαν ένα αυτοκίνητο με το κλειδί να πάμε διακοπές. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να βάλουμε τα πράγματά μας στο αυτοκίνητο” είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σεϊσίδης, ο οποίος όπως και ο Κ. Σακκάς αρνήθηκε να κατονομάσει το άνθρωπο που τους βοήθησε. Το ίδιο συνέβη και με τις πλαστές ταυτότητες, που έφεραν κατά τη σύλληψή τους. Όπως επIσήμαναν πάντως, τα έγγραφα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.
Ο Μάριος Σεϊσίδης, που κατηγορείται για ληστείες (σ.σ. πρόκειται για την υπόθεση των “ληστών με τα μαύρα”, για την οποία έχουν αθωωθεί όλοι οι κατηγορούμενοι), υποστήριξε για τα 11 χρόνια που παρέμενε ασύλληπτος ότι ήταν αποτέλεσμα ενός “κλίματος τρομοκρατίας”. “Επί 11 χρόνια ΜΜΕ με φωτογραφίζουν, δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας. Κάποια στιγμή που θα έκρινα κατάλληλη, θα εμφανιζόμουν” εξήγησε και πρόσθεσε πως και ο αδελφός του, Σίμος, παρέμεινε στη φυλακή, για 2,5 χρόνια μέχρι να αθωωθεί.
Σακκάς και Σεϊσίδης είχαν συλληφθεί στις 5 Αυγούστου, στην περιοχή της Σπάρτης, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας από την ΕΛΑΣ.
Το χρονικό της σύλληψης
Οι δύο καταζητούμενοι, συνελήφθησαν τυχαία, όταν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που πραγματοποιούσαν περιπολία, προσπάθησαν να τους κάνουν έλεγχο. Οι καταζητούμενοι εντοπίστηκαν στον περιφερειακό Παλαιολόγου που οδηγεί προς το Γύθειο. Προσπάθησαν να διαφύγουν, κάνοντας αναστροφή και έτσι ξεκίνησε καταδίωξη. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.
Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κατάφεραν να τους κλείσουν, αλλά οι Σακκάς και Σεϊσίδης, ξέφυγαν. Λίγο αργότερα εγκλωβίστηκαν σε γκαράζ , όπου και συνελήφθησαν. Το αυτοκίνητο, μάρκας vw golf με το οποίο κινούνταν οι Σακκάς – Σεϊσίδης, είχε κλαπεί, τον περασμένο Ιούνιο από το Παλαιό Φάληρο. Αρχικά οι αστυνομικοί δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποιους είχαν συλλάβει, αλλά και οι ίδιοι αρνήθηκαν να πουν τα ονόματά τους.
Έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών, απάντησαν ότι δεν είναι άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά τρομοκράτες. Οι δύο συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ λίγο μετά τις 5 μ.μ θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Σακκάς: «Δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω στον Κορυδαλλό»
Ο Κώστας Σακκάς καταζητείτο από τον Φεβρουάριο του 2014, όταν είχε εξαφανιστεί παραβιάζοντας περιοριστικούς όρους, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει καθώς στο δικαστήριο είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω στον Κορυδαλλό» .Είναι κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Ο 30χρονος κατηγορούμενος βρέθηκε στο εδώλιο στις 8 Ιανουαρίου 2014, καθώς είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα, επειδή διανυκτέρευσε στο σπίτι φίλης του, γεγονός που κρίθηκε ως παραβίαση του όρου υποχρεωτικής διαμονής στη διεύθυνση που είχε δηλώσει.
Στο δικαστήριο ο Κώστας Σακκάς αθωώθηκε και δήλωσε ότι παρέμεινε στο σπίτι φίλης του και δεν επέστρεψε στο σπίτι του γιατί είχε πιει και αισθανόταν ζαλισμένος.
Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας Έδρας του Αυτοφώρου ζήτησε ενοχή του κατηγορουμένου πλην όμως χαρακτήρισε «τυπικό» το αδίκημα. Στις 16 Ιανουαρίου 2014 ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη ξανά γιατί αποτυπώματά του ταυτοποιήθηκαν με αποτυπώματα που είχαν βρεθεί σε υπολείμματα βομβών κοντά στη γιάφκα του Χαλανδρίου.
Η γιάφκα του Χαλανδρίου είχε εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2009. Τότε κάποιοι από τη γιάφκα είχαν πετάξει στα σκουπίδια υπολείμματα βομβών και στα οποία είχαν βρεθεί αποτυπώματα.
Η καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων στο Χαλάνδρι με τα αποτυπώματα του Κώστα Σακκά οφείλεται στο γεγονός πως το 2010 όταν είχε συλληφθεί ο Κώστας Σακκάς στη Νέα Σμύρνη είχε αρνηθεί να δώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα, κάτι που το επέτρεπε η νομοθεσία τότε.
Ο Σακκάς είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2010 για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Είχε αφεθεί ελεύθερος τον Ιούλιο μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αφού παρέμενε προφυλακισμένος επί 31 μήνες, πέραν του νόμιμου ορίου, χωρίς να δικαστεί. Μάλιστα, είχε κάνει και απεργία πείνας επί 38 ημέρες.
Οι Μάριος και Σίμος Σεϊσίδης και οι «Ληστές με τα Μαύρα»
Ο Μάριος Σεϊσίδης ήταν επικηρυγμένος για τη συμμετοχή του στις ληστείες που αποδίδονται στη συμμορία οι «Ληστές με τα μαύρα».
Ο αδερφός του Σίμος Σεϊσίδης συνελήφθη από τις αρχές τον Μάιο του 2015 καθώς κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας τον Ιούνιο του 2000, στη Νέα Χαλκηδόνα. Επίσης, σύμφωνα με τις Αρχές συμμετείχε στην αιματηρή απόπειρα ληστείας της Εθνικής Τράπεζας στη διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας, στις 16 Ιανουαρίου 2006. Τον Οκτώβριο του 2009 είχε επικηρυχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. με το ποσό των 600.000 ευρώ για σειρά ληστειών που διέπραξε – μαζί με άλλους – με συνολική λεία η οποία ξεπερνά τα 700.000 ευρώ.