της Royal Bank of Scotland προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.
Το τελευταίο διάστημα η κρατικά ελεγχόμενη βρετανική τράπεζα, συνεπικουρουμένη από την σύμβουλό της Lazard, πραγματοποιεί επαφές στην Ασία με στόχο την εκποίηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της αγοράς.
Η RBS, επί σειρά δεκαετιών η μεγαλύτερη διεθνώς χρηματοδότρια της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας (με δάνεια 13,98 δισ. δολ. στα τέλη του 2008) αλλά και της παγκόσμιας, έχει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ανακοινώσει πως εξέρχεται των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων. Παράλληλα, ελαχιστοποίησε την κάποτε κραταιά παρουσία της στον Πειραιά.
Ομως μεγάλο μέρος των δανείων που έχει χορηγήσει προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις παραμένει ακόμα υπό τον έλεγχό της, καθώς κατά πληροφορίες εξακολουθεί να μην υπάρχει αγοραστής στα επίπεδα τιμών που στοχεύει να τα εκποιήσει. Επιπλέον, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί απόφαση για το εάν αυτά θα εκποιηθούν ως ένα πακέτο ή θα κατατμηθούν σε επιμέρους χαρτοφυλάκια για να αυξηθεί η ελκυστικότητά τους. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν δε και νέες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η RBS προχωρεί στην παράλληλη αναζήτηση αγοραστή και για το τμήμα του ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου που αφορά σε τουρκικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Η ένταση της κρίσης στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου φέρεται να έχει επιδεινώσει περαιτέρω τους δείκτες εξυπηρέτησης των ναυτιλιακών της χορηγήσεων αυξάνοντας την πίεση για την πώλησή τους σε μια συγκυρία αυξημένης συναλλαγματικής αβεβαιότητας για τη στερλίνα εξαιτίας του Brexit.Το σύνολο των ναυτιλιακών δανείων της RBS ανερχόταν στα τέλη του 2015, σύμφωνα με την Petrofin Bank Research, στα 8,5 δισ. δολ. Εξ αυτών τα 5,2 δισ. δολ. αφορούν, όπως προαναφέρθηκε, ελληνικών συμφερόντων πλοία (έναντι 13,98 δισ. στα τέλη του 2008) . Επί του συνόλου των 8,5 δισ. δολ. τα 2,65 δισ. δολ. αφορούν τη φορτηγό ναυτιλία ανεξαρτήτως εθνικότητας ιδιοκτησίας. Επί αυτών των 2,65 δισ. έχει λάβει προβλέψεις ύψους 492 εκατ. δολ. (379 εκατ. στερλίνες) και για όλο το χαρτοφυλάκιο προβλέψεις 578 εκατ. δολ. (445 εκατ. στερλίνες). Επιπροσθέτως το πρώτο εξάμηνο ενέγραψε επιβάρυνση έναντι μελλοντικών ζημιών από ναυτιλιακές δραστηριότητες ύψους 264 εκατ. λιρών, ενώ ανάλογες επιβαρύνσεις δέχθηκε και τα προηγούμενα χρόνια.
Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από ελληνικές και ξένες τράπεζες διαμορφώθηκε στα τέλη του 2015 στα 62,711 δισ. δολ., μειωμένος κατά 2,04% από το προηγούμενο έτος, ενώ εξ αυτών τα 9,172 δισ. δολ. έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες. Η μεγαλύτερη σε χαρτοφυλάκιο δανείστρια τράπεζα δεν είναι, όμως, όπως τα προηγούμενα έτη, η RBS, αλλά η Credit Suisse.
Έντυπη