Ήταν 27 Φεβρουαρίου 1953. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελιώσει, αλλά το χρέος της χώρας που τον ξεκίνησε, είναι τεράστιο. Εκείνη τη μέρα, οι πιστωτές της
Γερμανίας με πρωτοβουλία των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να διευθετήσουν το χρέος της Γερμανίας και συγκεκριμένα της Δυτικής Γερμανίας. Το γερμανικό χρέος (προπολεμικό και μεταπολεμικό) ανερχόταν σε 32 δισ. μάρκα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις.
Εκεί, στη βρετανική πρωτεύουσα, ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Ελεβετία, Γιουγκοσλαβία, Νότια Αφρική και Ελλάδα υπογράφουν την περίφημη Συνθήκη του Λονδίνου, η οποία αποτέλεσε το «διαβατήριο» της γερμανικής μεταπολεμικής κοινωνίας προς το μετέπειτα «οικονομικό θαύμα».
Η Ρωσία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περίπου έξι μήνες και στις 8 Αυγούστου 1953 υπεγράφη η Συμφωνία του Λονδίνου για τα Γερμανικά Εξωτερικά Χρέη (London Agreement on German External Debts), που προέβλεπε «κούρεμα» κατά 60% και αποπληρωμή τους με μάρκα σε 30 χρόνια.
Ένας σημαντικός όρος της συμφωνίας ήταν ότι αποπληρωμή θα γινόταν εφόσον η Δυτική Γερμανία είχε εμπορικό πλεόνασμα και η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπερνούσε το 3% των εσόδων της από το εξαγωγικό εμπόριο.
Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπέγραψε ο πρεσβευτής μας στο Λονδίνο, Λέων Β. Μελάς, και κυρώθηκε από τη Βουλή με το νόμο 3480/56 (ΦΕΚ 6/7.1.1956).
Το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους, μαζί με το σχέδιο Μάρσαλ, βοήθησαν καθοριστικά στην οικονομική «απογείωση» της χώρας κι έτσι η αποπληρωμή του χρέους ήταν εύκολη υπόθεση για τη Δυτική Γερμανία. Η τελευταία δόση του πληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2010, όταν η Ελλάδα βρισκόταν ήδη από τον Μάιο στον αστερισμό του πρώτου μνημονίου.