Μετά τον ΟΛΠ το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα λιμάνια, είναι ο ΟΛΘ.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις μέσα στον Σεπτέμβριο οπότε και θα
αναρτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ το δεύτερο κείμενο της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΘ.
Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη δεύτερη φάση έχουν περάσει πέντε από τις αρχικά οκτώ εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Πρόκειται για την ιαπωνικών συμφερόντων Mitsui & Co, τη φιλιππινέζικη International Container Terminal Services (ICTS), την P&O Steam Navigation Company – DP World που είναι θυγατρική της Dubai Port, το σχήμα της Deutsche Invest Equity Partners, GmbH που είναι θυγατρική γερμανικού private equity fund και την APM Terminals, θυγατρική της Maersk.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι φέρεται να ζητούν μείωση του κόστους για τις δεσμευτικές επενδύσεις που θα πρέπει να κάνουν εφόσον αποκτήσουν τον έλεγχο του ΟΛΘ, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 220 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντιδρούν για το ελάχιστο όριο φορτίων που θα πρέπει να διακινούν.
Θέμα συζήτησης είναι και το ποσοστό που θα αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος, όπως είχε συμβεί παλαιότερα και με τον ΟΛΠ.
Το προβλεπόμενο είναι 51% σε πρώτη φάση και ένα άλλο 16% ύστερα από πέντε χρόνια και αφού ο πλειοδότης έχει τηρήσει τα προαπαιτούμενα. Η αντιπρόταση σου υπάρχει από τους υποψήφιους αγοραστές είναι η απόκτηση του 67% από την αρχή.
newmoney.