Είχε ενταχθεί στο νόμο πριν εκλεγεί βουλευτής- Εξακολουθεί όμως να ζητά προστασία, επικαλούμενος συνθήκες πενίας και αφού εξελέγη βουλευτής και το εισοδημά του τριπλαστιάστηκε – 1.500€ θα έπρεπε να καταβάλει κανονικά στην Τράπεζα για τη δόση, ενω θα πληρώνει 750€- Τι υποστηρίζει ο ίδιος στην ανακοίνωση του και η ανταπάντηση του ΘΕΜΑΤΟΣ
Ενα σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης και μόνο για έναν βουλευτή φέρνει σήμερα το «ΘΕΜΑ» στο φως της δημοσιότητας. Ο εν λόγω βουλευτής της συμπολίτευσης Νεκτάριος Σαντορινιός (δεν θα είχε καμία διαφορά αν ανήκε σε οποιοδήποτε κόμμα, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., Ποτάμι κ.λπ.) είχε υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη για να πληρώνει μικρή δόση στα δάνειά του όταν δεν ήταν βουλευτής και είχε όντως πολύ χαμηλές μηνιαίες αποδοχές, περί τα 1.200 ευρώ. Τώρα όμως που έγινε βουλευτής και εισπράττει ως εθνοπατέρας πάνω από 5.500 ευρώ τον μήνα καθαρά ζητά τη συνέχιση της υπαγωγής του στον ευεργετικό νόμο Κατσέλη για «πραγματικά μη έχοντες», προκειμένου να μην πληρώνει τις κανονικές δόσεις του, αλλά αρκετά λιγότερα, επικαλούμενος ότι πλέον ως βουλευτής έχει μεγαλύτερα έξοδα, όπως για παράδειγμα την εισφορά στο κόμμα.
Η αίτηση αυτή που κατέθεσε ώστε να συνεχιστεί η προστασία του, αν και είναι βουλευτής των 5.500 ευρώ περίπου μηνιαίως, από τον νόμο Κατσέλη τον καθιστά ενδεχομένως ηθικά υπόλογο ενώπιον των ψηφοφόρων αλλά και του ίδιου του του κόμματος. Καθώς ναι μεν δεν έχει παραβεί κάποιον νομικό κανόνα, αλλά σίγουρα τον άγραφο -όμως ισχυρό- κανόνα της ηθικής και της ευπρέπειας που ειδικά την εποχή αυτή της απόλυτης πτώχευσης εκατομμυρίων Ελλήνων καθίσταται πανίσχυρος για όλους.
Η αίτηση Σαντορινιού
Αίτηση για παραμονή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη υπέβαλε ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής και η σύζυγός του είχαν ενταχθεί αρχικά το 2014 στον νόμο Κατσέλη καθώς αντιμετώπιζαν δυσκολίες πληρωμής των δόσεών τους την εποχή που ο πρώτος ήταν δημοτικός υπάλληλος με εισόδημα το 2012 15.550,81 ευρώ και η σύζυγός του, επίσης δημοτική υπάλληλος αλλά σε διαθεσιμότητα, με έσοδα 12.146,55 ευρώ – συνολικά 27.697,36 ευρώ και για τους δύο το συγκεκριμένο έτος. Το 2014 το Ειρηνοδικείο Ρόδου είχε κάνει δεκτή την προσωρινή αίτηση του ζεύγους, με αριθμό 3869/2010/7-8-2014, ορίζοντας το ποσό των 137 ευρώ ως μηνιαία δόση για το σύνολο του δανεισμού τους, ύψους 253.308,95 ευρώ, με δάνεια σε Εθνική και Alpha Bank (164.843,92 ευρώ) και Alpha Bank (88.465,03 ευρώ). Και αυτό διότι αναγνώρισε ότι η οικογένεια με δύο παιδιά είχε κόστος επιβίωσης τουλάχιστον 1.975 ευρώ τον μήνα, με μηνιαία εισοδήματα τότε 2.100 ευρώ.
Από τον Φεβρουάριο του 2015, όμως, ο κ. Σαντορινιός εξελέγη βουλευτής και η σύζυγός του επανήλθε σε αναβαθμισμένη (και οικονομικά) θέση στο Δημόσιο, καθώς της αναγνωρίστηκε ο τίτλος σπουδών της.
Σήμερα, και ενώ τα έσοδα του βουλευτή έχουν ανέλθει -κατά δήλωσή του στο αίτημά του προς το Ειρηνοδικείο- στα 30.176,58 ευρώ ετησίως (το 2015, αλλά όχι για το σύνολο του έτους), αφού τα μηνιαία έσοδά του ανέρχονται στα 5.998,20 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, και ο μισθός της συζύγου του 1.130,26 ευρώ (άρα 14.613,22 ευρώ ετησίως για την ίδια), το ζεύγος συμμορφούμενο προς τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη καταθέτει νέο αίτημα παραμονής στον νόμο που αφορά νοικοκυριά ευρισκόμενα σε δυσχέρεια. Ο ίδιος ο βουλευτής αναφέρει πως η καθαρή αμοιβή του φτάνει τα 4.848,20 ευρώ λόγω παρακρατήσεων από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Ωστόσο αυτές οι εισφορές δεν είναι θεσμοθετημένες, αλλά εσωτερικό ζήτημα του κόμματος, άρα το καθαρό ποσό είναι 5.998,20 ευρώ και αθροιζόμενο με τα 14.613,22 ευρώ της συζύγου του συνολικά κερδίζουν κατ’ έτος 44.789,80 ευρώ. Βέβαια, υπό τις ομαλότερες συνθήκες του 2016 και δίχως, όπως προμηνύεται, πολιτικές ανατροπές, ο κ. Σαντορινιός με τη σύζυγό του για το τρέχον έτος λογικά θα ξεπεράσουν σε εισόδημα ακόμα και τα 95.000 ευρώ, καθώς δεν διαφαίνονται πρόωρες εκλογές που ίσως να τον οδηγούσαν εκτός Βουλής.
Δύσκολη ζωή για τον βουλευτή με αύξηση δαπανών
Το αίτημα παραμονής του στον νόμο Κατσέλη ο βουλευτής το στηρίζει στο ότι «ναι μεν αυξήθηκαν τα έσοδά μου, πλην όμως αυξήθηκε και το κόστος διαβίωσης της οικογένειάς μου λόγω των νέων μου καθηκόντων». Ετσι ενώ πλήρωνε δόση 137 ευρώ/μήνα, τώρα προτείνει να γίνει αυτή 600 ευρώ/μήνα για τα 35ετή του δάνεια των 253.308,95 ευρώ. Ποσό όμως που φαίνεται να είναι δυσανάλογο με την αύξηση των εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του τα οποία υπερβαίνουν τις μηνιαίες δαπάνες που ο νόμος Κατσέλη ορίζει αποδεκτές ως όριο διαβίωσης και για ζευγάρι με 2 παιδιά έως 16 ετών (έφταναν αρχικά τα 2.096,12 ευρώ, ενώ με την πρόσφατη τροποποίησή του έπεσαν στις 1.347 έως 1.720 ευρώ μηνιαίως).
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύζυγό του υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το όριο εξαιτίας των δύο μισθών που λαμβάνουν και, κυρίως, της βουλευτικής αποζημίωσης, η οποία, αν και το 2015 δεν ήταν 12μηνη λόγω των πρόωρων εκλογών, εξακολούθησε να είναι σε υψηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, το ζεύγος Σαντορινιού, όπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας ο οποίος βασίζεται στην αίτηση της οικογένειας στο Ειρηνοδικείο, το 2014, οπότε και έγινε η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, ως εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος βιοτικών αναγκών είχε τα 1.975 ευρώ. Η ανάλυση των εξόδων είναι περίπου όσα μιας μεσοαστικής οικογένειας και περιλαμβάνει είδη διατροφής ύψους 480 ευρώ, ΔΕΗ 100 ευρώ, πετρέλαιο θέρμανσης 35 ευρώ τον μήνα, κοινόχρηστα 20 ευρώ, τηλέφωνα 100 ευρώ, αυξημένες λόγω προβλημάτων υγείας δαπάνες, δόση Εφορίας 90 ευρώ, ένδυση και υπόδηση 120 ευρώ κ.λπ.
Εβαλε στην αίτησή του δαπάνες που καλύπτει η Βουλή
Η εικόνα αλλάζει άρδην όμως με την έναρξη της βουλευτικής δραστηριότητας του κ. Σαντορινιού. Τα έξοδα, κατά δήλωσή του, πολλαπλασιάζονται και φτάνουν από τα 1.975 ευρώ τον μήνα στα 5.094,75 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση της τάξης του 150%. Μεταξύ των εξόδων παρακολουθούμε όμως και δαπάνες που λογικά και βάσει της νομοθεσίας καλύπτονται από τις κοινοβουλευτικές παροχές. Για παράδειγμα, στην αίτησή του ο κ. Σαντορινιός επικαλείται τα έξοδα των δύο γραφείων του σε Ρόδο (100 ευρώ τον μήνα) και Μητροπόλεως 1 στην Αθήνα (200 ευρώ τον μήνα), όταν η Βουλή μεριμνά για την παροχή εξόδων οργάνωσης γραφείων. Επίσης, είναι γνωστό ότι στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως οι βουλευτές της Περιφέρειας στεγάζονται δωρεάν, όπως και το ότι οι βουλευτές των νησιωτικών περιοχών έχουν δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις. Παρά ταύτα, ο βουλευτής Δωδεκανήσων, επικαλείται οδοιπορικά (περίπου τρία ταξίδια τον μήνα σε νησιά της περιφέρειάς του όπως η Κως, η Λέρος, η Πάτμος) της τάξης των 250 ευρώ κάθε ταξίδι, δηλαδή 750 ευρώ τον μήνα. Εδώ ανακύπτει το ερώτημα για τον βουλευτή για το κατά πόσο αξιοποιεί τις μέριμνες που του δίνει το κράτος ή βάζει αυτά τα χρήματα από την τσέπη του.
Πληρώνει το κόμμα, όχι όμως το δάνειό του
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στα μηνιαία έξοδά του και ως ανελαστική δαπάνη για να λάβει ελάφρυνση από το δάνειό του ο κ. Σαντορινιός επικαλείται και τη μηνιαία συνδρομή του, ύψους 200 ευρώ, για τη λειτουργία των κομματικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ (όχι το δικό του, προσωπικό βουλευτικό) στη Ρόδο. Δηλαδή μια προσωπική του επιλογή, την οικειοθελή παροχή προς το κόμμα του, ο κ. Σαντορινιός την παρουσιάζει ως κάτι πάγιο και ανελαστικό, ως κάτι απόλυτα αναγκαίο, όταν γνωρίζουμε ότι κανένας νόμος δεν υποχρεώνει τους βουλευτές να αποδίδουν μέρος των χρημάτων τους στα κόμματά τους.
Πρόκειται για εθελοντικές προσφορές που δεν αφορούν τις τράπεζες ή τους πολίτες που χρηματοδότησαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους. Ταυτόχρονα με τη δεύτερη αίτησή του, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο βουλευτής παραδέχεται πως πέραν της πληρωμής ενοικίου των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο, δεν λαμβάνει το σύνολο του μισθού του, αλλά μηνιαίως αποδίδει επίσης στο κόμμα του 1.150 ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επιτρεπτό όμως ένας βουλευτής να μην αποδίδει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες για να είναι κομματικά συνεπής;
Και εν τοιαύτη περιπτώσει, αν ούτε τώρα που έχει αυτά τα εισοδήματα δεν μπορεί να πληρώσει κανονικά τη δόση του, τι θα γίνει σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν εκλεγεί και επιστρέψει στην παλιά του θέση εργασίας; Πότε οι τράπεζες θα πάρουν πίσω τα λεφτά που του δάνεισαν ή τέλος πάντων μέρος αυτών, αν όχι την περίοδο που το ζεύγος Σαντορινιού έχει εισοδήματα;
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η προσφυγή στον νόμο Κατσέλη είναι καθ’ όλα νόμιμη και μπορεί να αφορά ακόμη και έναν καλά αμειβόμενο Ελληνα βουλευτή. Ορισμένοι όμως θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο είναι ηθικό ένας βουλευτής να χρησιμοποιεί τον νόμο προστασίας που δημιουργήθηκε για τους χρεοκοπημένους και σε αδιέξοδο πολίτες. Εναν νόμο που οι δανειστές έχουν ποικιλοτρόπως πολεμήσει, όμως αποτελεί πραγματικά το τελευταίο αποκούμπι για χιλιάδες απελπισμένους Ελληνες. Αραγε είναι οικονομικά αδύναμος ένας εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου με μηνιαίες αμοιβές 5.998,20 και αυτές της συζύγου του 1.130,26 ευρώ; Και κατά πόσο τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους σκληρούς μας δανειστές ως όπλο στη φαρέτρα τους για την ανατροπή ενός σαφώς φιλολαϊκού νόμου;
Η απάντηση του Νεκτάριου Σαντορινιού
Απαντώντας στο Πρώτο Θέμα, ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η Αίτηση υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη έγινε το 2014, πριν γίνω βουλευτής και με αίτημά μου ΥΠΕΡΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ η δόση που θα πληρώνω στις τράπεζες»
Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, που ενημερώνει για τις αιτήσεις που έχω κάνει στο νόμο Κατσέλη, θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες ότι η εν λόγω αίτηση δεν αφορά το αίτημα ένταξης στον εν λόγω νόμο που έγινε στις 7/8/2014. Αποτελεί δεύτερο αίτημα με το οποίο ζητώ την αύξηση των δόσεων που καταβάλλω στις τράπεζες δεδομένης της αύξησης των εισοδημάτων μου. Ταυτόχρονα τον Μάιο του 2016 έκανα αίτημα νέας ρύθμισης εκτός του νόμου Κατσέλη προς την ALPHA BANK.
Ως ένας από τους πολίτες που βίωσαν τις πολιτικές φτωχοποίησης τα χρόνια του μνημονίου αναγκάστηκα στις 7/8/2014, πολύ πριν γίνω βουλευτής, να κάνω αίτημα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. Η συζήτηση για προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση του αίτηματός μου έγινε στις 8-12-2014, επίσης προ της ανάδειξης μου στο αξίωμα του βουλευτή.
Μετά την ανάδειξη μου ως βουλευτής έδωσα εντολή στον δικηγόρο μου να εκκινήσει τις διαδικασίες για την αίτηση μεταρρύθμισης της προσωρινής διαταγής, προκειμένου να αυξηθεί η δόση που θα πληρώνω στις τράπεζες, δεδομένου ότι αυξήθηκαν τα εισοδήματα μου. Η αρχική συζήτηση της υπόθεσης είχε οριστεί για τις 31/3/2016, όμως λόγω της γνωστής απεργίας των δικηγόρων η υπόθεση συζητήθηκε την Πέμπτη 28/7/2016. Το δικαστήριο αποφάσισε τον υπερπενταπλασιασμό της δόσης που πληρώνω στις τράπεζες και συγκεκριμένα αποφάσισε να πληρώνω 750 €/μήνα. Είναι προφανές ότι το δικαστήριο συνυπολόγισε το σύνολο των δαπανών και εσόδων μου και έκρινε ότι αυτό είναι ένα εύλογο ποσό σε σχέση και με τα δάνεια που έχω.
Κατόπιν των ανωτέρω:
1. Όπως είναι προφανές μόνος μου ζήτησα την αύξηση του μηνιαίου ποσού που θα πληρώνω στις τράπεζες, δεδομένης της αύξησης των εσόδων μου.
2. Αναζήτησα και αναζητώ ρύθμιση των δανείων εκτός των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη με αίτημα μου προς την ALPHA BANK.
3. Ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, δεν πρόκειται να σταματήσω να αναζητώ την αλήθεια για το τρίγωνο της διαπλοκής που έχει στηθεί μεταξύ των κομμάτων, των ΜΜΕ και των τραπεζών.
4. Κατανοώ απόλυτα την ευαισθησία της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, απέναντι στα δάνεια που έχουν οι πολιτικοί και ειδικά την ευαισθησία για το δάνειο μου.
5. Δεν κατανοώ την επιλεκτική ευαισθησία της ίδιας εφημερίδας, που δεν είπε λέξη για δάνεια 300.000 € που δεν αποπληρώθηκε καμία δόση για περισσότερο από 10 χρόνια και συγκεκριμένα για το δάνειο του ΚΗΡΥΚΑ Χανίων.
6. Δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό τζάκι και γι’ αυτό το λόγο όπως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μου βρέθηκα στη δυσχερή θέση να κάνω αίτηση στο νόμο Κατσέλη όταν δεν ήμουν βουλευτής.
7. Θεωρώ ότι για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας τα μέσα που ανέδειξαν το θέμα οφείλουν να δημοσιεύσουν την απάντηση μου σε θέση ανάλογη της πρώτης δημοσίευσης.
Η ανταπάντηση απο το «Πρώτο Θέμα»
Κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί να διαπιστώσει οτι ο κ. Σαντορινιός δεν απαντά σε πολλά και ουσιώδη ζητήματα που προκύπτουν απο την ένταξη του στον Νόμο Κατσέλη:
Ο νόμος δημιουργήθηκε το 2010 για να προστατεύσει αδύναμους και φτωχοποιημένους πολίτες που επλήγησαν απο την κρίση. Δεν έγινε για να προστατεύει εισοδήματα βουλευτών ύψους 5.500 ευρώ (7.128 ευρώ μαζί με την σύζυγο). Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς την Τράπεζα ο βουλευτής τότε ποιος μπορεί;
Ο κ. Σαντορινιός δικαιολογημένα έκανε αίτηση και εντάχθηκε στον Νόμο όταν ήταν δημοτικός υπάλληλος με χαμηλά εισοδήματα και υψηλά χρέη. Μόλις όμως εξελέγη βουλευτής αντι να ζητήσει τον… πενταπλασιασμό του ποσού που διέθετε για πληρωμές (απο 137 € το μήνα, 600 € το μήνα) θα έπρεπε να ζητήσει την άρση της προστασίας που παρέχει ο νόμος και να αναλάβει τις υποχρεώσεις του εξ ολοκλήρου. Άλλωσε η μηνιαία δόση για τα δάνεια που πήρε υπολογίζεται με τις σημερινές συνθήκες στα 1.500 €, ποσό που σαφώς μπορεί να καταβάλει
Ο νόμος προβλέπει ως αποδεκτό όριο διαβίωσης για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά τις 1.347 έως 1.720 ευρώ μηνιαίο εισόδημα κι όχι τα 7.128 ευρώ που ο ίδιος δηλώνει ως οικογενεικό εοσόδημα. Η «εκτόξευση» των εξόδων του απο τα 1.975 € στα 5.094 € δεν μπορεί να αποτελεί ισχυρό αντεπιχείρημα του βουλευτή κατά τη γνώμη μας. Αν ο νομοθέτης ήθελε να προφυλάξει κάποιους με τόσο μεγάλα έσοδα και αντίστοιχα έξοδα σίγουρα θα είχε μεριμνήσει.
Στα έξοδα περιλαμβάνει εθελοντικές και όχι υποχρεωτικές εκ του νόμου πληρωμές και συνδρομές. Δεν θα έπρεπε να προηγούνται οι υοχρεώσεις προς τους πιστωτές;
Έχει προσθέσει δαπάνες οι οποίες καλύπτονται από τον προϋπολογισμό τη Βουλής (έξοδα ενοικίασης γραφείων και μετακινήσεων)για τις οποίες λαμβάνει πρόσθετες ενισχύσεις – όπως φυσικά κι όλοι οι βουλευτές της περιφέρειας. Γιατί τις περιλαμβάνει στα μηνιαία ατομικά εξοδα;
Επικαλείται το ρόλο του ως μέλους της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Στο βαθμό που αυτό αποτελεί υπαινιγμό κατα του ΘΕΜΑΤΟΣ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πράγματι το ΘΕΜΑ έχει δάνεια τα οποία όμως αποπληρώνει κανονικά προς τις Τράπεζες παρά την κρίση. Μιας όμως που ο κ. Σαντορινιός ασχολείται με τα δάνεια των ΜΜΕ γενικα και όχι με το ΘΕΜΑ ειδικώς, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει πως συμβαίνει διάφοροι «όψιμοι φίλο» του ΣΥΡΙΖΑ και μιντιάρχες να μην πληρώνουν ούτε τις δόσεις των δανείων ούτε τους εργαζομενους; Από εργολάβους δεν ξέρει τίποτα;
Σε μια περίοδο που οι δανειστές επιδιώκουν την αναθεώρηση αυτού του ανακουφιστικού νόμου και την πλήρη ανατροπή του, σε μια χρονική συγκυρία όπου ετοιμάζονται τεκτονικές αλλαγές στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και χιλιάδες πολίτες ανησυχούν, το να επικαλείται τον πτωχευτικό ουσιαστικά νόμο Κατσέλη ένας βουλευτής με εισόδημα 7.128 ευρώ μηνιαίως δίνει «όπλα» σε όσους τον αμφισβητούν.
Κατά τα θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι το «Πρώτο Θέμα» δεν κρύβει ειδήσεις, ούτε μεροληπτεί υπέρ βουλευτών άλλων κομμάτων και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες 12 χρόνια τώρα. Έχουμε γράψει πρώτοι απο όλους για όλους. Και για την οικογένεια Μητσοτάκη. Μια μικρή αναδρομή στο αρχείο μας θα πείσει και τον συμπαθή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ