Οι επιθέσεις των ισλαμιστών, οι απεργίες και οι πλημμύρες κράτησαν τους ξένους τουρίστες μακριά από τη γαλλική πρωτεύουσα το πρώτο
εξάμηνο του έτους και κόστισαν στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής του Παρισιού περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε απώλειες εσόδων, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
“Είναι καιρός να αντιληφθούμε πως ο τουριστικός τομέας διέρχεται μια βιομηχανική καταστροφή. Δεν είναι πια καιρός για επικοινωνιακές εκστρατείες αλλά για τη δημιουργία ενός σχεδίου ανακούφισης”, δήλωσε σήμερα ο Φρεντερίκ Βαγιετού, επικεφαλής του τουριστικού γραφείου της περιοχής του Παρισιού, σε μια ανακοίνωση.
Ο Βαγιετού ανέφερε πως χρειάζονται μαζικές επενδύσεις προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στον τομέα και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό να συναντηθεί το ταχύτερο με τοπικούς τουριστικούς αξιωματούχους.
Περίπου 500.000 άνθρωποι στην Ιλ-ντε-Φρανς εργάζονται σε τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό, καθιστώντας τον τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην περιοχή.
Η Γαλλία, που προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, που αποτελεί το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και πάνω από το 13% εκείνου της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς, η οποία περιλαμβάνει το Παρίσι, την πόλη με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο.
Η τουριστική βιομηχανία της Γαλλίας υπέστη μεγάλο πλήγμα από τις επιθέσεις ενόπλων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Παρίσι πέρυσι που είχε αποτέλεσμα 130 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο τουρισμός υπέστη νέο πλήγμα τον Ιούλιο, όταν ένας ένοπλος οδήγησε το φορτηγό του πάνω στο πλήθος που γιόρταζε την Ημέρα της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια. Δύο εβδομάδες αργότερα, δύο άνδρες σκότωσαν έναν ιερέα σε μια μικρή πόλη στη Νορμανδία. Οι απεργίες κατά μιας αμφιλεγόμενης εργασιακής μεταρρύθμισης και οι πλημμύρες τον Ιούνιο λειτούργησαν επίσης αποτρεπτικά για τους τουρίστες.
Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία ήταν μειωμένες κατά 8,5% στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς το πρώτο εξάμηνο, με μια πτώση 11,5% για τους ξένους τουρίστες και 4,8% για τους γάλλους τουρίστες.
Ο αριθμός των γιαπωνέζων επισκεπτών μειώθηκε κατά 46,2% το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015, των Ρώσων κατά 35%, των Κινέζων κατά 19,6% και των Αμερικανών κατά 5,7%, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουριστικού γραφείου της περιοχής του Παρισιού.
Η Γαλλία είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, με περίπου 85 εκατομμύρια ξένους να την επισκέπτονται πέρυσι, από τους οποίους 16 εκατομμύρια επισκέφθηκαν το Παρίσι.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ