Στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται να κυριαρχήσει η δεύτερη αξιολόγηση, το ρίσκο εκλογών, οι λεπτομέρειες για την ανακούφιση χρέους και η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο QΕ.
«Προσεκτικά αισιόδοξη» δηλώνει για το δεύτερο εξάμηνο στην Ελλάδα η Bank of America / Merrill Lynch, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν αναταράξεις.
Σε έκθεσή της αναφέρει πως αν και οι μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής
οικονομίας παραμένουν αδύναμες και εξαρτώνται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η βραχυπρόθεσμη εικόνα είναι θετική.
Στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται να κυριαρχήσει η δεύτερη αξιολόγηση, το ρίσκο εκλογών, οι λεπτομέρειες για την ανακούφιση χρέους και η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο QΕ.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει. Παρά τα απανωτά σοκ με τα capital controls, τα νέα μέτρα λιτότητας και το ζήτημα εμπιστοσύνης, η οικονομία συνεχίζει να κινείται καλύτερα των εκτιμήσεων. Το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,2% έναντι προβλέψεων για ήπια αρνητική μέτρηση.
Η BofA προβλέπει ότι η οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 1% φέτος, για να ανακάμψει το 2017, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,2%. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της εκτίμησής της μετά και τη δεύτερη μέτρηση για το ΑΕΠ.
Ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι η αιρετική θετική του άποψη για φέτος έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, μπροστά μας βρίσκονται ενδεχομένως σημαντικές εξελίξεις: Το θέμα του χρέους, το QE και η δεύτερη αξιολόγηση.
Οσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η χρονική στιγμή της συμμετοχής της Αθήνας παραμένει ερωτηματικό. Ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένει ως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το πιθανότερο στις αρχές του 2017, προτού συμμετάσχει στο QE.
Η δεύτερη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι σαφώς ευκολότερη από την προηγούμενη αλλά δεν θα είναι «βόλτα στο πάρκο», σχολιάζει.
Τονίζει δε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει ισχνή και υπάρχουν κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι το ρίσκο νέων εκλογών στην Ελλάδα είναι ακόμη «πολύ ρεαλιστικό».
ΕΘΝΟΣ