Η Bild υποστηρίζει ότι Ελλάδα και ΕΕ απορροφούν πολύ μικρό μέρος της βοήθειας που προσφέρει η Γερμανία στο προσφυγικό. Στα σχόλια του γερμανικού Τύπου κυριαρχεί ωστόσο το ζήτημα απαγόρευσης της μπούρκα.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων, δηλαδή αστυνομικών, νομικών και ειδικών
σε θέματα ασύλου που έχει προσφέρει η Γερμανία για τη στελέχωση των ευρωπαϊκών αποστολών, δεν έχει φτάσει ποτέ στην Ελλάδα. Επικαλούμενη στοιχεία των γερμανικών υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, η Bild αναφέρει, για παράδειγμα, ότι από τους 200 Γερμανούς αστυνομικούς που επρόκειτο να συνδράμουν τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης των προσφύγων στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους, η Frontex έχει ζητήσει μέχρι στιγμής μόλις 12.
Προβλήματα παρατηρούνται και όσον αφορά την αποστολή ειδικών σε θέματα ασύλου από την γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf). Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε στην ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου EASO την αποστολή έως και 100 Γερμανών ειδικών. Μέχρι στιγμής όμως έχουν ζητηθεί μόλις 23.
Στις τραπεζικές επιχειρήσεις προσέλκυσης χρημάτων που είναι κρυμμένα “κάτω από το στρώμα” αναφέρεται η σημερινή οικονομική Handelsblatt. Σε αυτή τους την προσπάθεια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, και προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα στους λογαριασμούς, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για τις προθεσμιακές καταθέσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξαιτίας των φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι Έλληνες είχαν αποσύρει από τον Νοέμβριο του 2014 περί τα 40 δις ευρώ. Η εφημερίδα αφήνει ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα εάν μπορεί να αποδώσει αυτή η επιχείρηση και σε ποιο βαθμό θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές.
Διχάζει η απαγόρευση της μπούρκα
Στον γερμανικό Τύπο κυρίαρχο θέμα σήμερα είναι οι προτάσεις που παρουσίασε χθες ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας ντε Μεζιέρ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κυρίως θετική του εισήγηση για την απαγόρευση της μπούρκα.
H Nürnberger Nachrichten σχολιάζει ότι η δέουσα απάντηση στην τρομοκρατία του ISIS είναι η ενίσχυση της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και όχι η απαγόρευση της μπούρκα και η κατάργηση της διπλής υπηκοότητας που “δηλητηριάζουν το αίσθημα περί δικαίου των νεαρών μουσουλμάνων καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στους ψευδείς ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους”.
Σε διαμετρικά αντίθετο μήκος κύματος η άποψη της συντηρητικής Welt που σημειώνει ότι “όποιος απορρίπτει αναφανδόν το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας επιλέγοντας ένα θρησκευτικό ένδυμα, πιστεύει όμως παράλληλα ότι το κράτος πρέπει να ασκεί τη δημόσια εξουσία, τότε αυτός έχει παρανοήσει πλήρως τη λειτουργία του κράτους”.
Αναζωπύρωση της ρωσο-ουκρανικής διαμάχης
Στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τύπο το ενδιαφέρον μονοπωλεί η αναζωπύρωση της διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας για την Κριμαία.
Η Ελβετική Tages-Anzeiger προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ο Πούτιν επιλέγει τη δεδομένη χρονική στιγμή για τη φραστική αυτή κλιμάκωση, επισημαίνει ότι πρόκειται πιθανότατα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στην Κριμαία. Οι χρυσές εποχές στις οποίες ήλπιζαν δεν ήρθαν ποτέ, αντίθετα, είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι πριν την προσάρτησή τους από τη Ρωσία, επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Financial Times που κάνουν επίσης λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, όχι όμως των πολιτών της Κριμαίας, αλλά -και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου μήνα- των Ρώσων πολιτών από τα προβλήματα της οικονομίας.
Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle