Χρωστάς στην Εφορία; Δεν έχει εφάπαξ. Σε αυτή την τυχοδιωκτική λογική προσφεύγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μαζέψει
τα χρήματα από τον ΕΝΦΙΑ ή τον φόρο εισοδήματος που οφείλουν ήδη ή πρέπει να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για να μην πέσουν έξω τα έσοδα και προκύψουν νέα μέτρα.
Στο τρίτο πακέτο πληρωμών εφάπαξ του Σεπτεμβρίου λοιπόν κρύβεται μία δυσάρεστη έκπληξη για τους δικαιούχους. Δεν φτάνει που περίμεναν επί τρία χρόνια ώστε να εισπράξουν την μειωμένη παροχή, τώρα κινδυνεύουν να υποστούν και δεύτερο “κούρεμα” αν δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που έρχεται τον Σεπτέμβριο ή το φόρο εισοδήματος.
Το ποσό του εφάπαξ θα συμψηφιστεί με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Δημόσιο προτού είναι διαθέσιμο προς είσπραξη. Δεν έχει μάλιστα διευκρινιστεί αν ο συμψηφισμός θα αφορά μόνο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή θα επεκταθεί και σε αυτές που θα έχει δυνητικά το επόμενο διάστημα ο πολίτης. Δηλαδή ενδέχεται να του κρατήσουν ή δεσμεύσουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος του 2015 επειδή, δήθεν είναι κακοπληρωτής.
Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο πληρώνεται το δεύτερο πακέτο των εφάπαξ στο Δημόσιο, που περιλαμβάνει 1.520 εντάλματα και αφορά υπάλληλους οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβριο του 2013.
Το πακέτο του Σεπτεμβρίου θα αφορά 3.000-4.000 δικαιούχους που αποχώρησαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013. Με την πληρωμή συνολικά 6.000 συνταξιούχων του Δημοσίου τελειώνουν οι εκκρεμότητες του 2013 και απομένει να ικανοποιηθούν, ως το τέλος του 2016, άλλες 28.000 εκκρεμείς αιτήσεις από το 2014.
Ολες οι καταβολές γίνονται πλέον με τον νέο τρόπο υπολογισμού που ενσωματώνει τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων. Οπως υποστηρίζεται σε δημοσίευμα το νέο εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είναι μειωμένο από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν αντίστοιχης ασφαλιστικής ταυτότητας υπάλληλοι που έφυγαν πριν από την 1η/9/2013.
Μεγάλοι χαμένοι είναι αυτοί της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που έφυγαν μετά την 1η/9/2013 με 25ετία, ενώ μικρότερες απώλειες θα έχουν οι πτυχιούχοι (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΑΕΙ) που έφυγαν με 35ετία.