«Για μια χώρα στην οποία ισχύει η θανατική ποινή δεν υπάρχει θέση στηνΕυρωπαϊκή Ένωση», επανέλαβε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος
τηςΓερμανίας Ούλρικε Ντέμερ, αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια ώρα την Τουρκία επισκέπτεται ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκους Έντερερ προκειμένου «να αναζητήσει απευθείας συνομιλίες».
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και γείτονας. Και πέρα από την συμφωνία για τους πρόσφυγες, υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε και τα οποία μας συνδέουν – πολιτικά, οικονομικά και θέματα που απορρέουν από το γεγονός ότι ζουν εδώ 3,5 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. Είναι σημαντικό να μπούμε σε συζητήσεις και γι’ αυτό ο υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έστειλε τον υφυπουργό Μάρκους Έντερερ στην Τουρκία, προκειμένου να αναζητήσει και να ενισχύσει τις απευθείας συνομιλίες με τους Τούρκους σε διάφορα επίπεδα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι.
«Είναι προτιμότερο να μιλάμε απευθείας, από το να μιλάμε μέσω καμερών, μεγαφώνων και μικροφώνων», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στόχος του Βερολίνου είναι «να δείξουμε στην τουρκική πλευρά ότι είμαστε αλληλέγγυοι με αυτό που συνέβη στην Τουρκία, ότι βεβαίως βλέπουμε ότι οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους εναντίον του πραξικοπήματος και ότι η Βουλή ενωμένη εναντιώθηκε στο πραξικόπημα».
Αυτό, σύμφωνα με την κυρία Σέμπλι δεν έχει γίνει αντιληπτό στην Τουρκία, όπου έχουν την εντύπωση ότι «απλώς αγνοούμε ενώπιον ποιου δράματος βρισκόταν η χώρα εκείνη τη νύχτα και απλώς επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κριτική».
Ο κ. Έντερερ, συνέχισε, θα καταστήσει σαφές ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία και ότι βλέπουμε σε ποια κατάσταση βρισκόταν. Ταυτόχρονα όμως θα καταστήσουμε σαφές και ότι «σε όλο το δίκαιο συμφέρον της Τουρκίας για διερεύνηση του πραξικοπήματος, πρέπει να τηρηθεί το κράτος δικαίου και είναι καλύτερα να στείλουμε το μήνυμα σε απευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υφυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα επισκεφθεί και το Κοινοβούλιο προκειμένου να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα για τις καταστροφές εκεί.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις συνομιλίες θα τεθεί όλο το φάσμα των γερμανοτουρκικών σχέσεων, ενώ, σε ό,τι αφορά τη θανατική ποινή, η κυρία Σέμπλι τόνισε και από την πλευρά της ότι «δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
ΕΝΙΚΟΣ