επόμενη πενταετία, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους εγχώριους παραγωγούς. Εδώ και χρόνια, οι χαλυβουργίες στην Ευρώπη διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές των Κινέζων ανταγωνιστών τους, διότι διατίθενται σε υπερβολικά χαμηλές τιμές.
Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν χθες είναι υψηλότεροι από ανάλογα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο. Αυτήν τη φορά οι δασμοί θα κυμαίνονται από 19,7% έως 22,1% για τις κινεζικές εταιρείες και από 18,7% έως 36,1% για τις ρωσικές εταιρείες. Αφορούν, επίσης, τον αποκαλούμενο «ψυχρής έλασης χάλυβα σιδήρου», που χρησιμοποιείται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, στον κατασκευαστικό κλάδο και στις συσκευασίες. «Οι κινήσεις αυτές δείχνουν τις διαρκείς προσπάθειες των Βρυξελλών για να καταπολεμήσουν τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού», σχολίασε η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Tα μέτρα αυτά αναμένονταν, αφού η Ε.Ε. είχε αποφασίσει προ ημερών την επιβολή δασμών σε διαφορετική κατηγορία χάλυβα που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του σκυροδέματος. Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα έχει υιοθετήσει, επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση στις εισαγωγές ψυχρής έλασης χάλυβα σιδήρου από εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Μάρτιο δασμούς 265,79% στις κινεζικές χαλυβουργίες. Αντιδράσεις στα μέτρα αντιντάμπινγκ της Ε.Ε. υπήρξαν από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης. «Θεωρούμε ότι η πορεία της ευρωπαϊκής έρευνας για αντιντάμπινγκ πραγματοποιήθηκε με ανεπαρκή τρόπο και με παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρώσων εισαγωγέων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλικάγιεφ. Αφησε, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ρωσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι στις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες έχουν μεγάλες δεξιότητες και αξίζουν την αμέριστη υποστήριξή μας».
ΈντυπηΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ