Η παρέμβαση Μουίζνιεκς έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την επόμενη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με αποκλειστικό θέμα την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
Όπως διαπιστώνει και ο ίδιος ο Επίτροπος Μουίζνιεκς το πρόβλημα της μη εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γίνεται όλο και πιο οξύ. Επισημάνσεις που αγγίζουν και την Κύπρο μέσω Τουρκίας αφού ως γνωστό το τουρκικό κράτος αρνείται συστηματικά να προχωρήσει σε εκτέλεση αποφάσεων του ΕΔΑΔ για σειρά υποθέσεων που προέκυψαν από προσφυγές Ελληνοκυπρίων.
Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ίδια τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν συνεχιστεί το φαινόμενο της μη εκτέλεσης των αποφάσεων. Μια τάση, όπως υπογραμμίζει ο Επίτροπος, που γίνεται χρόνο με τον χρόνο οξύτερη, αφού το 2011 οι αποφάσεις που καθυστερούσαν πέραν της πενταετίας για εκτέλεση ήταν το 20% των συνολικών αποφάσεων. Το 2015 αυτές η μη εκτελεσθείσες για πέραν των πέντε χρόνων υποθέσεις αποτελούσαν το 55% του συνόλου.
Ο Νιλς Μουίζνιεκς σημείωσε επίσης το γεγονός ότι την ίδια περίοδο υπήρξε σημαντική αύξηση των «κεντρικών υποθέσεων», δείχνουν την ύπαρξη διαρθρωτικών προβλημάτων. Αυτής της μορφής υποθέσεις αυξήθηκαν από τις 278 το 2011 σε 685 το 2015.
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ των ενεργειών πολιτών και κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μουίζνιεκς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες στρέφονται προς το Δικαστήριο στο Στρασβούργο αναζητώντας προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πράξεις που δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Προχώρησε δε υποδεικνύοντας πως η μη εκτέλεση και η έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του Δικαστηρίου έρχεται να αποδυναμώσει τη Σύμβαση στην οποία στηρίζονται οι πολίτες από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Συστηματική άρνηση από Τουρκία
Μια από τις χώρες που συστηματικά αρνούνται να εκτελέσουν αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι η Τουρκία ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά αποφάσεις που σχετίζονται με προσφυγές Ελληνοκυπρίων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους λόγω της εισβολής το 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής.
Επίσης θα πρέπει να απαντήσει για τη μη εκτέλεση αποφάσεων στις ατομικές προσφυγές Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας (που αφορά θέματα παραβιάσεων για ακίνητες περιουσίες στα κατεχόμενα) και Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας (σε σχέση με υποθέσεις αγνοουμένων).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών απευθύνθηκε με επιστολή της προς την Τουρκία για τη μη συμμόρφωσή της στην εκτέλεση των «κυπριακών αποφάσεων» του ΕΔΑΔ. Πλην όμως από τον περασμένο Απρίλη που στάληκε η επιστολή απέφυγε να στείλει οποιανδήποτε απάντηση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης