του Κωστή Πλάντζου
Παρελθόν τείνουν να γίνουν πλέον οι «διπλοί κατάλογοι» (με τις τιμές με ή χωρίς απόδειξη) στις ταβέρνες και τα κέντρα διασκέδασης. Θορυβημένοι οι καταστηματάρχες από την ποινή λουκέτου των επιχειρήσεων για 48 ώρες εφόσον
διαπιστωθεί ότι δεν έχουν κόψει αποδείξεις, αναζητούν ήδη νέες διεξόδους προκειμένου να φοροδιαφύγουν, όπως η έκδοση «μικρής απόδειξης» που δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το κόστος της παραγγελίας.
Σύμφωνα με ελεγκτές που ζουν τον παλμό της αγοράς, το σφράγισμα των πρώτων καταστημάτων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες φαίνεται να έχει τρομοκρατήσει όσους είχαν ξεχάσει πώς λειτουργεί η ταμειακή μηχανή και δεν εξέδιδαν αποδείξεις. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρατηρείται ύποπτη αύξηση της έκδοσης αποδείξεων, οι οποίες, όμως, αφορούν κυρίως μικρά ποσά. Εκεί φαίνεται πως υποκρύπτεται και προσπάθεια πολλών να εμφανίζουν μεν αποδείξεις στα τραπέζια (για να μην πιαστούν και μπει λουκέτο στην επιχείρησή τους), αλλά και να… εξαφανίζουν ένα μέρος από τα έσοδα για τα είδη που πούλησαν.
Η μέθοδος αυτή αφορά κυρίως επαναλαμβανόμενες και δεύτερες παραγγελίες, όπως κρασί ή ούζο χύμα, μπίρες, αναψυκτικά, πατάτες και σαλάτες, ώστε στα τραπέζια να μην υπάρχουν μόνο ποτήρια και πιάτα, αλλά και κάποια απόδειξη για το ενδεχόμενο ελέγχου. Επιπλέον, πολλοί «ζυγίζουν» πόσες αποδείξεις δεν έχουν κόψει ώστε να μην ξεπεράσουν τις 50, αριθμός πάνω από τον οποίο προβλέπεται η ποινή του λουκέτου.
Νέου τύπου παζάρια
Συχνά όμως (αν και απαιτεί περισσό θράσος ή θάρρος με τον πελάτη) μπορεί η απόκρυψη να αφορά ακόμα και κύρια πιάτα ή μια διαφορά στο ζύγι (για είδη που κοστολογούνται με το κιλό, όπως τα ψάρια). Στις περιπτώσεις αυτές, το δέλεαρ για να δεχτεί ο πελάτης τη «μικρή απόδειξη» είναι συνήθως μια καλύτερη τιμή από την κανονική τιμή καταλόγου, με την έκπτωση να μην ξεπερνά πλέον το 10% το πολύ, αντί για 10%-20% που ίσχυε όταν δεν κοβόταν καν απόδειξη. Από πλευράς της, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνει αποφασισμένη να πατάξει όλα αυτά τα φαινόμενα.
Το σλόγκαν του γενικού γραμματέα Γιώργου Πιτσιλή είναι «μη ζητάτε πλέον απλώς τον λογαριασμό, αλλά να ζητάτε απόδειξη. Αυτό είναι το συμφέρον του πελάτη», τονίζει σε συζητήσεις του, καθώς τυχόν απόκλιση από τους στόχους είσπραξης εσόδων από φόρους επισείει πλέον μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και τους πολίτες, με την ενδεχόμενη ενεργοποίηση ακόμα και του κόφτη σε μισθούς και συντάξεις που καταβάλλει το Δημόσιο.
Τι λένε όσοι συλλαμβάνονται
Απέναντι σε αυτά όμως, η πρώτη δικαιολογία που ακούν οι ελεγκτές από τους παραβάτες που συλλαμβάνουν είναι ότι… ήθελαν αλλά δεν πρόλαβαν να κόψουν την απόδειξη. Στη συνέχεια όμως πολλοί ομολογούν ότι προτιμούν να ρισκάρουν ένα μικρό πρόστιμο (των 250 ευρώ συνήθως που είναι και το νέο ελάχιστο όριο που ορίστηκε προ λίγων ημερών) ή και το λουκέτο για 48 ώρες ακόμα, επειδή θεωρούν ότι ούτως ή άλλως είναι καταδικασμένοι να κλείσουν λόγω της καθίζησης της αγοραστικής ζήτησης και της βαριάς φορολογίας.
Οσο μάλιστα η τουριστική σεζόν πλησιάζει στο τέλος της, κάποιοι δείχνουν να αγνοούν την ποινή αυτή, εφόσον γνωρίζουν πως έτσι κι αλλιώς θα κλείσουν από τα τέλη Αυγούστου.
Οσο μάλιστα η τουριστική σεζόν πλησιάζει στο τέλος της, κάποιοι δείχνουν να αγνοούν την ποινή αυτή, εφόσον γνωρίζουν πως έτσι κι αλλιώς θα κλείσουν από τα τέλη Αυγούστου.
Τρόμος για τα λουκέτα
Το πρώτο λουκέτο για μη έκδοση αποδείξεων μπήκε στα Ανω Πατήσια όπου ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σφράγισαν κάβα ποτών, θυροκολλώντας και τη σχετική απόφαση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν είχε εκδώσει 15 αποδείξεις, ενώ οι ελεγκτές βρήκαν δίπλα από την ταμειακή μηχανή ένα πρόχειρο χαρτί με σημειωμένα ποσά, που θεωρείται ότι είχαν εισπραχθεί από πελάτες χωρίς να εκδοθεί απόδειξη.
Το δεύτερο 48ωρο λούκετο μπήκε σε γνωστή ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης, καθώς στη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 30 διαφορετικές παρέες εντός του καταστήματος αλλά δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Πιτσιλή, οι ελεγκτές θα προχωρούν στην επιβολή λουκέτου για 48 ώρες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή αν η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Βαρύτερες ποινές προβλέπονται για όσους πιαστούν για δεύτερη φορά σε έλεγχο να μην έχουν κόψει αποδείξεις.
.newmoney